REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
45
Teismas dėl skandalingosios „Zero Live Show“ reklamos Turgelių bažnyčioje (nuotr. Broniaus Jablonsko)

„Zero Live Show“ reklamą Turgelių bažnyčioje, Šalčininkų rajone, prieš Žolinių mišias prokuroras siūlo aktoriams ir režisieriui skirti baudas nuo 7 tūkst. iki 10 tūkst. eurų.

45

„Zero Live Show“ reklamą Turgelių bažnyčioje, Šalčininkų rajone, prieš Žolinių mišias prokuroras siūlo aktoriams ir režisieriui skirti baudas nuo 7 tūkst. iki 10 tūkst. eurų.

REKLAMA

Prokuroras aktoriams Vitalijui Cololo, Mindaugui Papinigiui, Ainis Storpirščiui pasiūlė skirti po 7 tūkst. eurų baudas, o režisieriui Emiliui Vėlyviui – 10 tūkst. eurų baudą.

Jie kaltinami trukdymu atlikti religines apeigas.

„Konstitucijoje teigiama, kad teisinės valstybės principas yra kad žmogus privalo laikytis Konstitucijos ir nepažeisti kitų žmonių teisių“, – per posėdį Vilniaus regiono apylinkės teismo Šalčininkų rūmuose sakė prokuroras Stanislavas Barsulas.

Kaip po posėdžio žurnalistams sakė prokuroras, aktoriams pasiūlytos bausmės mažesnės už vidutines. Siūlant bausmes atsižvelgta ir į tai, kad šis šou nesukėlė sunkesnių materialinių pasekmių.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pažymėjo, kad Žolinių atlaidai Turgeliuose yra viena svarbiausių švenčių, tai patvirtina, jog į juos atvyko svečiai ne tik iš rajono administracijos, bet ir iš užsienio.

REKLAMA

„Liudytojų apklausa ir žiūrėtas įrašas patvirtina, kad nė vieno žodžio, nė vienos minties nebuvo apie menamą pedofilijos skandalą“, – kalbėjo S. Barsulas. Kaltinamieji savo elgesį aiškino būtent noru atkreipti dėmesį į dvasininkų nusikaltimus.

Anot prokuroro, buvo sutrikdytos tikinčiųjų maldos. Toks kaltinamųjų elgesys privertė kunigą nutraukti išpažinčių klausimą.

„Daugelis kaltinamųjų šį šou vertino, kaip tikinčiųjų jausmų įžeidimą“, – teigė prokuroras.

Režisieriaus ir aktorių gynėjo prašymų buvo peržiūrėtas ir įrašas iš šou „Siemens Arenoje“, jame vaizduojamas kunigo išnaudojamas vaikas.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, prie bylos prijungti V. Cololo teigiamai charakterizuojantys raštai iš Lenkijos, juose aktoriui dėkojama už darbą organizuojant parodas ir renginius.

Kaltinamieji kaltės nepripažįsta. E. Vėlyvis yra sakęs, kad pasirodymu norėjo atkreipti dėmesį į dvasininkijos problemas.

Aktoriai ir režisierius kaltinami sąmoningu apeigų bažnyčioje sutrikdymu per praėjusių metų rugpjūtį vykusią Žolinės šventę. Šie maldos namai Šalčininkų rajone yra gausiai lankomi lenkų tautybės tikinčiųjų.

Tardami paskutinį žodį kaltinamieji savo pozicijos nepakeitė ir teigė norėję atkreipti dėmesį į pedofilijos skandalus bažnyčioje.

Į Turgelių miestelyje esančią bažnyčią užėjo trys dvasininkais persirengę vyrai – aktoriai V. Cololo, M. Papinigis ir A. Storpirštis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jie lenkų kalba pasakojo apie „Siemens“ arenoje vyksiantį renginį „Zero live show“, į pamaldas susirinkusiems tikintiesiems siūlė ir dalino netikras suktines.

Tuo metu bažnyčioje vyko bendra tikinčiųjų rožinio malda, išpažinčių klausymas.

Dauguma liudytojų neslėpė nuoskaudų

Bylą nagrinėjant teisme iš viso apklausta 14 liudytojų, dauguma jų šį performansą vertino neigiamai.

„Staiga atvažiavo juoda mašina su kunigais. Aš galvojau, kad čia popiežius iš Afrikos“, – per apklausą antradienį sakė įvykio metu prie bažnyčios buvusi Vladislava Šilobrit.

Ji teigė, kad labai norėjo popiežiaus drabužiais apsirengusiam aktoriui nuo galvos nuplėšti kaukę.

REKLAMA

„Aš daug kalbėjau su žmonėmis, kai kuriuos buvo labai sunku nuraminti. (...) Man gaila, kad egzistuoja tokie artistai“, – pridūrė ji.

Anot jos, šio šou bažnyčioje metu buvo įžeistas Dievas.

„Aš tik sušaukiau: čia chuliganai, kvieskite policijai“, – prisiminė senolė.

Anksčiau parodymus duodamas Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Josifas Rybakas teigė, kad tokio išpuolio Šalčininkų krašte dar nėra buvę.

Anot jo, aktoriai sutrikdė vieną iš didžiausių švenčių krašte.

„Šokas, nerimas. Turėjau raminti aplink sėdinčius žmones. Tokio masto išpuolio mūsų krašte dar nebuvo“, – pažymėjo jis.

Kunigas Janas Mackevičius teismui taip pat yra sakęs, kad šis performansas jam sukelia nemalonius atsiminimus.

REKLAMA

„Čia viskas buvo be mūsų žinios, mes nieko iš anksto nežinojome. Čia ne teatro scena, o maldos namai, čia žmonės renkasi melstis“, – tvirtino dvasininkas.

Panašios pozicijos laikėsi ir kiti liudytojai.

Norėjo atkreipti dėmesį į dvasininkijos problemas

Per apklausą teisme režisierius E. Vėlyvis yra sakęs, kad jis buvo šou bažnyčioje idėjos autorius.

„Sukūriau visą koncepciją, kurioje sudalyvavo mano kolegos. Noriu pabrėžti, kad idėjos turinyje nebuvo nei užuominų, nei minčių apie tuos kaltinimus, kuriuos išgirdome iš prokuroro. (...) Neturėjome jokio tikslo sutrikdyti apeigas, pažeisti tikinčiųjų laisves“, – tvirtino režisierius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, ši meninė akcija negalėjo sutrikdyti apeigų.

E. Vėlyvis buvo pažymėjęs, kad performansu siekta atkreipti dėmesį į dideles dvasininkijos problemas, 2018 metais kilusius pedofilijos skandalus Lenkijoje.

Kunigo leidimo šiai akcijai gauta nebuvo.

Pasak režisieriaus, „Zero Live Show“ renginys susijęs su opiomis problemomis tiek teisėsaugoje, tiek politikoje, tiek visuomenėje. Todėl šio pasirodymo metu buvo kviečiama atvykti į organizuojamą renginį.

„Apie tai (pedofiliją bažnyčioje – BNS) reikia daug kalbėti, (...) mes kviečiame visus prisijungti ir sakome netylėkite“, – kalbėjo E. Vėlyvis.

Panašios pozicijos laikosi ir kiti aktoriai. Jie kaltės nepripažįsta ir teigia, kad siekė atkreipti dėmesį į problemas bažnyčios viduje.

REKLAMA

Kalba apie politikų įsikišimą

Po teismo posėdžio E. Vėlyvis priminė, kad tyrimas dėl pasirodymo bažnyčioje iš pradžių buvo nutrauktas, o vėliau atnaujintas.

Anot jo, į šia diskusiją buvo įsikišę ir aukšto rango politikai.

„Kas galėtų paneigti, kad bylos nagrinėjimas ir šis teismo procesas nėra kieno nors kuruojamas?“ – kalbėjo E. Vėlyvis.

„Atsimenant kaip Adomėnas (Mantas Adomėnas - BNS) šokinėjo“, – pridūrė režisierius.

Režisierius teigė, kad bylai atnaujinti įtakos galėjo turėti politikų spaudimas.

Po įvykio bažnyčioje Seimo narys M. Adomėnas socialiniame tinkle „Facebook“ piktinosi, kad nepakankamai rimtai reaguojama į aktorių šou.

„Nežinau, kas didesni šmikiai – Vėlyvis su savo šutve, besityčiodami iš žmonių tikėjimo ir tradicijų (iš šitų beprasmiška tikėtis padorumo ir skonio), ar žurnalistai, ramiu veidu reklamuodami tai kaip dar vieną smagią šou verslo iniciatyvą. Gėda“, – rašė jis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų