REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visos prie altoriaus žengiančios poros planuoja kartu kurti savo buitį ir turėti bendrus namus. Nors ne visi sutuoktiniai kartu ima paskolą būstui, nė viena paskolą kartu imanti šeima neplanuoja būsimų skyrybų ir veikiausiai neapsvarsto, kaip išsiskyrus teks elgtis su šeimos paskola. Portalas tv3.lt pasidomėjo, ką tokiais atvejais siūlo didžiausi Lietuvoje veikiantys bankai.

Visos prie altoriaus žengiančios poros planuoja kartu kurti savo buitį ir turėti bendrus namus. Nors ne visi sutuoktiniai kartu ima paskolą būstui, nė viena paskolą kartu imanti šeima neplanuoja būsimų skyrybų ir veikiausiai neapsvarsto, kaip išsiskyrus teks elgtis su šeimos paskola. Portalas tv3.lt pasidomėjo, ką tokiais atvejais siūlo didžiausi Lietuvoje veikiantys bankai.

REKLAMA

Pastebėjimas, kad išsiskiria pusė visų susituokusių porų nėra melagingas – Lietuvoje išsituokusiųjų procentas kur kas didesnis. 2018 m. susituokė 16,9 proc. tūkst., o išsiskyrė 10,9 tūkst. žmonių, tai 64 proc. skyrybų, rodo Statistikos departamento duomenys.

Bankai vis dar džiaugiasi augančia būsto paskolų paklausa. Paskolos butams įsigyti sudarė kiek daugiau nei du trečdalius – 68 proc. visų „Swedbank“ būsto paskolų, namo pirkimui skolinosi 29 proc. gyventojų. Vidutinė paskolos suma pirmąjį šių metų pusmetį ūgtelėjo kiek daugiau nei 2 tūkst. eurų ir siekė daugiau kaip 66 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Swedbank“: keturi scenarijai

„Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė pripažįsta, kad su paskola įgytas būstas, kurio kredito įmokos vis dar mokamos bankui, besiskiriančioms poroms gali tapti nemažu galvos skausmu. Norintiems išvengti nesusipratimų ir maišaties, bankas pateikia pagrindinius įmanomus scenarijus.

REKLAMA

„Pirmojo scenarijaus atveju būstas parduodamas, paskola grąžinama, o pelningo pardavimo atveju likusios lėšos padalinamos tarp sutuoktinių. Jei už pardavimą gautos sumos nepakanka visai paskolos sumai padengti, likusi skolos dalis turi būti grąžinama abiejų sutuoktinių, nebent su kreditoriumi sutariama kitaip“, – atsakyme tv3.lt rašė J. Cvilikienė.

Antruoju scenarijumi būsto nuosavybė ir būsto paskola taip pat gali būti perduota vienam iš sutuoktinių, jei jis gauna pakankamas pajamas ir tokiam scenarijui pritaria kreditorius.

„Kitas sutuoktinis gali dovanoti iki turto dalybų padengtos paskolos dalį arba prašyti piniginės kompensacijos“, – siūlė specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal trečiąjį scenarijų abu sutuoktiniai lieka bendraturčiais ir bendraskoliais, kurie po skyrybų paskolą grąžina kartu.

„Sutuoktiniai gali tarpusavyje susitarti, kokiomis dalimis jie mokės mėnesines įmokas. Tiesa, tai – gana rizikingas kelias, mat tokiu atveju tenka prisiimti atsakomybę ir už kitą sutuoktinį, o jam nemokant savosios dalies, gali tekti ją padengti“, – pastebėjo J. Cvilikienė.

Ketvirtojo scenarijaus atveju būsto nuosavybė pereina vienam, tačiau paskolą privalo grąžinti abu sutuoktiniai.

„Dažniausiai tokiu atveju būstas lieka tam sutuoktiniui, su kuriuo nustatoma nepilnamečio vaiko ar vaikų gyvenamoji vieta, o jo pajamos yra nepakankamos paskolai grąžinti“, – rašė J. Cvilikienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SEB: trys scenarijai

SEB banko komunikacijos projektų vadovė Jovita Bazevičiūtė pažymi, kad poros skyrybos nepanaikina judviejų finansinės atsakomybės, kurią jie prisiėmė, sudarydami bendrą būsto kredito sutartį.

Specialistės teigimu, kiekvienas toks atvejis yra individualus, todėl klientai, ketinantys pradėti skyrybų procesą, dėl būsto paskolos grąžinimo kuo anksčiau kreiptis į banką ir su banko specialistais pasitarti, koks sprendimas būtų tinkamiausias konkrečioje jų situacijoje.

SEB bankas siūlo tris scenarijus besiskiriantiems bendraturčiams: parduoti būstą ir anksčiau nei numatyta sutartyje grąžinti paskolą; vienam iš sutuoktinių perimti įsipareigojimus, jei jo kreditingumas yra tinkamas toliau vykdyti įsipareigojimus pagal kredito sutartį; buvusiems sutuoktiniams likti bendraskoliais ir toliau mokėti būsto paskolą kartu.

REKLAMA

„Kai bendraskoliai sutuoktiniai sutaria, kad už įsipareigojimų vykdymą bus atsakingas tik vienas iš jų, tokiais atvejais yra keičiama būsto kredito sutartis. Bankas įvertins kredito grąžinimo riziką, asmens galimybes grąžinti paskolą po santuokos nutraukimo, kliento suinteresuotumą tęsti prisiimtus įsipareigojimus, kt. ir atitinkamai priims sprendimą dėl būsto kredito sąlygų. Pakeitus kredito sutartį, pakeitimai įsigalios, kai kredito gavėjai per 3 mėn. bankui pateiks įsigaliojusį teismo sprendimą dėl santuokos nutraukimo“, – atsakyme tv3.lt rašė J. Bazevičiūtė.

„Luminor“: du scenarijai

Skirtis nusprendę banko „Luminor“ klientai visų pirma turėtų informuoti banką apie skyrybas ir tada spręsti klausimą, ar norės išlaikyti turimą turtą ir kreditą išduotomis sąlygomis.

REKLAMA

„Jei klientai nori keisti sąlygas, nes, tarkim, po santuokos nutraukimo norės vykdyti finansinius įsipareigojimus vienas iš sutuoktinių, tada bankas sprendžia, ar vienam iš sutuoktinių užteks gaunamų pajamų kreditui dengti. Jei pajamų pakanka, tuomet daromas sutarties pakeitimas. Jei pajamų neužtenka, kreditas lieka išduotomis sąlygomis“, – atsakyme tv3.lt rašė „Luminor“ atstovė spaudai Giedrė Bielskytė.

Portalas tv3.lt neseniai rašė apie tai, kodėl Lietuvos gyventojai bankams moka daugiau palūkanų nei kitų euro zonos šalių gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų