REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant rugsėjo 1-ajai parduotuvės kanceliarinių prekių skyriuose – apsipirkinėjimo bumas. Tėveliai savo vaikams, besiruošiantiems naujiems mokslo metams, negaili ir kelių šimtų eurų. Ekonomistai visgi pataria nedaryti klaidos ir neskubėti iškart susipirkti visko. Mat neretai tik rugsėjį paaiškėja, ko reikia labiausiai.

Artėjant rugsėjo 1-ajai parduotuvės kanceliarinių prekių skyriuose – apsipirkinėjimo bumas. Tėveliai savo vaikams, besiruošiantiems naujiems mokslo metams, negaili ir kelių šimtų eurų. Ekonomistai visgi pataria nedaryti klaidos ir neskubėti iškart susipirkti visko. Mat neretai tik rugsėjį paaiškėja, ko reikia labiausiai.

REKLAMA

Vilnietė Dangira su savo antroke dukra parduotuvėje apžiūrinėja sąsiuvinius, nes jos apsipirkinėja naujiems mokslo metams. Mergaitės mama sako, kad šiais metais visko dar nesusipirko, tačiau sako, jog pernai pasiruošimas mokyklai kainavo per 200 eurų:

„Iš pernai uniforma yra, pas mus mokykloj yra uniforma, tai šiemet jau nebeperkam naujos, tai truputį antra klasė jau pigiau kainuoja, pirma klasė visą laiką yra brangiau.“

Dauguma apsipirkinėjančių tėvelių išduoda, kad vien kanceliarinėms prekėms tenka išleisti bent 50 eurų:

„Jei perki, kada akcijos, tai kiekvienam po 100 net mažai, 150 gal vienam vaikui, jei ir su kuprine, sportiniais bateliais, rūbais, visom kanceliarinėm.“

REKLAMA
REKLAMA

„Kanceliarinėm prekėm, manau, 100 eurų tikrai, čia dviems vaikams be kuprinių. Kuprinė vien 60 eurų kažkur viena.“

Prekybininkai pastebi, kad labiausiai iš lentynų dabar šluojamos rašymo, piešimo priemones, sąsiuviniai, aplankalai, klijai. Šioms prekėms vieno apsipirkimo metu, vienam vaikui įprastai skiriama keliasdešimt eurų.

REKLAMA

„Skiria apie 20-30 eurų. Tai čia yra svarbu pažymėti, kad yra šioms priemonėms, neįskaitant mokyklinės kuprinės“, – sako „Iki“ atstovė Berta Čaikauskaitė.

Didieji prekybos centrai apskaičiavo, kiek kainuotų moksleivio krepšelis, perkant pigiausias prekes.

„Už maždaug 31 eurą, į tą krepšelį įeitų 30 prekių. Jei į mokyklą keliauja mokinys jau ne pirmus metus, tai galvojame, kad maždaug 10 prekių krepšelis, būtų reikalingas nusipirkti ir toks krepšelis kainuotų apie 10 eurų. Tačiau stebim, kaip elgiasi mūsų klientai, ką jie perka ir matome, kad populiariausių prekių sąrašuose nėra tų pigiausių prekių“, – pasakoja „Maxima LT“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kuprinių kainos svyruoja nuo kelių iki šimtų eurų. Tėveliai nelinkę savo vaikams pirkti nei pigiausių, nei brangiausių variantų. Daugiausiai parduodama kuprinių už maždaug 40 eurų.

Prekybininkai juokauja, jog tėveliai su mokiniais, kaip ir studentai, ruošiasi paskutinėmis dienomis.

„Mokyklinis asortimentas jau liepos pabaigoje, rugpjūčio pradžioje ir tęsiasi iki rugsėjo pabaigos. Tai tėveliai gali ateiti visus tuos du mėnesius didžiausias pirkimas būtent būna paskutinę savaitę prieš mokslo metų pradžią ir mokslo metų jau pradžioje“, – sako B. Čaikauskaitė.

Finansų ekspertė pabrėžia, jog ruošiantis naujiems mokslo metams, pasitaiko ir klaidų – kai per daug skubama iškart susipirkti viską.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Skubama į prekybos centrus ir viską, norisi apsipirkti, bet to daryti nereikėtų. Reikėtų nusipirkti tai, kas yra būtiniausia, tada palaukti susirinkimų, pakalbėti su kitais tėvais ir auklėtojais, mokytojais, o rugsėjo mėnesį po truputėlį susipirkti viską dalimis, nes jau ir akcijos prasideda, ir tikrai aišku, ko mums reikia“, – teigia „Swedbank“ ekonomistė Jūratė Cvilkienė.

Specialistės teigimu, skaičiavimai rodo, jog brangiausiai kainuoja į mokyklą paruošti pirmoką, mat jam būtinai reikia ne tik kanceliarinių prekių, bet ir naujų drabužių, uniformos, sportinės aprangos bei kuprinės, ką vyresniųjų klasių moksleiviai neretai turi ir naudoja ne vienerius metus:

REKLAMA

„Pirmoko krepšelis, mūsų skaičiavimai, sudaro bent 250 eurų, tačiau daugelis tėvų sako, kad kainuoja ir žymiai daugiau.“

Jei vaikas į mokyklą eina ne pirmus metus, ekonomistų paskaičiavimais, pasiruošimas rugsėjui atsieina apie 100 eurų.

Na o patys mažieji, vaikštinėjantys prekybos centre, matosi, aiškiai žino, ko ieško naujiesiems mokslo metams:

„Sportinių batų. Guašo.“

„Ieškau penalo tokio iš 3 dalių atsidaromo.“

„Žaislų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų