REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dalis į Konstitucinį Teismą besikreipiančių gyventojų galės gauti nemokamas advokato paslaugas.

Dalis į Konstitucinį Teismą besikreipiančių gyventojų galės gauti nemokamas advokato paslaugas.

REKLAMA

Vyriausybė trečiadienį patvirtino valstybės skirtų advokatų įkainius – juose numatyta, kad advokatams būtų apmokamos devynios valandos darbo, tam pagal patvirtintus įkainius skiriant 117 eurų.

Teisė gyventojams tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą įsigaliojo nuo rugsėjo 1-osios.

Pasak teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus, taip sudaromos sąlygos šia konstitucine teise pasinaudoti asmenims, kuriems priklauso antrinė teisinė pagalba. Jie turės galimybę kreiptis į Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą ir prašyti skirti advokatą, kad šis parengtų kreipimąsi ir atstovautų jiems teisme.

„Skundo pateikimo Konstituciniam Teismui tvarka nėra sudėtinga, jį gali surašyti ir patys pareiškėjai. Jeigu tam reikėtų advokato paslaugos, mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms bus suteikta valstybės garantuojama teisinė pagalba“, – pranešime teigia E. Jankevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Į Konstitucinį Teismą galima kreiptis tik prieš tai išnaudojus visas kitas teisinės gynybos priemones, tai daryti galima tik dėl paties asmens, o ne dėl kitų asmenų pažeistų teisių ar laisvių. Individualus skundas taip pat negali būti paremtas abejonėmis apskritai Lietuvoje galiojančio įstatymo atitiktimi Konstitucijai.

REKLAMA

Skųsti Konstituciniam Teismui galima ne sprendimą ar nuosprendį, bet įstatymą ar kitą teisės aktą, kuris taikytas priimant minėtą sprendimą.

Prašymas gali būti paduotas ne vėliau kaip per keturis mėnesius nuo galutinio ir neskundžiamo bendrosios kompetencijos ar administracinio teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos.

Iki šiol kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl teisės aktų atitikimo pagrindiniam šalies įstatymui galėjo tik Seimas, Seimo narių grupė, prezidentas, Vyriausybė ir teismai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų