REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį darbą Seime pradėjo nauja „tvarkiečio“ parlamentaro Vytauto Kamblevičiaus vadovaujama frakcija „Lietuvos gerovei“. Šie pokyčiai įnešė sumaišties į Seimo kasdienybę ir iškėlė klausimą, ar naujoji frakcija taps valdančiosios koalicijos dalimi ir pretenduos į „tvarkiečiams“ anksčiau žadėtus postu ministrų kabinete.

Ketvirtadienį darbą Seime pradėjo nauja „tvarkiečio“ parlamentaro Vytauto Kamblevičiaus vadovaujama frakcija „Lietuvos gerovei“. Šie pokyčiai įnešė sumaišties į Seimo kasdienybę ir iškėlė klausimą, ar naujoji frakcija taps valdančiosios koalicijos dalimi ir pretenduos į „tvarkiečiams“ anksčiau žadėtus postu ministrų kabinete.

REKLAMA

Naujajai frakcijai priklauso septyni Seimo nariai: frakciją „Tvarka ir teisingumas“ palikę V. Kamblevičius, Ona Valiukevičiūtė, Algimantas Dumbrava, Juozas Imbrasas, Kęstutis Bartkevičius, apie išėjimą iš „socialdarbiečių“ frakcijos turintis pranešti Algirdas Butkevičius bei Rimas Andrikis, „tvarkiečius“ palikęs kiek anksčiau ir dirbantis Mišrioje Seimo narių grupėje.

Septynis Seimo narius iki šiol vienijusi frakcija „Tvarka ir teisingumas“ šią savaitę žlugo, nes ją paliko keturi nariai. Frakcijai sudaryti reikia mažiausiai septynių Seimo narių.

REKLAMA
REKLAMA

Postų (ne)nori

Tačiau naująją valdančiąją koaliciją pagal liepą pasirašytą sutartį sudaro Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

REKLAMA

Pagal šį susitarimą minimos frakcijos išsidalino ir ministrų kabineto kėdes. Liepą nutarta, kad valstiečių deleguoti ministrai vadovaus Socialinės apsaugos ir darbo, Sveikatos apsaugos, Energetikos, Ekonomikos ir inovacijų, Finansų, Aplinkos, Švietimo, mokslo ir sporto, Teisingumo ministerijoms, „socialdarbiečių“ – Užsienio reikalų bei Žemės ūkio ministerijoms, „tvarkiečių“ – Krašto apsaugos ministerijai, „lenkų“ – Susisiekimo ir Vidaus reikalų ministerijoms, tuo metu Kultūros ministeriją dalinsis „tvarkiečiai“ ir valstiečiai.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas portalui tv3.lt ketvirtadienį sakė, kad kol kas naujoji frakcija „Lietuvos gerovei“ nėra pareiškusi pretenzijų į postus.

„Kiek aš girdžiu iš jų pareiškimų, jiems postų nereikia. Tai kol kas niekas nieko čia neplanuoja. Jie taip pasakė“, – teigė G. Kirkilas.

Be to, anot G. Kirkilo, liepą pasirašytas susitarimas padarytas tarp partijų, ne tarp frakcijų, todėl „tvarkiečiai“ dar gali pretenduoti į susitarime žadėtas ministerijas.

Kaip sakė Seimo narys, prie derybų stalo visos frakcijos susės tik po to, kai naujoji frakcija oficialiai pasiskelbs per Seimo plenarinį posėdį ketvirtadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bet kuriuo atveju, derybos kokios nors bus. Nors jie sako, kad jie nieko nenori. Tai neaišku, dėl ko čia derėtis“, – pastebėjo Seimo narys.

Tačiau jau ketvirtadienį V. Kamblevičius žurnalistams Seime sakė, kad neatmeta galimybės svarstyti vietą Seimo valdyboje. Tačiau, jo teigimu, kol kas derybos dėl postų dar nevyksta.

„Yra tokia patarlė – duoda imk“, – žurnalistams kalbėjo V. Kamblevičius.

Postai – partijos rankose

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis portalui tv3.lt patvirtino, kad liepą tarp partijų sudaryta sutartis nesikeičia ir minėtieji postai priklauso „tvarkiečiams“.

„Dėl kultūros viceministro mes pateikėme savo pasiūlymą, žmogų, kuris gali tapti tuo viceministru. Bet gali būti, kad viskas gali keistis. O dėl krašto apsaugos ministro su Gitanu Nausėda sutarėme nekeisti Raimundo Karoblio“, – sakė R. Žemaitaitis.

REKLAMA

Karbauskiui kilo abejonių

Trečiadienį premjeras Saulius Skvernelis naująją frakciją pakvietė prisidėti prie valdančiosios daugumos. Premjeras nebuvo tikras, ar su frakcija Seime valdančioji koalicija pasirašys kokį nors susitarimą. Anot jo, galima dirbti ir be to, užtektų, kad įsikūrusi frakcija deklaruotų, jog remia valdančiąją koaliciją.

Tuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis trečiadienį viešai pareiškė, kad bendradarbiauti su nauja frakcija Seime gali būti problemiška, jeigu joje bus žmonės, turintys asmeninių ambicijų.

„Visiškai neaišku, ar mes su ta naująja frakcija, jeigu ji atsirastų, derėsimės, nes jeigu joje atsirastų žmonių, kurių požiūris į valstybę yra ne toks, koks mūsų, kurie galvoja tik apie savo asmeninius interesus, mes su tokia frakcija dirbti negalėsime. Net jei joje bus jeigu dalis tu žmonių, kurie išėjo iš „Tvarkos ir teisingumo“ partijos“, – trečiadienį LRT sakė R. Karbauskis.

Pasak R. Karbauskio, jeigu susikurs frakcija, su kuria bus įmanoma bendradarbiauti, – tikėtina, kad valdančioji koalicija su ja pasirašys bendradarbiavimo sutartį, kokia buvo pasirašyta su „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų