REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Briuselyje viešintis prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį bandė įtikinti Europos Sąjungos (ES) lyderius naujajame ES biudžete nemažinti finansavimo žemės ūkiui ir sanglaudai.

Briuselyje viešintis prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį bandė įtikinti Europos Sąjungos (ES) lyderius naujajame ES biudžete nemažinti finansavimo žemės ūkiui ir sanglaudai.

REKLAMA

Vadinamosios sanglaudos lėšos skirtos mažinti skurdesnių regionų ekonominį atsilikimą nuo labiau išsivysčiusių.

ES biudžetą G. Nausėda aptarė su būsimąja Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen.

„Atsižvelgdamas į komisijos pirminį siūlymą reikšmingai mažinti Lietuvai sanglaudos politikos ir žemės ūkiui skiriamas lėšas, pakviečiau naująją komisijos pirmininkę dar kartą įvertinti mūsų argumentus ir atitinkamai pirminę Komisijos poziciją“, – pranešime spaudai cituojamas prezidentas.

„Sanglaudos politikos, žemės ūkio, infrastruktūrinių projektų, inovacijų plėtros, energetinio saugumo finansavimas yra prioritetiniai Lietuvai klausimai“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva siekia, kad naujajame 2021 – 2027 metų ES biudžete būtų numatyti pinigai Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijai su Vakarų Europa ir Ignalinos atominės elektrinės uždarymui.

REKLAMA

Pagal Europos Komisijos pasiūlymą, sanglaudos finansavimas Lietuvai mažėtų maždaug ketvirtadaliu, įvertinus šalies ekonomikos pažangą, o prašymas suvienodinti išmokas žemdirbiams šioje finansinėje perspektyvoje dar liks neįgyvendintas, nors bendra parama žemės ūkiui Lietuvai kiek išaugs.

G. Nausėda su U. von der Leyen taip pat aptarė naujosios Europos Komisijos formavimą. Kol kas neaišku, kokį atsakomybės portfelį gautų Lietuvos kandidatas į eurokomisarus Virginijus Sinkevičius.

Prezidentas komisijos pirmininkei pristatė Lietuvos pastangas pritraukti informacinių ir finansinių technologijų įmones.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikime taip pat diskutuota klimato kaitos ir tvarios valstybių plėtros klausimais, teigiama Prezidentūros pranešime.

G. Nausėda Briuselyje taip pat susitiko su kadenciją baigiančiu Europos Komisijos pirmininku Jean'u-Claude'u Junckeriu ir darbą baigiančiu Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininku Donaldu Tusku.

Ketvirtadienį popiet prezidentą priims būsimasis EVT vadovas Charles'as Michelis.

Prezidento vizitas Briuselyje trunka dvi dienas. Trečiadienį jis buvo susitikęs su Europos Parlamento pirmininku Davidu-Maria Sassoli ir NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų