REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atrodytų, atsidėkoti gydytojui jau ir už atliktą paslaugą – žmogiškas noras, tačiau to daryti nepatartina. Pasirodo, net simbolinė „padėka“ gydytojui gali užtraukti iki septynerių ar net aštuonerių metų nelaisvės, mat Baudžiamajame kodekse (BK) numatyta, kad už kyšio ėmimą baudžiama griežčiau nei davimą.

Atrodytų, atsidėkoti gydytojui jau ir už atliktą paslaugą – žmogiškas noras, tačiau to daryti nepatartina. Pasirodo, net simbolinė „padėka“ gydytojui gali užtraukti iki septynerių ar net aštuonerių metų nelaisvės, mat Baudžiamajame kodekse (BK) numatyta, kad už kyšio ėmimą baudžiama griežčiau nei davimą.

REKLAMA

Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse yra numatyta, kad asmuo, kuris paėmė kyšį gali būti baudžiamas bauda, areštu ar laisvės atėmimu iki aštuonerių metų, o duodantis kyšį – gali būti baudžiamas bauda, laisvės apribojimu, areštu, laisvės atėmimu iki septynerių metų, taip pat atsižvelgiant į aplinkybes.

Sveikatos apsaugos ministerijos Antikorupcijos ir atitikties skyriaus vedėja Eglė Tamošiūnienė pastebi, kad pacientai dažnai kyšį linkę vadinti dovana arba padėka, tačiau tai situacijos nekeičia, nes teisme bet koks materialus atsilyginimas medikui yra laikomas kyšiu.

REKLAMA
REKLAMA

„Nesvarbu net kuriuo metu yra atsilyginama – prieš, per ar po veiksmų atlikimo. Kaip rodo praktika, žmonėms, „atsidėkojusiems“ gydytojui, skiriamos baudos gali būti net keliasdešimt kartų didesnės už kyšio dydį“, – sakė ji.

REKLAMA

Daugelis lietuvių dar iki šiol mano, jog „atsidėkodami“ saldainiais, kava ar vokeliu su grynaisiais pinigais po atliktų procedūrų ar kitų veiksmų tiesiog išreiškia pagarbą ir padėkoja medikui, o ne duoda kyšį. Vis dėlto tai nėra tiesa. Nesvarbu, ar kyšis duodamas prieš ar po procedūros, tokie žmogaus veiksmai gali užtraukti baudžiamąją atsakomybę.

Sveikatos sritis – viena labiausiai korumpuotų

Per pastaruosius 10 metų STT yra pradėjusi daugiau kaip 100 ikiteisminių tyrimų dėl galimų korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų sveikatos sektoriuje.

REKLAMA
REKLAMA

„Per šį laikotarpį daugiau nei 50 asmenų teismuose jau yra pripažinti kaltais ir nuteisti už korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas bylose, susijusiose su sveikatos apsauga. Jiems skirtos laisvės atėmimo bausmės, jas atidedant, taip pat baudos. Šiose bylose didelė dalis asmenų, jiems pripažinus kaltę, yra atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, skiriant baudžiamojo poveikio priemones – įmokas į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą“, – informavo STT atstovė Renata Endružytė.

Yra pavyzdžių, kai bylose, susijusiose su sveikatos apsauga, skiriamos baudos keliolika ar keliasdešimt kartų didesnės nei kyšio dydis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Štai prieš porą metų už bandymą papirkti Kauno klinikų Akių ligų klinikos gydytojos oftolmologę, duodant 27 eurus vertės kyšį, asmeniui už papirkimą skirta 55 kartus didesnė bauda (1482 eur) (bauda sumažinta vienu trečdaliu – iki 979,16 eurų). STT buvo gautas Kauno klinikų pranešimas, kuriame nurodyta, kad į gydytojos kabinetą atėjusi moteris atnešė ir paliko kyšį. Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta kyšį davusi moteris, kuri savo kaltę pripažino pilnai.

Kitas atvejis taip pat fiksuotas šioje gydymo įstaigoje: „Pacientas Kauno klinikų gydytojui anesteziologui-reanimatologui davė 200 eurų kyšį ir jam skirta 19 kartų didesnė bauda – 3766 eurai. Paskirta bausmė vienu trečdaliu nesumažinta, nes papirkėjas dėl padaryto nusikaltimo neprisipažino, tačiau asmuo pripažintas kaltu ir turi sumokėti baudą.“

REKLAMA

Sveikatos apsauga vis dar išlieka viena labiausiai korumpuotų sričių.

Ar galima atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės?

Nuo baudžiamosios atsakomybės gali būti atleistas asmuo, jeigu iš jo buvo reikalaujama arba jis buvo provokuojamas duoti kyšį ir jį pasiūlė, pažadėjo duoti arba davė, tačiau nedelsiant, per trumpiausią įmanomą laiką, kol pats netapo įtariamuoju, apie tai pranešė teisėsaugos institucijoms, taip pat jeigu kyšį jis pažadėjo duoti ar davė su teisėsaugos institucijos žinia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų