REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių miesto valdžia kratosi Pabalių turgaus ir siekia jį privatizuoti. Savivaldybei priklausanti įmonė dirba pelningai, bet miesto valdžia kategoriška – turgų turi valdyti privatus verslas. Turguje trisdešimt metų dirbantys smulkieji verslininkai baiminasi, kad privatizavus turgų naujasis šeimininkas sukels nuomos kainas.

Šiaulių miesto valdžia kratosi Pabalių turgaus ir siekia jį privatizuoti. Savivaldybei priklausanti įmonė dirba pelningai, bet miesto valdžia kategoriška – turgų turi valdyti privatus verslas. Turguje trisdešimt metų dirbantys smulkieji verslininkai baiminasi, kad privatizavus turgų naujasis šeimininkas sukels nuomos kainas.

REKLAMA

Pabalių turgus – Šiaulių miesto savivaldybei priklausanti bendrovė. Prekybininkai čia prekiauja dvidešimt ir daugiau metų. Miesto valdžia užsimojo privatizuoti turgų, tačiau tam priešinasi smulkiuosius verslininkus vienijančios organizacijos ir protestuodamos prieš miesto valdžios sprendimą gyva grandine apjuosė turgų.

„Savivaldybė, kaip pasakyti, laikosi opozicijos. Jie, vienu žodžiu, nieko mum tiesiogiai nepasako. Tik sako, nebijokit, turgus išliks ir taip toliau. Jūs turbūt puikiai žinot, kas įvyksta po privatizacijos. Dažniausiai būna sukeltos kainos ir tas verslas tame objekte žlunga. Taip kad mes esame griežtai prieš ir prašome mūsų valdžios atsižvelgti į mūsų, eilinių piliečių poziciją“, – sako Lietuvos smulkiųjų verslininkų asociacijos narys Daimondas Ovsiukas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių miesto meras viešai aktyviai pasisakė už turgaus privatizavimą. Pasak mero, turgus turėtų generuoti pelną, bet to nepadaro. Net jeigu pelnas būtų, jis, anot mero, turėtų siekti kelis milijonus eurų.

REKLAMA

„Vadinasi, pats turgus turi susigeneruoti tuos pinigus. Bet jie to nepadaro. Nes reikia susigeneruoti bent du-tris milijonus norint įrengti nors kokią rimtesnę infrastruktūrą. Vadinasi, dabartinis pelningumas yra apie 30-50 tūkst. eurų. Jis turėtų keistis kart dvidešimt. Nu gerai, tegul būna. Bet vis tiek jis negalės būti milijonas ar pusė milijono. Jis galėtų būti. Bet tada turgaus prekeiviai turėtų mokėti milžinišką sumą“, – teigia Šiaulių miesto metas Artūras Visockas.

Smulkiuosius prekybininkus vienijančių organizacijų atstovė sako, kad turgus niekada nedirbo nuostolingai ir per dvidešimt metų pasikeitė neatpažįstamai. Todėl smulkiojo verslo atstovė sako nesuprantanti tokių miesto valdžios pareiškimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Turgus niekada nedirbo nuostolingai. Jūs palyginkite, koks turgus buvo prieš dvidešimt metų ir sako, kad turgus atrodo baisiai, purvynai. Tai matyt tarybos nariai nelabai vaikšto į turgų. Pats meras pareiškė, kad keturis metus nėra buvęs turguje. Tai ką sako, kad pagerėjo jo finansinė padėtis, kad nebevaikšto į turgų. Bet dauguma atsižvelkim į tą vidutinį žmogų. Mes patys surinkom iš turguj besilankančių kelias dienas tris tūkstančius parašų“, – pasakoja Lietuvos smulkiųjų verslininkų asociacijos Šiaulių skyriaus vadovė Valdonija Janulienė.

Miesto valdžios sprendimui oponuojantys Šiaulių tarybos nariai sako, kad miesto valdžia neįsiklauso į žmonių lūkesčius ir priima vienašališkus sprendimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tas dalykas buvo pristatytas švietimo, kultūros ir sporto komitete prieš savaitę. ir iš karto atėję Pabalių turgaus žmonės ir jų dideli nusiskundimai, kad yra šitas privatizavimas vykdomas neatsiklausus jų.“ „Priimti sprendimą ir parduoti pelningai veikiančią įmonę man atrodo tai yra vienas kvailiausių sprendimų kas bus padaryta 2019 metais“, – mano Šiaulių tarybos narys Juozas Pabrėža.

Dvidešimt metų turguje prekiaujantis smulkusis verslininkas sako, kad Pabalių turgus yra vienas iš Šiaulių traukos centrų. Čia turgaus dienomis suvažiuoja ne tik aplinkinių rajonų gyventojai, bet ir latviai.

„Tūkstantį latvių paklaustumėt, kas yra Šiauliai, turbūt nežinotų, bet žinotų Šiaulių turgų. Tai sutraukimo objektas. Važiuojant šeštadienį po pietų automobilių virtinės traukia ne į Šiaulių centrą, ar dar kažkur, važiuoja visi namo į kaimus, čia traukos objektas visiems Šiauliams“, – sako prekybininkas Valdas Bartusevičius.

Praėjusiais metais UAB „Pabalių turgus“ sugeneravo per 40 tūkst. eurų grynojo pelno. 70 tūkst. eurų išmokėta dividendams. Apie trisdešimt tūkstančių investuota į turgaus infrastruktūrą. Tačiau miesto valdžios tokie rodikliai netenkina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų