REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdantieji tvirtina, kad nepasiduos Finansų ministro spaudimui mažinti vaiko pinigų išmokas nuo planuotų 70-ies iki 60-ies eurų. Tuo tarpu Prezidento Gitano Nausėdos siulymus keisti mokesčius valstiečių lyderis vadina „neargumentuotais“. Siūlymai su prezidentu sukirto ir finansų ministrą. Šapoka paragino Nausėdą teikiant tokius mokesčių pakeitimus nusiimti rožinius akinius, na o Gitanas Nausėda atkirto, kad jei ministras nesupranta kas yra gerovės valstybė – jam teks mokytis.

Valdantieji tvirtina, kad nepasiduos Finansų ministro spaudimui mažinti vaiko pinigų išmokas nuo planuotų 70-ies iki 60-ies eurų. Tuo tarpu Prezidento Gitano Nausėdos siulymus keisti mokesčius valstiečių lyderis vadina „neargumentuotais“. Siūlymai su prezidentu sukirto ir finansų ministrą. Šapoka paragino Nausėdą teikiant tokius mokesčių pakeitimus nusiimti rožinius akinius, na o Gitanas Nausėda atkirto, kad jei ministras nesupranta kas yra gerovės valstybė – jam teks mokytis.

REKLAMA

Darželyje – pietų metas. Ir kol čia vaikai stiprinasi sriuba ir virtinukais, Vyriausybėje pietūs rimtesni – koalicijos partnerių su premjeru Sauliumi Skverneliu. Tačiau juose kalbama apie vaiko pinigus. Po susitikimo jau aišku, kad „socialdarbiečiai“ ir Lenkų rinkimų akcija tvirtai pasiryžę kovoti su kelių ministrų ketinimu apkarpyti vaiko pinigus.

„Tiesą sakant, man labai keista, kad dabar finansų ministerija pradeda keisti poziciją. Juk mes tuos visus skaičius į sutartį įrašinėjom tai su jais pasitarę, ne šiaip sau. Net jeigu reikės kažkur tai sumažinti, tai tikrai nebus mažinami vaiko pinigai, nes tai yra viena iš pagrindinių sutarčių, pozicijų, dėl ko koalicija apskritai sutarė“, – sako „socialdarbietis“ Gediminas Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė jau įregistravo siūlymą kitąmet išmokas didinti iki 60, o ne iki 70 eurų, kaip planuota anksčiau. Valdantieji tėvus ramina – taip paprastai savo planų jie esą neatsisakys ir net siūlo, iš kur tam gauti pusę iš reikalingų beveik 200 milijonų eurų.

REKLAMA

„Mes kaip rimta partija ir pasiūlėm šaltinį. Pasiūlėm apmokestinti banko aktyvus 0,4 proc. tarifu ir papildomai galima gauti į biudžetą 100 milijonų eurų. Tai pinigų užteks“, – teigia Lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševski.

Tuo tarpu finansų ministras Vilius Šapoka šį Valdemaro Tomaševskio siūlymą vertina skeptiškai. O planuojant išmokų didinimą, jis ragina atsižvelgti į neišvengiamą ekonomikos lėtėjimą.

„Aš manau, kad geriausias sprendimas yra šiuo metu neapsimesti ir neignoruoti to, kas vyksta pasaulyje, būti labai atsargiems ir nedalinti nepagrįstų pažadų. Augimo lėtėjimas yra akivaizdus. Tiek dėl „Brexit“ situacijos, tiek dėl prekybos karų, tiek dėl stojančios Vokietijos, Prancūzijos ekonomikos. Tai šito ignoruoti mes negalime“, – mano ministras Vilius Šapoka.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Vyriausybė siūlo sparčiau kelti išmokas nepasiturinčioms ir neįgalius vaikus auginančioms šeimoms. Joms papildoma išmoka didėtų nuo šiuo metu esančios 20 eurų iki 40 eurų, tad iš viso tokios šeimos gautų po 100 eurų per mėnesį už vieną vaiką. O tai jau kelia nerimą ekonomistams. Esą išskirtinis nepasiturinčių šeimų rėmimas – tai ne gerovės, o išlaikytinių valstybės kūrimas. Anot ekonomisto Žygimanto Maurico, vaiko pinigų išmoka turi būti visiems vienoda.

„Žmogus, jeigu jis buvo klasifikuojamas kaip nepasiturintis ir, tarkim, staiga gauna darbą, tai jis praranda dalį vaiko pajamų TRUMP Tai dažnu atveju tas žmogus pagalvotų du kartus, ar tikrai jam verta stengtis įsilieti į darbo rinką“, – teigia ekonomistas Žygimantas Mauricas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdantieji aptarė ir Prezidento Gitano Nausėdos pasiūlytas mokestines reformas „gerovės valstybei“ kurti. „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis gina savo mokesčių reformą, o Prezidento siūlymuose jam labiausiai užkliuvo planai apmokestinti pajamas iš individualios veiklos, kapitalo prieaugio bei dividendų. Tai esą būtų smūgis verslui.

„Kad mes, iš tikrųjų, nesuduotumėme smulkiam ir vidutiniam verslui tokiais sprendimais. Ir jeigu šnekėtume apie stambųjį verslą, kad mes iš viso jo iš šalies neišvarytumėme. Į tas šalis, kuriose tie mokesčiai yra mažesni. TRUMP Aš manau, kad mokesčių reforma buvo labai gerai apgalvotas sprendimas. Dabar pradėti keisti kažką tame, tai reiktų labai rimtų argumentų. Argumentų išdėstyta kol kas nėra“, – kalbėjo „valstiečių“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

REKLAMA

Visgi R. Karbauskis sutinka su Prezidentu, kad derėtų lėtinti neapmokestinamo pajamų dydžio – NPD – kėlimą, tačiau ir finansų ministras, ir ekonomikos ekspertai tai ragina daryti atsargiai. Nors Gitanas Nausėda tuo siekia surinkti apie 100 milijonų pensijų ir neįgaliųjų išmokų didinimui, sustabdžius NPD kilimą, labiausiai nuskriausti liks ir taip skurdžiai gyvenantys paprasti dirbntys lietuviai.

„Žmogui, kuris dirba ir gauna pakankamai nedideles pajamas, tai tas NPD stabdymas gali reikšti praradimus, na, iki 400 eurų per metus siekiančius. SUJU Tai tikrai labai didelis praradimas žmonėms, kurie gauna mažas pajamas. Jie, galima sakyti, kaip ir tryliktą atlyginimą praranda per metus“, – pasakoja LLRI atstovė Ieva Valeškaitė.

REKLAMA

„Tai dažniausiai rajonuose gyvenančios šeimos tą tikrai pajustų skaudžiai. Ir tiesiog šiuo atveju lengva ranka paimti iš vienų žmonių, kurie susiduria su skurdu ir tiesiog permesti į socialines išmokas, manau, kad čia reikėtų paieškoti geresnio balanso“, – sako V. Šapoka.

Po tokių ministro žodžių Briuselyje viešinmtis prezidentas Gitanas Nausėda sukritikavo Vilių Šapoką – vieną iš vos keleto buvusios Vyriausybės ministrų, kuriuos jis ir toliau paliko poste. Po to, kai Šapoka Prezidentui pasiūlė teikiant mokestinius siūlymus nusiimti rožinius akinius, pastarasis atkirto, kad jei finansų ministras nesupranta, kas yra gerovės valstybė, jam teks mokytis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų