REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anksčiau „valstiečių“ vadovo Ramūno Karbauskio siūlyta privalomojo socialinio draudimo (PSD) įmokų amnestija atšaukiama, bet ieškoma būdų, kaip skolininkams teikti paslaugas dar negrąžinus skolos.

Anksčiau „valstiečių“ vadovo Ramūno Karbauskio siūlyta privalomojo socialinio draudimo (PSD) įmokų amnestija atšaukiama, bet ieškoma būdų, kaip skolininkams teikti paslaugas dar negrąžinus skolos.

REKLAMA

Tai paaiškėjo po trečiadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio surengto pasitarimo su sveikatos apsaugos viceministre Kristina Garuoliene, „Sodros“ vadove Julita Varanauskiene bei Valstybinės ligonių kasos vadovu Gintaru Kacevičiumi.

„Galvosime dėl įstatymo pakeitimo ta prasme, kad galbūt atsiesime teisę į sveikatos priežiūrą, kurią garantuoja draudimas, nuo tos skolos – žmogui pagalbos neatsakyti, bet skolą jis vis tiek privalės grąžinti“, – sakė G. Kacevičius.

R. Karbauskio teigimu, taip pat būtina skubiai ieškoti būdų, ką po Brexit reikės daryti su Didžiojoje Britanijoje gyvenusiais Lietuvos piliečiais, kurie bus nemokėję PSD įmokų, bet norės grįžti į Lietuvos sveikatos sistemą.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš principo dėl privalomojo sveikatos draudimo tiems, kurie yra išvykę, kurie moka mokesčius kitose valstybėse, ypač Europos Sąjungoje, problemos nėra. Jiems reikia tik pateikti „Sodrai“ dokumentus, kad yra išvykę, ten moka mokesčius ir skolos niekas nebeskaičiuos. Yra didesnė problema, ir įstatymo projektą dabar tvarkysime dėl tų žmonių, kurie yra ne ES šalyse gyvenantys. Šiuo atveju jokios pažymos nepadėtų, skola vis tiek liktų. Reikia sutvarkyti šitą problemą“, – teigė „valstiečių“ lyderis.

REKLAMA

Kaupiasi skolos

Šiuo metu už nesumokėtas privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas tinkamai nedeklaravus išvykimo laukia įspūdingos skolos, galinčios siekti net ir 1400 eurų.

„Sodra“ yra suskaičiavusi, kad Lietuvoje iš viso yra 615 tūkstančių gyventojų, kurie patys privalo mokėti PSD įmokas. Tačiau metų pradžioje 252 tūkst. iš jų buvo skolingi daugiau nei 3 eurus. Bendra PSD skola šių metų pradžioje siekė 125 mln. eurų.

„Šiuo metu „Sodra“ turi 36,7 tūkst. ilgalaikių skolininkų, kurių PSD skola susidarė nuo 2016 metų ir kiekvieno jų skola per šį laikotarpį viršija 1400 eurų. Iš esmės tai yra maksimali skola už visą laikotarpį, kurį PSD įmokas administruoja „Sodra“. Šie gyventojai PSD įmokų nėra mokėję, nors jiems jos yra priskaičiuojamos. Bendra jų skola viršija 50 mln. eurų. Tikėtina, kad daugelis šių gyventojų yra išvykę iš Lietuvos ir nustatyta forma nedeklaravę išvykimo“, – tv3.lt sakė „Sodros“ komunikacijos atstovas Saulius Jarmalis.

REKLAMA
REKLAMA

Gyventojui PSD įmokos priskaitomos tuomet, kai jis išvyksta į kitas šalis, tačiau išvykimo nedeklaruoja nustatyta tvarka. Jis priminė, kad dirbant Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės šalyse bei Šveicarijoje asmuo sveikatos draudimo įmokas turi mokėti tik vienoje šalyje. „Taigi, pavyzdžiui, jeigu dirbama Jungtinėje Karalystėje, „Sodrai“ reikia pateikti nustatytos formos pažymą iš tos šalies kompetentingos įstaigos, kad gyventojas mokėjo sveikatos draudimo įmokas toje šalyje. Tokiu atveju gyventojui PSD įmokos Lietuvoje nepriskaitomos, o sumokėtos ar nuskaičiuotos įmokos – grąžinamos“, – aiškino S. Jarmalis.

Nuo 2016 metų „Sodra“ pagal pateiktus dokumentus nustatė galėjimo nemokėti PSD įmokų laikotarpius 77 tūkst. asmenų. Iš jų maždaug 15 tūkst. gyventojų jų sumokėtos ar nuskaičiuotos įmokos buvo grąžintos dėl to, kad jie buvo draudžiami sveikatos draudimu kitoje ES šalyje ir pateikė tai pagrindžiančius dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau išieškojo 10 milijonų

Nemokantiems įmokų kaupiasi skola, kuri gali būti nuskaičiuota nuo sąskaitos. Šiemet per pirmąjį pusmetį savarankiškai PSD mokantiems asmenims „Sodra“ mokėjimo nurodymus teikė penkis kartus ir iš viso pateikė apie 360 tūkst. mokėjimo nurodymų už 100 mln. eurų.

„Daliai gyventojų mokėjimo nurodymai pateikti kelis kartus – pavyzdžiui, jeigu gyventojas yra ilgalaikis skolininkas, jam pateikiamas mokėjimo nurodymas. Po mėnesio skola padidėja – gyventojui pateikiamas mokėjimo nurodymas tai sumai, kuria skola padidėjo. Iš viso per pirmąjį šių metų pusmetį išieškota 10 mln. eurų“, – dėstė S. Jarmalis.

Dėl to gyventojai asmeninėmis žinutėmis informuojami kiekvieną mėnesį. Pirmiausia dar tuomet, kai prievolės mokėti PSD įmoką nėra, bet ji gali atsirasti. Jeigu gyventojas įmokos nesumoka, kitą mėnesį „Sodra“ jam primena apie susidariusią skolą ir pasekmes – nutrūkusį sveikatos draudimą bei paraginą įmoką nedelsiant sumokėti. Po kurio laiko gyventojui siunčiamas įspėjimas, jog „Sodra“ gali imtis veiksmų įmoką nuskaičiuoti. Mokėjimo nurodymai teikiami kone kiekvieną mėnesį ir dažniausiai įtraukiami nauji skolininkai, kurių skolos susidarė už du mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų