REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gerovės valstybę per rinkimus žadėjęs Gitanas Nausėda rėžia iš peties. Prezidentas valdantiesiems siunčia pluoštą pasiūlymų, turinčių palengvinti gyvenimą ir pensininkams, ir jaunoms šeimos. Šalies vadovas siūlo tėvadienius skirti ir vieną mažametį vaiką turintiems tėvams. O lėšų didesnėms pensijoms parūpinti keičiant dalį mokesčių. Ekonomistai aiškina, kad toks gerovės valstybės planas daliai lietuvių gali skaudžiai kirsti per kišenę.

Gerovės valstybę per rinkimus žadėjęs Gitanas Nausėda rėžia iš peties. Prezidentas valdantiesiems siunčia pluoštą pasiūlymų, turinčių palengvinti gyvenimą ir pensininkams, ir jaunoms šeimos. Šalies vadovas siūlo tėvadienius skirti ir vieną mažametį vaiką turintiems tėvams. O lėšų didesnėms pensijoms parūpinti keičiant dalį mokesčių. Ekonomistai aiškina, kad toks gerovės valstybės planas daliai lietuvių gali skaudžiai kirsti per kišenę.

REKLAMA

Lietuvoje tokių šeimų kaip ši, auginančių vieną vaiką, yra daugiau nei 122 tūkstančiai. Dar 53 tūkstančiai mamų yra vienišos ir taip pat augina po vieną atžalą. Mamadienių ir tėvadienių jie neturi, nes dabar papildoma poilsio diena priklauso tik tiems tėvams, kurie augina mažiausiai du vaikus iki 12 metų. Prezidentas įsitikinęs – rūšiuoti šeimas pagal vaikų skaičių nevalia. Mamadieniai ir tėvadieniai turėtų priklausyti visiems tėvams.

„Tai prisidėtų prie geresnio darbo ir laisvalaikio balanso. Tai paskatintų žmones, ypač tuos, kurie turi pirmagimį, greičiau grįžti į darbo rinką. Na, ir padidintų šeimos gerovę“, – sako Prezidento patarėjas Simonas Krėpšta.

REKLAMA
REKLAMA

Šiam pasiūlymui neabejotinai pritaria ir sostinės parke su vaikais laiką leidžiančios mamos:

„O jeigu dar būtų galima suderinti tėčio ir mamos dieną kartu, ta prasme, iš darbo gauti, tai išvis, manau, tobula būtų.“

REKLAMA

„Nesvarbu, ar tu turi vieną, du ar tris vaikus. Tu turi vaiką, kuriam reikia skirti dėmesį. Manau, geras pakitimas ir labai teisingas.“

„Pakankamai gauna seni žmonės privilegijų, sakykim, aprūpinti jie, o vaikus, kur augina šeimos, ir dirbti reikia, ir vaikus auginti. Kuo daugiau jiems privilegijų, tuo geriau.“

„Gal ir gerai, jeigu mamytės ir tėveliai leis daugiau laiko su vaikais. Bet kad tas mamadienis ir tėvadienis veltui neišeitų, nes būna, kad tiesiog „aaaaa išeiginė, pailsėsiu nuo visko“ – vaiką į darželį, o patys atostogauti.“

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau darbdavių konfederacijos atstovai siūlymą visiems tėvams skirti laisvadienius vadina pertekliniu. Kaip ir Prezidento kitą siūlymą – įteisinti 5is laisvadienius žmonėms, slaugantiems senus tėvus.

„Kiekviena „nedadirbta“ diena valstybei kainuoja. SUJ 20 dienų yra paprastai normalios atostogos, 13 dienų yra priskirtos valstybės poilsio dienos, mamadienių dar jeigu dvylika pridėkim, ar ne, ir dar jeigu mes įvesim slaugos galimybę. Tai pasižiūrėkim, kiek darbuotojas iškrenta iš to proceso. Tai gal mes pradėkim iš karto diskutuoti ne apie TRUMP keturių dienų darbo savaitę“, – teigia darbdavių konfederacijos atstovas Vytautas Vidmantas Zimnickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerovės valstybę Prezidentas savo siūlymais žada ne tik tėvams, bet ir pensininkams bei neįgaliesiems, neturintiems būtinojo darbo stažo. Šalies vadovas siūlo jau kitąmet socialinės apsaugos išlaidas didinti 100 mln. eurų. Didžioji šios sumos dalis būtų skiriama pensijų ir neįgaliųjų išmokų didinimui.

„Mūsų siūlyme yra pateiktas papildomas pensijų indeksavimas, siekiant, kad pensijos augtų truputėlį sparčiau kiekvienais metais tam tikrą laikotarpį negu vidutinis darbo užmokestis. Taip siekiama sumažinti dabar esančius tikrai aukštus skurdo rodiklius. Šiuo metu daugiau nei 40 proc. pensininkų skursta“, – sako S. Krėpšta.

Prezidnto komanda pateikia ir viziją, iš kur parūpinti tam reikalingus 100-ą milijonų eurų. Siūloma sumažinti ūkininkams taikomą lengvatą perkant dyzeliną. Ši lengvata dabar biudžetui kainuoja 83 mln. eurų kasmet, ją siūloma nurėžti maždaug perpus. Tačiau didžiausią dalį papildomų lėšų Prezidentas siūlo surinkti lėtinant neapmokestinamojo pajamų dydžio – NPD – augimą. Pagal šiuo metu galiojantį įstatymą, NPD kitąmet turėtų augti nuo 300 iki 400 eurų. Prezidentas siūlo, kad NPD augimas kitąmet siektų vos apie 30 eurų. Ekonomistai sako, kad įteisinus tokią mokestinę naujovę, liktų nuskriausti kiti, skurdžiai gyvenantys lietuviai.

REKLAMA

„Nedidindami NPD mes iš tiesų paliekame santykiniame skurde paliekame tuos asmenis, kurie uždirba mažiau nei vidutinį atlyginimą. Ir tai nėra geras sprendimas. Jo pagalba mes nesustiprinsime viduriniosios klasės Lietuvoje“, – kalbėjo ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Prezidentas siūlo labiau apmokestinti ir pajamas iš dividendų ar individualios veiklos. Vyriausybės vadovas šalies vadovo siūlymus vertina atsargiai ir su šypsena.

„Tos idėjos jau ne pirmą kartą kartojasi ir Vyriausybė mūsų bandė kažką realizuoti. Bet gyvenimas dažnai pakoreguoja, ypatingai kalbant apie mokestinius dalykus, kas susiję su individualios veiklos apmokestinimu, su lengvatomis žemės ūkio sektoriuje, bet kai bus konkretūs projektai, mes tikrai tokiu būdu, jei reikės Vyriausybės poziciją išsakyti – išsakysime“, – sako Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

Prezidentas tikisi, kad pasiūlymai bus įtraukti į Vyriausybės rengiamus projektus, tačiau jei to nebus, konkrečias įstatymų pataisas pasirengusi parengti ir pati Prezidentūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų