REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sostinėje medikai gelbsti į Vilnių skubiai iš Anykščių rajono atgabentą sunkios būklės pradinuką, patyrusį veido, galvos, krūtinės ir kitų kūno dalių nudegimus. Vaikas smarkiai apdegė kai žaidė su degiuoju skysčio. Medikai baiminasi, kad gydymas gali būti sunkus ir ilgas.

Sostinėje medikai gelbsti į Vilnių skubiai iš Anykščių rajono atgabentą sunkios būklės pradinuką, patyrusį veido, galvos, krūtinės ir kitų kūno dalių nudegimus. Vaikas smarkiai apdegė kai žaidė su degiuoju skysčio. Medikai baiminasi, kad gydymas gali būti sunkus ir ilgas.

REKLAMA

Sostinės Santaros klinikų Vaikų ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje medikų gelbstimas smarkiai apdegęs vaikas – vos 7-erių. Jo būklė sunki. Bet stabili, o tai reiškia, kad smarkiai nudegusio vaiko gyvybei pavojus negresia, deja smarkiai nudegė apie 20 proc. vaiko kūno.

Nelaimė įvyko vakar, Utenos apskr. esančiame Vaidlonių kaime, kai vaikai nusprendė pažaisti su ugnimi. Degino padangas, turėjo degaus skysčio. Po vieno iš šliūkštelėjimų kilo liepsnos. Septynmetis užsiliepsnojo. Draugai puolė gelbėti. Tempė į šalia esantį ežerą.

„Užsidegė tas padangas ir norėdami, kad būtų didesnė ugnis, didesnė liepsna – vienas vaikas šliūkštelėjo degaus skysčio ant tų padangų ir dėl to buvo apdegintas kitas vaikas. Turbūt pasisekė vien tik dėl to, kad buvo šalia ežeras ir tie vyresni vaikai tą septynmetį nutempė į ežerą ir užgesino pakankamai greitai. Tai turbūt pasekmės galėjo būti ir liūdnesnės“, – teigia policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis. 

REKLAMA
REKLAMA

Jei ne ežero vanduo – septynmetis, pasak pareigūnų, galėjo ir neišgyventi. Deja ir greitai užgesinto vaiko veido ir kaklo nudegimai priskiriami kritiniams.

REKLAMA

„Kakle gali likti ir prie gilių nudegimų visada lieka grubūs randai, kurie gali sukelti ir nejautrumą, vokų nejudrumą pavyzdžiui ar kaklo judesių apribojimą, galvos judesių apribojimą. Na bet čia aišku perspektyvą žiūrint. Bet dabar svarbiausia mūsų užduotis gelbėti vaiko gyvybę. Jis guli intensyvios terapijos skyriuje šiuo metu, yra prižiūrimas specialistų“, – sako Santaros Vaikų ligoninės chirurgas Dainius Geležauskas.

Kaip į vaikų rankas pakliuvo pavojingas degus skystis ir ar nelaimė neįvyko dėl suaugusiųjų nepriežiūros – po incidento Vaidlonių kaime aiškinosi ir apskrities vaiko teisių apsaugininkai. Pažeidimų nerasta, bet šokiruotai šeimai teks aiškintis dar ir su vaiko teisių pareigūnais.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes manome, kad bus reikalingos gal ir psichologo konsultacijos ir savaime aišku pačiam vaikui, ir artimiesiems, ir galbūt kitiems toje šeimoje gyvenantiems vaikams. Galbūt bus reikalingos specialistų konsultacijos ir kompleksinė pagalba kitiems vaikams, kurie, kai jau bus identifikuoti, kokie tie vaikai buvo, būtent ir tiems vaikams, ir toms šeimoms. Nes galbūt ir elgesio korekcija reikalinga, gal ir kita pagalba reikalinga“, – mano Utenos apskr. Vaiko teisių apsaugos sk. vedėja Irena Gaigalienė.

Kad su degiais skysčiais reikia elgtis atsargiai – liudija ir gausybė vaizdo įrašų internete. Ypač degių skysčių nederėtų gausiai pilti į jau liepsnojančią ugnį. Staigiai įsiplieskiantis skystis dažnai sukelia tiesiog sprogstamąjį efektą. Tik ar daugelis tėvų sugeba visa tai išaiškinti savo vaikams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visi turėtų suprasti, kad jeigu atvira liepsna dega ir ant jos užpylus degaus skysčio, akivaizdu, kad liepsna padidės turbūt kelis kartus. Šiuo atveju panašiai taip ir nutiko“, – kalbėjo R. Matonis.

„Dažnai pasitaikantis atvejis šiais laikais, degių skysčių pylimas į liepsną. Dažnai taip būna, gaunant liepsnos pliūpsnį į veidą, į rankas. Ir patiria gilius nudegimus“, – pasakoja D. Geležauskas.

Santaros klinikų medikai sako, kad vaiko ir jo šeimos laukia sunkus ir ilgas gydymas. Liūdną nuotykį žaizdos vaikui gali priminti visą gyvenimą, todėl ir vaikai dar kartą raginami nežaisti su ugnimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų