REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos pasienyje sulaikyti iš Rusijos gabenami sprogmenys – didelis kiekis pirapatronų. Sraigtasparnių ir lėktuvų sistemose naudojami įtaisai sukėlė įtarimų.

Lietuvos pasienyje sulaikyti iš Rusijos gabenami sprogmenys – didelis kiekis pirapatronų. Sraigtasparnių ir lėktuvų sistemose naudojami įtaisai sukėlė įtarimų.

REKLAMA

Karinės paskirties krovinį buvo bandoma įvežti per Lavoriškių kelio postą. Kariniuose sraigtasparniuose ir lėktuvuose naudojami piropatronai buvo vežami mikroautobusu iš Rusijos.

Baltarusis vairuotojas tikino juos paėmęs iš Maskvos Domodedovo oro uosto. Maždaug devynių kilogramų dėžę jis atsisakė atidaryti, sakė, kad nenori pažeisti pakuotės.

Tiesa, vairuotojas pateikė tranzito deklaraciją ir kitus krovinio dokumentus. Muitininkams dėžė iš karto sukėlė įtarimų ne vien dėl užrašų, kad viduje yra sprogių medžiagų – labai įtartinas pats maršrutas, sako muitinės atstovas.

„Gal verslas turi savo interesų, bet pats transportavimas iš tikrųjų įdomus – iš Maskvos atvažiuoti su mikroautobusiuku iki Vilniaus oro uosto ir vėliau neaišku, kokiu keliu išgabenti į Peru. Transporto priemonė visiškai nepritaikyta gabenti pavojingus krovinius, tai yra sprogstamas medžiagas, žymėjimai yra tik ant tų pačių dėžių“, – sako Muitinės departamento procedūrų skyriaus vyr. patarėjas Rolandas Jurgaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai, dėžę peršvietę rentgenu, įsitikino, kad joje, kaip ir nurodyta dokumentuose, yra 100 į šaudmenis panašių daiktų. Krovinio vertė yra vos aštuoni tūkstančiai eurų, tad tai tik dar labiau sustiprino įtarimus.

REKLAMA

„Labai nedidelis kiekis ir vertė ne tokia aukšta. Jei žiūrėti iš verslo logikos, tai transportavimo kaina sudarytų pusę kainos visos tų šovinių. Tai yra indikatoriai, rodantys, kad mes detaliau pasižiūrėtume ir patikrintume“, – teigia pašnekovas.

Pasikonsultavę su kariškiais, į karinės įrangos sąrašus įtrauktus piropatronus muitininkai konfiskavo. Norint įvežti, išvežti ar tranzitu gabenti tokius daiktus, reikalinga speciali licencija, kurios baltarusis neturėjo.

Be to, pagal sankcijų Rusijos Federacijai reglamentą tokius daiktus per Lietuvą gabenti iš viso draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirošoviniai yra naudojami sraigtasparniuose – tiek civiliniuose, tiek kariniuose. Jie aktyvuoja tam tikras sistemas, kurios incidento atveju, sakykime, salone, įvykus gaisrui, aktyvuoja kitas medžiagas ir užgesina tą židinį,“

PP-3 serijos šoviniai taip pat gali būti naudojami iššaunant stabdymo parašiutus, katapultas, o taip pat ir aviacinių bombų paleidimo sistemose, nors tokioms dažniau naudojami galingesni piropatronai.

Savaitgalį Lietuvos pasienyje įvyko dar vienas incidentas: Nidoje buvo sulaikyti du ginkluoti Rusijos pasieniečiai. Į Lietuvos pusę jie buvo įėję apie puskilometrį. Sulaikyti jie aiškino, kad sieną kirto netyčia, taip pat tikino į Lietuvos teritoriją užklydo persekiodami pažeidėjus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tiesą sakant, jeigu būtų tik vienetiniai atvejai, tai būtų galima kalbėti apie atsitiktinumą, tačiau tokių atvejų daugėja. Čia tikrai ne visi išvardinti – buvo ir gegužės mėnesį, ir dar anksčiau įvairiausių nutikimų. Tad galima manyti, kad gali būti ir kokie nors planuojami veiksmai. T. y. Rusija nori išbandyti įvairius dalykus, pavyzdžiui, kaip veikia mūsų muitinė, kaip veikia mūsų pasienio režimas“, – teigia apžvalgininkas Marius Laurinavičius.

Gegužę Medininkų kelio poste muitininkai sulaikė į Lietuvą įvežamas raketų paleidimo sistemas. Tą kartą sulaikytą techniką buvo nuspręsta grąžinti į Baltarusiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų