REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais metais vasara visus lepino gerais orais ir dideliais karščiais. Bet ar tokie orai palankūs daržovių augintojams?

Šiais metais vasara visus lepino gerais orais ir dideliais karščiais. Bet ar tokie orai palankūs daržovių augintojams?

REKLAMA

Kaip tai paveikė derlių ir verslą, dalinasi daržovių augintoja iš Šventybrasčio Inga Ivanova.

Ne kiekvienam

Inga kartu su vyru šiuo metu augina tik šiltnaminius agurkus ir pomidorus, kuriuos parduoda turguje arba Kauno mieste. Auginamų agurkų plotas užima šešis arus turimos žemės. Prieš gerą dešimtį metų Inga su vyru turėjo kur kas daugiau, apie dvidešimt arų agurkų šiltnamių, tačiau dabar jie išsitenka ir su turimu auginamuoju plotu. Na, o pomidorai užima tik du arus žemės.

Visą ūkį Inga su vyru prižiūri dviese. Anot augintojų, tokį sunkų ir kruopštų darbą praktikuoti labai sudėtinga. Tad norinčių pragyvenimui užsidirbti būtent tokiu būdu rasti be galo sunku. Mat keltis tenka labai anksti ir ne kiekvienas gali pasiryžti tokiems iššūkiams.

REKLAMA
REKLAMA

Pomidorų derlius – puikus

Inga taip pat dalinasi įžvalgomis, kad šiais metais ūkis nenukentėjo nuo tropinio tipo orų. Kaip tik atsitiko taip, kad pomidorai šiais metais tapo itin nepaklausūs, nes kiekvienas juos auginantis šį sezoną galėjo džiaugtis geru pomidorų derliumi. Juos buvo galima auginti ne tik šiltamiuose, bet ir lauke, nes šilumos jie gaudavo pakankamai tiek dienomis, tiek naktimis.

REKLAMA

Agurkams vandenį teko vežti

Paklausta, ką sunkiau yra auginti – pomidorus ar agurkus, daržovių augintoja atsako, kad agurkams reikia labai daug priežiūros. Šiais metais dėl sausros šuliniuose stigo vandens. Ingos vyrui tekdavo važiuoti į netoliese esančią Nevėžio upę semti vandens su specialiais vandens siurbliais, kad augalai gautų reikiamą kiekį vandens.

Šešiems turimiems arams agurkų reikia keturių kubų vandens. O laistyti tenka kiekvieną dieną. Kiek įdėsi darbo, tokį rezultatą ir turėsi. Agurkai be galo jautrūs sausroms ir karščiui. Inga pasakoja, kad buvo ir tokių sezonų, kuomet tekdavo per dideles sausras ir karščius purkšti šiltnamio plėveles kreida tam, kad saulė žiedų nenudegintų ir nepažeistų. Į agurkų priežiūrą įeina ir ūglių šalinimas, tad nieko nuostabaus, kad šios daržovės auginimas yra ne toks jau ir paprastas.

REKLAMA
REKLAMA

Pradžia – vasarį

Inga su vyru daržovių auginimo darbus pradeda dar vasarį. Šį mėnesį daržovių augintojų šeima pradeda sėti paprikas ir pomidorus, po mėnesio sėja ir agurkus. Nors šventybrastiškiai taip pat augina ir paprikų daigus, tačiau šios daržovės jų turimuose šiltnamiuose neužsilieka. Daigai parduodami turguje, kad pirkėjai šios daržovės galėtų užsiauginti patys.

Per dieną – tona agurkų

Agurkai ir pomidorai į lauko šiltnamius keliauja jau balandžio viduryje. Jie yra šildomi ir prižiūrimi, kad nebūtų per šalta. Šiais metais pirmas derlius buvo nurinktas jau gegužės viduryje. Tačiau pats derlingiausias metas buvo birželio gale. Būtent tada šeima agurkų priskindavo net toną. Pomidorai tuo metu taip pat augo kaip ant mielių, per patį piką jų priskindavo net kelis šimtus kilogramų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rudenėjant orui derlius po truputį ima mažėti, tad šiuo metu agurkų Inga su vyru priskina po 53 kg. Tačiau šių daržovių augintojų agurkai turguje beveik nepasirodo, jie keliaujia į šalia Kėdainių esantį didmiestį – Kauną. Čia iš jų derlių perperka stambesni verslininkai. Prognozuojama, kad derlius pasibaigs jau spalio mėnesį. Paskutinį derlių atneš pomidorai, na, o agurkai pasibaigs jau rugsėjo pradžioje.

Šaltinis: rinkosaikste.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų