REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltijos kelio trisdešimtmetis iškilmingai minimas visoje Lietuvoje. Šimtai renginių, kuriuose dalyvauja tūkstančiai lietuvių. Dalis tautiečių po 30-ies metų sugrįžo vėl į Baltijos kelią, dar kartą susikibo rankomis ir traukė tautiškas giesmes.

Baltijos kelio trisdešimtmetis iškilmingai minimas visoje Lietuvoje. Šimtai renginių, kuriuose dalyvauja tūkstančiai lietuvių. Dalis tautiečių po 30-ies metų sugrįžo vėl į Baltijos kelią, dar kartą susikibo rankomis ir traukė tautiškas giesmes.

REKLAMA

Baltijos kelio 30-mečio renginiai vyksta ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet ir pačiame Baltijos kelyje. 40 gyventojų atvyko čia į automagistralę Vilnius-Panevėžys, 38-ąjį kilometrą. Čia bendruomenė ne tik dalinasi pasakojimaisi, bet ir linksmai leidžia laiką. Gieda lietuviškas giesmes.

Birštoniečiai sako, kad čia atvažiuoja kiekvienais metais, padeda gėlių prie specialiai Baltijos keliui pastatyto koplytstulpio. Atvykę čia ir šiemet jie sako jaučiasi taip kaip prieš 30 metų:

„Mes pasiekėme pagrindinę magistralę, kur milijonai jau kabinosi už rankų, atvažiavome ir mes iš Birštono, atsivežėm savo širdies dalelę, troškimą tos laisvės, prisidėti prisijungti ir padaryti, tą mūsų renginį ne tik, kad iškilmingą, bet pasauliui parodyti, kad mes esame.“

REKLAMA
REKLAMA

„Man tas Baltijos kelias įsimins dėl to, kad net Maskva išsigando to didelio žmonių kiekio.“

Prie šio koplytstulpio ir tądien rinkosi ir šiandien renkasi ne tik gyventojai iš Birštono, bet ir Prienų rajono:

REKLAMA

„Vairavau savo laiku 24-ą Volgą. Varėm, nedavarėm, bet jausmas toks buvo, kad nežinia, kas bus toliau.“

„Visi vieningi susikibę rankomis buvom, labai sunkiai privažiavom. Judėjimas didelis buvo.“

Dalis žmonių šiuose punktuose suplanavo praleisti visą vakarą. Tautiškais rūbais ir šventine atributika pasipuošę gyventojai proginėse stotelėse rinkosi iš įvairiausių Lietuvos kampelių.

Pajudėję Baltijos keliu porą kilometrų randame bendruomenę iš Lazdijų. Čia susirinkę žmonės kartu su savanoriais mažą Baltijos kelią:

„Man teko prieš 30 metų su sūnumi Dainiumi stovėti šioje vietoje. Tai buvo „morkavas“ tarybinio ūkio autobusas. Po du su puse kilometrų buvo Lazdijų mašinos ir žmonės. Ir štai tą pačia vietą atrodome prieš penkmetį.“

REKLAMA
REKLAMA

„Senesnieji žmonės, kurie kažkada dalyvavo Baltijos kelio minėsimuose. Jie perduoda mums tas istorijas, papasakoja, koks buvo jausmas, nes kadangi mes to jausmo jau nebepatirsime, bet galime pabandyti jį patirti ir vis prisiminti, pagerbti.“

Šiandien tokių stotelių Baltijos kelyje, kuriose nuo vidurdienio pradėjo rinktis žmonės, suplanuota apie 30-imt. Nors Lietuvos automobilių kelių direkcija iš anksto pranešė, kad dėl minėjimo renginių kelyje Vilnius- Panevėžys ribos eismą, mažins leistiną greitį, problemų norintiems pasiekti kelio vietas nebuvo. O kelias iš sostinės vedantis link pat Latvijos sienos vis pildėsi ir pildėsi gyventojais, atvykusiais iš įvairių miestų.

Renginiuose dalyvavo ir Prezidentas Gitanas Nausėda. Jis keliaudamas link Latvijos sienos keletą kartų sustojo. Bendravo su Rokiškio, Klaipėdos gyventojais, o štai Pasvalyje kartu su žmona Diana bei Baltijos kelio jubiliejų paminėti susirinkusiais vietos gyventojais bei Klaipėdos universiteto studentais užtraukė liaudies dainas. Beje šalies vadovas net ėmėsi ansamblio vadovo vaidmens.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų