REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį nusprendė, kad į Seimą Žiemgalos apygardoje kandidatuojanti Rūta Janutienė teisinę neliečiamybę praras po rinkimų.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį nusprendė, kad į Seimą Žiemgalos apygardoje kandidatuojanti Rūta Janutienė teisinę neliečiamybę praras po rinkimų.

REKLAMA

Už tai, kad R. Janutienės imunitetas būtų panaikintas, balsavo keturi komisijos nariai, vienas buvo prieš ir trys susilaikė.

Balsams abejose pusėse pasiskirsčius po lygiai, lėmė už imuniteto panaikinimą balsavusios VRK pirmininkės Lauros Matjošaitytės balsas.

VRK nusprendė, kad sprendimas įsigalios ne nuo jo paskelbimo, o pasibaigus rinkimams – rugsėjo 23 dieną.

R. Janutienė posėdyje tvirtino nevengianti teisminio proceso ir neketinanti slėptis už teisinės neliečiamybės, tačiau teigė, jog byla trukdo jos agitacijai.

Kandidatė nurodė, kad teismo posėdis paskelbtas rugsėjo 18 dieną, kuomet vyksta antrajame ture dalyvaujančių kandidatų debatai.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį VRK pradėjus nagrinėti R. Janutienės neliečiamybės klausimą, nusišalinus keliems komisijos nariams griuvo kvorumas.

R. Janutienės advokatas Vytautas Sirvydis pateikė nušalinimus socialdemokratų deleguotai VRK atstovei Jūratei Lebedevienei bei konservatoriui Viliui Semeškai.

REKLAMA

Advokatas teigė, kad J. Lebedevienė yra priėmusi sprendimus savo atstovaujamos partijos naudai, o R. Janutienė dėl Seimo nario mandato antrajame ture varžosi su socialdemokratu Liudu Jonaičiu.

Konservatorių V. Semešką kandidatės advokatas prašė nušalinti, mat jis kritiškai atsiliepė apie R. Janutienės rengtos televizijos laidos žurnalistų vizitą į jo namus.

V. Semeška savo ruožtu tuomet siūlė nušalinti ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos deleguotą VRK narę Jonę Valčiukienę, nes R. Janutienės kandidatūrą Žiemgalos apygardoje kartu su Lietuvos centro partija kelia „valstiečiai“.

REKLAMA
REKLAMA

Nors balsavimu nė vienas iš trijų minėtų komisijos narių nebuvo nušalintas, vėliau jie vienas po kito nusišalino teigdami nenorintys sukelti abejonių būsimu VRK sprendimu. Trims komisijos nariams nusišalinus, griuvo kvorumas, ir klausimas dėl R. Janutienės strigo.

Svarstymas buvo pratęstas, į posėdį atėjus daugiau VRK narių. R. Janutienė taip pat prašė nušalinti liberalų deleguotą Maksimą Reznikovą, argumentuodama jo partneryste komunikacijos agentūroje „Fabula Hill+Knowlton Strategies“.

Anot R. Janutienės, apie ją kaip kandidatę kritiškai yra atsiliepęs vienas iš „Fabula“ partnerių Mykolas Katkus. M. Reznikovas teigė, jog nagrinėjamas klausimas su jo darbu agentūroje nekaip nesusijęs, jo nušalinimui nepritarė ir VRK nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panaikinti kandidatės neliečiamybę šmeižto byloje prašo Vilniaus miesto apylinkės teismas. VRK sprendimo projekte siūloma teismo prašymą tenkinti.

Klausimą pristatęs VRK narys Tauras Rutkūnas pristatė prokurorų kreipimąsi, kuriame teigiama, kad „kaltinimai poniai Janutienei nesusiję su jos politine veikla“.

„Kaltinimai pasireiškia tuo, kad ji būdama „Lietuvos ryto“ kanalo laidos „Patriotai“ žurnaliste, atsakinga už laidos reportažus ir tekstus, veikdama tiesiogine tyčia, t. y. turėdama tikslą paniekinti ir pažeminti Lietuvos banko Priežiūros tarnybos vadovą Vytautą Valvonį, (...) žinodama, kad jos skleidžiama informacija neatitinka tikrovės, organizavo ir įvykdė V. Valvonio šmeižimą“, – sakė T. Rutkūnas.

REKLAMA

Vilniaus miesto apylinkės teismas nagrinėja bylą, kurioje R. Janutienė, Artūras Jančys ir Saulė Pauliuvienė kaltinami bendrininkavę apšmeižiant asmenį per visuomenės informavimo priemonę.

Anksčiau šis teismas yra pripažinęs, kad dienraštis „Lietuvos rytas“, „Lietuvos ryto“ televizija (laida „Patriotai“), naujienų portalas „Lrytas.lt“ skelbė tikrovės neatitinkančias, Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko garbę ir orumą žeminančias žinias. Teismas įpareigojo žiniasklaidos priemones šias neteisingas žinias viešai paneigti.

Nepanaikinus R. Janutienės neliečiamybės, teismas bylos toliau nagrinėti negali.

Antras Seimo rinkimų turas trijose vienmandatėse apygardose vyks rugsėjo 22 dieną.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų