REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl Aurelijaus Verygos siūlomų naujų draudimų rūkalams Vyriausybėje kilo ginčai. Ekonomikos ir inovacijų ministerija įsitikinusi, kad Sveikatos apsaugos ministerijos planai parduotuvėse paslėpti įprastas, elektronines cigaretes bei kaitinamo tabako gaminius ne tik nereikalingi, bet ir nuostolingi. Esą juos patirs ir didieji prekybos centrai, ir smulkūs verslininkai. Į kurios ministerijos pusę stoja premjeras.

Dėl Aurelijaus Verygos siūlomų naujų draudimų rūkalams Vyriausybėje kilo ginčai. Ekonomikos ir inovacijų ministerija įsitikinusi, kad Sveikatos apsaugos ministerijos planai parduotuvėse paslėpti įprastas, elektronines cigaretes bei kaitinamo tabako gaminius ne tik nereikalingi, bet ir nuostolingi. Esą juos patirs ir didieji prekybos centrai, ir smulkūs verslininkai. Į kurios ministerijos pusę stoja premjeras.

REKLAMA

Aurelijus Veryga idėją – nuo pirkėjų akių slėpti tabako gaminius pristatė birželį. Sveikatos apsaugos ministras nori, kad parduotuvėse neliktų štai tokių kasų, specializuotų skyrių, kurių lentynose puikuojasi tabako gaminiai. Anot Verygos, vaikai neturėtų matyti vitrinose išdėliotų įprastų ar elektroninių cigarečių, taip pat ir kaitinamo tabako produktų. Esą parduotuvės turėtų prekiauti tabako gaminiais iš po prekystalio. Tokiu atveju cigaretės būtų slepiamos ir rodomos tik tada, kai jų paprašo pirkėjas.

Štai, ką mano pirkėjai: 

„Man tai vienodai šviečia. Bet kad paslėpti iš po skverno, tas pats, kas anksčiau prie komunizmo samagoną tą varydavo. Demokratija yra demokratija. Kas rūko, tas rūko. Kas hašišą varo, tas hašišą varo, kas šnapsą geria, tas šnapsą. Ant tų pakelių labai negražiai parašyta „vėžys“, tai taip dar greičiau vėžį įvaro.“

REKLAMA
REKLAMA

„Aš pritarčiau šitam dalykui. Tikrai turėtų nematyti maži vaikai. Tikrai labai padėtų.“

„Jeigu reikės, nusipirks ir po prekystaliu, iš maišelio, ar iš dar kažkur. Daugiau pati komunikacija, tėvų indėlis į vaikų auklėjimą, tai turėtų būti pagrindas, o ne uždraudimas. Neuždrausi, nepaslėpsi visko, kas yra negerai.“

REKLAMA

„Taip, taip nuo vaikų reikia paslėpti, kaip Baltarusija, uždaro ir niekas nemato, kas ten yra.“

Seimui Verygos siūlomas draudimas rūkalams patiko. Dar liepos mėnesį projektui po pateikimo pritarė 74i tautos išrinktieji iš salėje sėdėjusio 91-o parlamentaro. Dabar projektą vertina Vyriausybė, čia ginčai aršesni nei Seime. Ekonomikos ir inovacijų ministerija paskelbė, kad šis draudimas, jos vertinimu, visiškai nereikalingas.

„Priemonių, kurios šiandien yra numatytos ir kurios yra taikomos ribojant tabaką, jų šiandien yra tikrai daug, mūsų galva, pakankamai“, – sako viceministras Gintaras Vilda.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, nėra tyrimų, įrodančių, kad cigarečių slėpimas gali sumažinti rūkančiųjų skaičių. Antra, pasak ministerijos, jei Verygos idėjos virs realybe, verslininkai turės investuoti į prekybos vietų tobulinimą – ir kiekvienai kasai prireiks po kelis tūkstančių eurų.

„Yra netoli 5000 prekybos vietų ir didžioji dalis yra būtent smulkaus, vidutinio verslo ir jiems kaštai su į rengimų tinkamai šitų prekybos vietų gali būti pakankamai reikšmingi. Yra ribojamos jų galimybės, arba apsunkinamos jų galimybės vykdyti veiklą“, – sako konkurencijos tarybos atstovas Elonas Šatas.

Stambieji Lietuvos prekybininkai šį draudimą vertina pozityviau nei smulkieji, tačiau akcentuoja, kad reikėtų bent dviejų metų kol naujovėms būtų tinkamai pasiruošta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dviejų metų reikia dėl to, kad prekybininkams, daliai jų reikės pertvarkyti tabako pardavimo vietas, jas pritaikyti. Net jei uždengimo būdas nėra reglamentuojamas, apmokyti kasininkus dirbti su nauja tvarka, uždengti, kad ir tomis užuolaidėlėmis. Tam reikia laiko ir tam reikia finansinių išteklių“, – teigia prekybininkų atstovė Rūta Vainienė.

Verslininkai taip pat norėtų, kad valdžia leistų skelbti kuo daugiau informacijos apie cigaretes, tam, kad prie kasų nekiltų chaosas:

„Ar tai pakuotė su trimis pakeliais, ar tai yra vieno pakelio pakuotė. Mes norėtumėm, kad šitą informaciją aiškumo dėlei būtų galima atskleisti, kad nereikėtų pardavėjai atidengti viso skydo ir aiškintis ko pirkėjas nori.“

REKLAMA

Nepaisant vienos ministerijos kritikos Sauliaus Skvernelio Vyriausybė žada palaikyti Aurelijaus Verygos idėją.

„Mes palaikome tikslą, svarbiausią tikslą – mūsų sveikatą. Mūsų žmonių sveikata ir visos priemonės, kurios skirtos mažinti poveikį, prieinamumą. Siekiant išsaugoti mūsų sveikatą ir gyvybę. Skvernelis ramina verslininkus. Esą dėl galimų nepatogumų dar bus tariamasi“, – kalbėjo Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

Dėl to pačio įgyvendinimo, kad tikrai nebūtų sukurtos tokios sąlygos, kad taptų tragikomiškai juokingos.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas priduria, kad Lietuva nėra pirmoji valstybė pradėjusi slėpti tabako gaminius.

REKLAMA

„Pasaulyje yra apie 23, 24 valstybės, kurios taiko. Europoje tai visos Skandinavijos valstybės, Airija, Jungtinė Karalystė. Estija jau įgyvendina nuo 7-o mėnesio šių metų. Latvija pradės įgyvendinti, po notifikavimo Europos komisijai nuo kitų metų spalio mėnesio“, – pasakoja laikinoji departamento vadovė Gražina Belian.

Tiksli naujojo draudimo įsigaliojimo data ir konkrečios detalės bus tikslinamos. Dėl tabako gaminių slėpimo parduotuvėse dar kartą turės balsuoti Seimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų