REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Biržuose gimęs ir užaugęs, o šiuo metu Kaune gyvenantis ir dirbantis Tomas Drevinskas laimėjo JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) paskelbtą konkursą podoktorantūros stažuotei.

Biržuose gimęs ir užaugęs, o šiuo metu Kaune gyvenantis ir dirbantis Tomas Drevinskas laimėjo JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) paskelbtą konkursą podoktorantūros stažuotei.

REKLAMA

Daktaro laipsnį turintis mokslininkas dvejus metus dirbs Kalifornijos technologijos institute, Reaktyvinio judėjimo laboratorijoje.

Įgyvendinta sena svajonė

33 metų mokslininko teigimu, darbas NASA buvo sena jo svajonė ir laimėtas konkursas yra žingsnis jos įgyvendinimo link.

„Apie darbą NASA svajojau seniai ir ilgą laiką žingsnelis po žingsnelio ėjau to link. Paskelbtas konkursas buvo viena iš progų ten pakliūti ir džiaugiuosi, kad pasisekė. Dirbsiu Kalifornijos technologijos institute, kuris savo dydžiu, ko gero, lenkia visus Lietuvos universitetus kartu sudėjus. Reaktyvinio judėjimo laboratorija turi dešimtmečius siekiančią istoriją ir joje kuriami ne vien reaktyviniai varikliai, kaip daugeliui gali pasirodyti“, - sakė T. Drevinskas.

T. Drevinsko kelias mokslų olimpo link prasidėjo Biržuose, kur jis baigė „Aušros“ vidurinę mokyklą. Po to sekė farmacijos studijos tuometiniame Kauno medicinos universitete (dabar Lietuvos sveikatos mokslų universitetas), Vytauto Didžiojo universitete baigtos ekologijos ir aplinkotyros doktorantūros studijos, taip pat įgytas taikomosios informatikos magistro laipsnis.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano norai ir hobis visuomet būdavo arčiau inžinerijos, įvairiausių mokslinių prietaisų kūrimas. To privalumas, kad įvairias idėjas ir mokslą aš galiu išbandyti praktiškai. Žinoma, gal dėl to kažkurioje vien mokslinėje srityje esu ir kiek silpnesnis“, - kalbėjo mokslininkas.

REKLAMA

Stažuotės metu mokslininkas drauge su kolegomis sieks sukurti visiškai automatizuotą autonominį analizės aparatą, kuris veiks po vandeniu. Tokį prietaisą planuojama išsiųsti į vandeninguosius pasaulius ieškant gyvybės pėdsakų.

Anot T. Drevinsko, vienas iš dabartinio mokslo troškimų ir siekių išsiaiškinti, ar yra kita nežemiška gyvybė. Kol kas tai nebuvo įrodyta nė su vienu prietaisu, o daugiau daromos prielaidos, pagrįstos matematiniais skaičiavimais. Į kosmosą buvo išsiųstas jau ne vienas prietaisas, tačiau daugumos jų paskirtis yra kiek kitokia. Mokslininkus labai domina Jupiterio palydovas Europa, kuriame vandens yra daugiau nei žemėje. Nors vanduo yra padengtas storu ledo sluoksniu, bet manoma, kad galbūt ten galėtų būti gyvų organizmų.

REKLAMA
REKLAMA

Nesijaučia išskirtinis

Laimėjęs NASA skelbtą konkursą ir rugsėjo pabaigoje į JAV išvyksiantis biržietis nesijaučia išskirtinis ar jau labai daug pasiekęs.

„Galbūt skirtumas tik tas, kad laimėjau pačios NASA, o ne Lietuvoje stažuotėms skelbtą konkursą. Tačiau nesu kažkoks labai išskirtinis. NASA jau yra dirbę ir darbuojasi tikrai puikūs ir daug pasiekę lietuviai mokslininkai. Lygiuotis į juos aš tikrai negaliu“, - kuklinosi T. Drevinskas.

Iki tol lietuviui teko stažuotis Prancūzijoje, daug metų kone kiekvieną vasarą po savaitę praleisti Švedijoje. Pastaruoju metu daug kartų teko lankytis ir Estijoje, kur su šios šalies mokslininkais lietuviai dirba ties labai panašiais projektais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keliaus drauge su šeima

Į Kalifornijoje, Los Andželo apskrityje, esantį Pasadenos miestą, kuris taps biržiečio laikinais namais, T. Drevinskas leisis su visa šeima - žmona ir dviem mažamečiais vaikais. „Dveji metai jau yra per ilgas laiko tarpas būti atskirai, todėl vyksime visa šeima. Abu vaikai dar yra darželinukai, tad adaptacija neturėtų būti sudėtinga. Žmona šiuo metu yra motinystės atostogose. JAV pirma užduotis bus susirasti būstą, kuriuo institutas nesirūpina. Tačiau gausiu mokslininko stipendiją. Tikiuosi, jos pragyvenimui, bent jau pradžiai užteks, o kaip bus iš tikrųjų - matysime“, - kalbėjo T. Drevinskas.

Anot jo, viza, su kuria jis keliauja, nedraudžia papildomai dirbti su Kalifornijos technologijos instituto teritorijoje esančiose ir su juo susijusiose įstaigose. Be to, JAV – didelių galimybių šalis, todėl įdomios veiklos, o reikalui esant, darbą susirasti problemų neturėtų būti ir žmonai.

REKLAMA

Biržuose T. Drevinskas nėra labai retas svečias ir paskutinį kartą gimtinėje lankėsi rugpjūtį. Tačiau iki kelionės likus visai nedaug laiko jis į Biržus grįžti nebeplanuoja. „Dabar labai labai įtemptas ir sunkus laikotarpis, nes reikia užbaigti daug pradėtų darbų, o į Biržus, tikiuosi, pavyks grįžti tik jau per atostogas“, - sakė aparatą, kosmose ieškosiantį gyvybės, kursiantis biržietis mokslininkas.

Šaltinis: siaure.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų