REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tautiečiai kaip kas gali mini 30-ą Baltijos kelio sukaktį. Kas bėgte, o kas ratuoti, šiandien skuba į Rygą ir net Taliną švęsti Baltijos šalių vienybės ir laisvės.

Tautiečiai kaip kas gali mini 30-ą Baltijos kelio sukaktį. Kas bėgte, o kas ratuoti, šiandien skuba į Rygą ir net Taliną švęsti Baltijos šalių vienybės ir laisvės.

REKLAMA

Ši grupė bėgikų, nešini Lietuvos, Latvijos ir Estijos vėliavomis, iš Vilniaus Katedros aikštės pradeda šventinį bėgimą iki pat Talino. Švęsdami Baltijos kelio 30-metį, estafetiniu bėgimu kas 10 kilometrų pasikeisdami ir pailsėdami, vyrai ir moterys per tris dienas pasiryžę įveikti 600 km atstumą.

„Į bėgimą atėjau beveik 30 metų sulaukęs. 27 kartą bėgu šitą, vienintelis Lietuvoje aš toks. Pirmas buvo toks įdomiausias, kai penkiese įveikėm visą nuotolį. Tada buvau žalias ir jaunas“, – pasakoja bėgikas Bronius Saulis.

„Šiandien bėgsim per Lietuvą, rytoj Latvija, poryt Estija“, – kalbėjo bėgikas Viktoras.

Kartu su lietuviais Vilniuje bėgimą pradeda ir svečiai iš Latvijos:

„Kartu bėgsime ir būsime kartu. Su tais pačiais jausmais, kaip ir prieš daug metų. Laimė būti laisviems.“

REKLAMA
REKLAMA

„Niekas taip nevienija tautos kaip patriotinės akcijos ir sportas. Per didžiąsias varžybas tautiečiai pamiršta priklausomybę partijoms, visi serga už savo komandą“, – teigia LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

REKLAMA

Šiuo atveju sportas vienija ne tik tautą, bet ir tautas. Nes Baltijos šalys buvo visuomet kartu.

Estafetiniame bėgime Baltijos keliu dalyvauja ir per pusšimtį NATO priešakinių pajėgų kovinės grupės karių iš Vokietijos, Nyderlandų, Belgijos, Norvegijos ir Čekijos. Kariškiai neša NATO vėliavą, rodydami pasiryžimą ginti Baltijos šalis- Šiaurės Atlanto aljanso nares.

Prie bėgikų šiame patriotiniame bėgime prisijungia ir neįgalieji. Tam tikras kelio atkarpas jie pasiryžę važiuoti šiais savo vežimėliais.

„Mes kartu startuojame, turėsime įvairias vietas, kur susitiksime kelyje, dalyvausime bendruose renginiuose. Gėlių padėjimas prie laisvės paminklo Rygoje, susitikimuose Lietuvoje. Finišas Estijoje rpie parlamento“, – pasakoja neįgaliųjų sajungos narė Ginta Žemaitytė.

REKLAMA
REKLAMA

Iš Katedros aikštės į Taliną pajuda ne tik bėgikai, bet ir automobilių bei motociklų vairuotojai. Kelionei į Taliną jau paruoštas ir šis 85 metų mersedesas.

„Mes tą dieną dalyvavome prieš 30 metų. Nusprendėm šitą dieną ir čia dalyvauti. Mano greitis iki 80, tokia kelionė, turėsiu atsilikti. Pasivysiu vėliau juos“, – sako auto klubo vadovas Gitautas Žičkus.

Daugybė auto-moto klubų susiruošė į šią patriotinę kelionę.

„Nutarėme paminėti Baltijos kelio 30. Tai padaryti savaip. Esame automobilistai, pakvietėme susiburti visus klubus, kas turi automobilį, motociklą, įveikti atstumą Vilnius- Talinas ir priešingai“, – sako auto klubo prezidentas Nerijus Laurynaitis.

Šie Baltijos šalių atributika papuošti automobiliai iš Vilniaus pirmiausia vyksta į Rygą, kad ten susitiktų su latviais ir iš Talino tuo pat metu atvykstančiais estais. Susitikę Latvijoje, Baltijos kelio žygio dalyviai toliau kelionę tęs kas į Taliną, o kas į Vilnių. Bėgikai ir vairuotojai gabena savo šalių ir miestų vėliavas, kad jomis simboliškai susikeistų švenčiančiose visų trijų Baltijos šalių sostinėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų