REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors apklausos rodo, kad net kas antra šeima, auginanti vaikus iki 10 metų, paskiepijo ar ketina skiepyti savo vaikus nuo meningokokinės B tipo infekcijos, uoliai valstybės kompensuojamomis vakcinomis vis dar neskubama naudotis.

Nors apklausos rodo, kad net kas antra šeima, auginanti vaikus iki 10 metų, paskiepijo ar ketina skiepyti savo vaikus nuo meningokokinės B tipo infekcijos, uoliai valstybės kompensuojamomis vakcinomis vis dar neskubama naudotis.

REKLAMA

Kaip informavo Valstybinė ligonių kasa (VLK), nuo vakcinos kompensavimo pradžios pernai metų liepos 1 d., sudaryta pirkimo sutartis 90 tūkst. dozių vakcinos įsigyti. Iš šio kiekio – 55 tūkst. dozių jau yra Lietuvoje, dar 35 tūkst. bus pristatyta dalimis pagal poreikį.

„Nuo vakcinos kompensavimo pradžios paskiepyta kiek daugiau nei 24 tūkst. vaikų. Tam sunaudota virš 34 tūkst. vakcinos dozių. Vakcinos galioja ne trumpiau nei 12 mėn. nuo pristatymo datos. Nauji pirkimai planuojami atitinkamai pagal sunaudojimą ir likučius“, – rašoma VLK atsiųstame atsakyme.

Vakcina nuo meningokokinės infekcijos nemokamai skiepijami patys mažiausi, 2 mėnesių sulaukę kūdikiai (gimusieji ne anksčiau nei 2018 m. gegužės 1 dieną). Kūdikiai skiepijami tris kartus: sulaukus 3, 5 ir 12–15 mėnesių amžiaus.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojas infektologas prof. habil. dr. Vytautas Usonis stebėjosi, kodėl valstybės lėšomis siūloma vakcina vis dar abejojama.

„Kol kūdikiams nebuvo kompensuojamos vakcinos, tėvai mokėjo didelius pinigus (kai tik atsirado vakcina, viena dozė kainavo apie 150 eurų). Ir žmonės skiepijosi, nes tai yra grėsminga gyvybei infekcija. Ši vakcina – itin aukštas technologinis produktas. Daugiau nei 30 milijonų žmonių pasaulyje ja jau yra paskiepyti ir jos saugumas yra labai gerai žinomas. O kaip tik artėja ruduo, rudens-žiemos, gripo sezonas, kuris labai sutampa su meningokokinės infekcijos sezonu.

REKLAMA

Esu matęs žmonių, kai mirštant vaikui už reanimacijos durų jie plaukus nuo galvos raunasi sakydami: „Darykit, ką norit, sumokėsiu, kiek tik reikia!“ Bet jau nieko padaryti nebegali...“ – kalbėjo infektologas.

Kuo klastinga infekcija?

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad šios infekcijos ypatumas – išskirtinai didelis paplitimas Anglijoje ir Lietuvoje. V. Usonis pabrėžė, kad meningokokinė B tipo infekcija kol kas yra nepagydoma liga, o jei ir pagydoma, su labai sunkiomis pasekmėmis – galūnių amputacijomis, didelėmis žaizdomis.

„Laimei, tokių skaudžių nelaimių santykinai yra nedaug. Bet, kita vertus, yra sakoma, kad vienam sergančiam tokia meningokoko forma tenka mažiausiai 100 nešiotojų, kurie šią bakteriją be jokių klinikinių požymių nešioja nosiaryklėje. Kitaip sakant, turint omenyje mūsų kontaktų intensyvumą šiuolaikinėje visuomenėje, mes su meningokoku galima susidurti labai daug kur“, – kalbėjo V. Usonis.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau nei pusė mirčių Lietuvoje nuo meningokokinės B tipo infekcijos – vaikų iki 5 metų amžiaus. „Tad jei valstybės resursai yra riboti, pagalba turi būta skirta patiems mažiausiems. Kiti turėtų patys pasirūpinti vaikų saugumu“, – sakė medikas.

Kita jo įvardyta rizikos grupė – 15–18 metų amžiaus paaugliai ir jaunimas: „Jie baigia mokyklas, susiburia į naujas grupes, kolektyvus. Tokios jaunimo susitelkimo vietos kaip bendrabučiai, festivaliai, jaunimo renginiai – puiki terpė infekcijai plisti. Todėl vakcina rekomenduojama ir jaunuoliams, ypač vykstantiems studijuoti į užsienį. Be to, čia nereikėtų pamiršti ne tik skiepų nuo B tipo meningokokinės infekcijos, bet ir pasirūpinti keturių komponentų – A, C, W, Y – meningokoko vakcina.“

Pernai Lietuva buvo viena pirmųjų šalių Europoje, pradėjusi skiepyti vaikus nuo B tipo meningokokinės infekcijos. Iki tol šie skiepai buvo įtraukti tik į Airijos, Jungtinės Karalystės ir Italijos skiepijimų kalendorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų