REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos specialiosios tarnybos KGB bei agentų įtaka Lietuvai ir Baltijos šalims buvo jaučiama ne tik Sąjūdžio metu, bet ir iki šių dienų, o šių asmenų įtakos zonoje – Lietuvos politikai, verslininkai, žurnalistai ir politologai, tvirtina Vilniaus politikos analizės instituto vyriausias analitikas Marius Laurinavičius.

Rusijos specialiosios tarnybos KGB bei agentų įtaka Lietuvai ir Baltijos šalims buvo jaučiama ne tik Sąjūdžio metu, bet ir iki šių dienų, o šių asmenų įtakos zonoje – Lietuvos politikai, verslininkai, žurnalistai ir politologai, tvirtina Vilniaus politikos analizės instituto vyriausias analitikas Marius Laurinavičius.

REKLAMA

Jo teigimu, sovietmečiu KGB bandė kontroliuoti Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdį (LPS). Tiesa, M. Laurinavičius atmeta mintį, kad šis ir analogiški Baltijos šalių išsivadavimo nuo okupacijos judėjimai galėjo būti KGB kūriniai.

KBG įtaka Sąjūdžiui

„Pasižiūrėkime į paprastus sutapimus. Yra trys Baltijos šalys. Tai, ką mes dabar žinome labai aiškiai, tai yra vienas iš Latvijos liaudies fronto įkūrėjų ir pirmasis šalies ministras pirmininkas Aivaras Godmanis yra KGB agentas, tai dabar yra dokumentuota, įrodyta.

Lietuvoje Kazimira Prunskienė – LPS iniciatyvinės grupės viena iš lyderių, išrinkta vos ne didžiausiu balsų skaičiumi, irgi pirmoji šalies ministrė pirmininkė – KGB agentė. Paskui teismai sugebėjo kažkokiu būdu pasakyti, kad ji nebebuvo ta agente. Bet aš pats pirmuosiuose teismuose buvau ir man ten viskas yra pakankamai aišku su tuo.

REKLAMA
REKLAMA

Estijos liaudies fronto įkūrėjas Edgaras Savisaras, nėra įrodyta, kad jis KGB agentas, bet Estijos saugumas jį viešai yra pavadinęs Rusijos įtakos agentu. Sutapimai? Manyčiau, kad ne tik“, – Žinių radijo laidoje „Girdžiu, matau, mąstau“ kalbėjo M. Laurinavičius.

REKLAMA

Analitikas akcentuoja manantis, kad KGB bandė kontroliuoti laisvės siekiančius judėjimus, tačiau tai nereiškia, kad jie kontroliavo viską.

„Tas tikrai būtų neįmanoma. Daugybė žmonių tuose demokratiniuose judėjimuose neturėjo nieko bendro su KGB. <...> [KGB] bandė ne stabdyti išsivadavimo judėjimus, o juos kontroliuoti ir kitaip išlaikyti savo valdžią, parodant, kad neva įvyko čia kažkokia tai ar perestroika, ar Sovietų Sąjungos reforma“, – teigė M. Laurinavičius.

KGB siekiai ekonomikoje

Jis primena 1984 m. KGB perbėgėlio Anatolijaus Golycino išleistą knygą „Nauji melai po senų“ (angl. New Lies For Old), kurioje prognozuojama ne tik Sovietų Sąjungos, bet ir viso sovietinio bloko griūtis.

REKLAMA
REKLAMA

„Bet ji prognozuojama, kaip kontroliuojama griūtis ir kaip KGB apgavystė. Ta knyga yra išnagrinėta ir 90 proc. dalykų, kurie ten rašomi, jie galų gale pasitvirtino. Aišku, būtų galima kalbėti, kad pati knyga ir pakankamai kontroversiška, ne visi ten su viskuo sutinka, galima sakyti įvairiai“, – sakė M. Laurinavičius.

Analitikas cituoja 1989 m. Sovietų Sąjungos dokumentus, kuriuose kalbama apie poreikį „sukurti nematomą partinę ekonomiką“.

„Parašoma labai aiškiai, kaip tą daryti. Turi būti anoniminės formos, maskuojančios ryšį su Komunistų partija ir su KGB. Aš dar kartą primenu tikrus dokumentus 1989 m., kaip KGB įsivaizdavo, kas čia turi įvykti. Jie norėjo sukurti nematomą partinę ekonomiką kontrolei to, kas vyksta. Tada mes jau kalbėjome apie žmones, kurie infiltruoti į visokius judėjimus“, – sakė analitikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtaka matyti ir šiais laikais

M. Laurinavičius teigia, kad Baltijos šalyse iki šiol yra Kremliaus įtakoje esančių politikų, verslininkų ir žurnalistų, tačiau konkrečių pavardžių neįvardina.

„Iš esmės yra koks nors Sankt Peterburgo forumas, pasiimkite ten dalyvavusių verslininkų ir politikų sąrašą ir matysite, kur yra potenciali Rusijos agentūra. Yra koks nors Valdajaus forumas, čia apie politologus šnekat. Pasiimkite sąrašus ir matysite, kur yra potenciali Rusijos agentūra.

Aš nekaltinu tų žmonių, kad jie yra agentai ar užverbuoti, bet tai yra žmonės, per kuriuos Rusija daro įtaką. Ir tai yra per verslą, per žurnalistus“, – jau kitoje laidos „Girdžiu, matau, mąstau“ dalyje kalbėjo M. Laurinavičius.

REKLAMA

Analitikas primena, kad pernai Estijos užsienio žvalgybos vadovas viešai pareiškė, kad pavyko nustatyti aiškų tinklą žmonių, kurie veikia Rusijos interesams.

„Ir Rusija visados veikė per tą tinklą. Tame tinkle jis pats paminėjo – politikai, žurnalistai, verslininkai, politologai ir panašiai. Tai reikia kiek įmanomai bandyti atskleisti tą tinklą, kuris vienaip ar kitaip veikia Rusijos interesais, ir tada pamatysime“, – teigė pašnekovas.

Kalbėdamas apie Lietuvą, M. Laurinavičius minėjo ir galimus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio įmonės „Agrokoncernas“ ryšius su Rusija.

„Pasižiūrėkime į valdančiosios partijos pirmininko, jam priklausančios bendrovės ryšius su Rusija. Vienas iš „Agrokoncerno“ partnerių yra ponas [Vladimiras] Litvinenka. Jis ne tik žmogus, kuris, kaip manoma, parašė Putinui disertaciją, jis yra žmogus, kurio dukros teigimu, jis stovėjo asmeniškai už „trolių fabriko“. Reiškia, mums nerūpi, kad mūsų valdančiosios partijos pirmininkui priklausantis verslas turi ryšių su ta grėsme, apie kurią mes šnekame“, – teigė M. Laurinavičius.

Portalas tv3.lt primena, kad 2018 m. V. Litvinenkos dukra Olga Litvinenka viešai pareiškė žinanti, kad visi R. Karbauskio verslo partneriai yra prisidėję tiek prie V. Putino „trolių fabriko“ kūrimo, tiek prie jo finansavimo. Jos teigimu, ji šią informaciją žino todėl, kad pati tėvo pavedimu prie to taip pat prisidėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų