REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslo metų pradžią jaunimas paminėjo ir su svaigiaisiais gėrimais rankose. Nors rugsėjo pirmąją alkoholis parduotuvėse buvo nepardavinėjimas, jaunimas svaigiuosius gėrimus pirko baruose.

Mokslo metų pradžią jaunimas paminėjo ir su svaigiaisiais gėrimais rankose. Nors rugsėjo pirmąją alkoholis parduotuvėse buvo nepardavinėjimas, jaunimas svaigiuosius gėrimus pirko baruose.

REKLAMA

Didelė dalis šalies mokyklų mokslo metus atidarė šiandien – ne rugsėjo 1-ąją, o antrąją dieną. Dėl to parduotuvėse visuotinis draudimas prekiauti alkoholiu šiandien negaliojo. Nors 20 metų neturintiems mokiniams svaigieji gėrimai negali būti pardavinėjami, parduotuvėse sutikti mokiniai pasakoja, kad ir tai – ne kliūtis. Esą yra ne vienas būdas, kaip galima apeiti amžiaus cenzą.

„Draudimas gi tiktai rugsėjo 1-ąją, taigi galima nupirkti prieš savaitę arba kitą dieną. Aišku, kad galima apeiti tą draudimą“, – sako moksleivis.

„Gali per benamius kažkaip. Šiaip kokie broliai vyresni nuperka“, – priduria kitas.

„Būna, kad vyresni žmonės nuperka, benamiai. Arba yra kokios kaimo parduotuvėlės, kur įkiši kažkaip per kyšius“, – sako pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Nusipirkę alkoholio vaikai patraukia į atokesnes vietas, pavyzdžiui, miškelius šalia mokyklų ar parduotuvių.

Tarp medžių įsitaisiusias vaikų grupes galima surasti vos per kelias minutes. Ne visi čia sutikti vaikai su savimi nešiojasi alkoholį, tačiau vaikai atvirauja, kad įsigyti svaigiųjų gėrimų moksleiviams nesunku.

REKLAMA

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas norėtų, kad draudimas rugsėjo 1-ąją prekiauti alkoholiu galiotų ir kitomis rugsėjo kalendorinėmis dienomis, jei tik mokslo metų pradžia  švenčiama vėliau.

„Įstatymo norma yra neperkeliama. Mokslo metų pradžios šventė yra Rugsėjo 1-oji. Kadangi kalendorius pasislinko, tai pasislinko. Departamento vertinimu, mokslo metų pradžios šventė – žinių šventė. O mokslas ir alkoholis – tarpusavyje nesuderinami dalykai“, – sako departamento vadovas Juozas Abromavičius.

Visgi, savivaldybės gali pratęsti visuotinį draudimą parduotuvėms prekiauti alkoholiu. Tiesa, dauguma jų šia teise šiemet nepasinaudojo. Jų pavyzdžiu pasekė ir didžioji dalis prekybininkų.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei savivaldybės priimtų sprendimą toje teritorijoje, tam tikromis dienomis, nebūtinai įstatymo nustatytomis, būtų negalima prekiauti alkoholiu“, – teigia prekybininkų atstovė Rūta Vainienė.

Tik vienas prekybos tinklas savo iniciatyva nusprendė neprekiauti alkoholiu rugsėjo 2-ąją.

„Tai yra priminimas, kad mokslo ir žinių siekimas bei alkoholio vartojimas nėra suderinami dalykai. Tai yra labiau simbolinė prasmė, kvietimas šeimoms sutikti mokslo ir žinių šventę blaiviai. Dėl to mes būtent taip vertiname šitą sprendimą ir tokį jį priėmėme“, – sako „LIDL“ atstovas Valdas Lopeta.

„Rugsėjo 1-oji gali iškristi ir pirmadienį, ir antradienį, ir šeštadienį, ir sekmadienį, o mokymo įstaigos gali rinktis, kada mokslo metus pradeda. Tai yra visiems žinoma, tai nėra kažkoks tai netikėtumas, ar atradimas. Įstatymų leidėjas turėtų šitą įvertinti ir aiškiau komunikuoti savo politiką“, – kalbėjo R. Vainienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, 20 metų neturintys moksleiviai svaigalų sugeba nusipirkti ir neįkėlę kojos į parduotuves. Alkoholio jaunuoliai įsigija viešojo maitinimo įstaigose. Tiesa, sekmadienį, vykdant tikrinimus, tokiose įstaigose buvo rasta pažeidimų.

„Buvo užfiksuoti pažeidimai dėl (alkoholio – aut. past.) pardavimo išsinešimui, viešojo maitinimo vietoje bei asmenims jaunesniems nei 20 metų“, – teigia departamento atstovas Juozas Abromavičius.

Parduotuvės rugsėjo 1-ąją alkoholiu negali prekiauti nuo 2007-ųjų metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų