REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Vilniaus rajono kilusi aktyvi lenkų bendruomenės narė Rita Tamašunienė kyla karjeros laiptais – į politiką prieš keliolika metų pasukusi vokiečių kalbos mokytoja taps vidaus reikalų ministre.

Iš Vilniaus rajono kilusi aktyvi lenkų bendruomenės narė Rita Tamašunienė kyla karjeros laiptais – į politiką prieš keliolika metų pasukusi vokiečių kalbos mokytoja taps vidaus reikalų ministre.

REKLAMA

R. Tamašunienė poste pakeis teisininką Eimutį Misiūną, šiose pareigose dirbusį nuo Sauliaus Skvernelio Vyriausybės darbo pradžios 2016 metų gruodį.

Ji ministre tapo Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai prisidėjus prie valdančiosios koalicijos.

Moteris Lietuvos Vyriausybėje dirbs po daugiau nei pusmečio pertraukos.

Iš savivaldos politikos į nacionalinę prieš septynerius metus žengusiai R. Tamašunienei tapus ministre tikėtina, kad daugiau dėmesio sulauks regioninės politikos klausimai.

Vis dėlto R. Tamašunienei koją pakišti gali tai, kad ji neturi patirties kuruojant teisėsaugos ar migracijos klausimus, sako kritikai.

REKLAMA
REKLAMA

Komandos žmogus

45-erių R. Tamašunienė augo Vilniaus rajone įsikūrusioje Maišiagaloje, ten baigė vidurinę mokyklą, tada trumpai pabuvusi meno vadove valstybiniame kultūros centre tapo vokiečių mokytoja, o po 12 metų – mokyklos direktore.

REKLAMA

Trumpai padirbusi tarnautoja Vilniaus rajono savivaldybėje, 2007 metais ji pradėjo politikės karjerą, kai tapo administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Ilgametė savivaldybės merė Marija Rekst prisimena R. Tamašunienę kaip žingeidžią, reiklią visiems, išmanančią daug klausimų, sugebančią vadovauti ir gerai patarti.

„Kai man reikėjo patarimo, nebūtinai ieškojau kokių nors politinio pasitikėjimo patarėjų. Dažnai bendraudavau su Rita“, – tvirtino M. Rekst.

Lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis teigė, kad R. Tamašunienė tapo viena lenkų bendruomenės ir partijos lyderių.

REKLAMA
REKLAMA

„Ji yra darbšti, turi gerą išsilavinimą, baigė keletą aukštųjų mokyklų. Ji yra labai pozityviai nusiteikusi atstovauti paprastam rinkėjui, komandos žmogus“, – kalbėjo politikas.

Pirmąkart į Seimą R. Tamašunienė išrinkta 2012 metais ir iš karto tapo savo partijos frakcijos parlamente seniūnė.

Netrukus po to ji pažėrė kritikos būsimosios Vyriausybės programai, kad joje prastai atspindėtos krikščioniškos vertybės, per mažai priemonių puoselėti tradicinę šeimą, siekti socialinės gerovės.

Kitų metų biudžete Seimo naujokė pasiūlė skirti papildomų pinigų kelių mokyklų ir darželių renovacijai bei globos namams steigti.

2016 metais R. Tamašunienė perrinkta į Seimą, ji dirbo Biudžeto ir finansų komitete, vadovavo Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentarė išlieka mandagi ir santūri ir viešai, ir uždaresnėse politinėse derybose, o jos nuosaikumas padėjo pelnyti ir dalies opozicijos palankumą.

„Nematau jos dviveidiškumo“, – sakė Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas.

Partijos šleifas

R. Tamašunienei pretenduojant į ministrus, politiniai oponentai priminė jos partijos bendražygių kontroversiškus veiksmus.

Partijos lyderis V. Tomaševskis gegužės 9-ąją, kai Antrojo pasaulinio karo pabaigos metines mini rusai, buvo pasirodęs su vadinamąja Georgijaus juostele, kai kuriems tapusia Rusijos agresijos Ukrainoje simboliu.

Pasipiktinimą taip pat buvo sukėlęs partijos tarybos nario Jaroslavo Narkevičiaus pareiškimas 2014 metais, kad reikėtų sukelti neramumus dėl prastos lenkų tautinės mažumos padėties.

REKLAMA

R. Tamašunienei visada rūpėjo atstovauti tik lenkų tautinei mažumai, sako kai kurie jos oponentai.

„Kas man labiausiai įstrigo, tai toks begalinis paklusnumas Lenkų rinkimų akcijai. Kaip ir visi tos partijos nariai, ji rūpinosi tik viena tautine mažuma“, – sakė Vilniaus rajono savivaldybės tarybos narys Jonas Vasiliauskas, priklausantis opoziciniams konservatoriams.

R. Tamašunienė yra viena artimiausių Lenkų rinkimų akcijos lyderio V. Tomaševskio bendražygių. Kai jis šiemet kandidatavo į prezidentus, politikė buvo jo rinkimų štabo vadovė.

Iki politinės karjeros pedagoginį darbą dirbusi R. Tamašunienė eina vadovauti ministerijai, kuri ne tik vysto regioninę politiką, bet ir yra atsakinga už viešąjį saugumą, valstybės tarnybą, migracijos ir sienos kontrolės procesus.

REKLAMA

„Visko gyvenime galima išmokti. Aš esu mokymosi visą gyvenimą šalininkė“, – po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda žurnalistams atsakė politikė.

Tačiau kai kurie politikai teigia, kad tapus ministre Vyriausybės kadencijai persiritus į antrą pusę, reikia rezultatus demonstruoti jau dabar.

„Nesakau, kad ji nesusitvarkys, net vertinčiau ją labiau teigiamai, tačiau mokytis teks neilgai. Šitoje situacijoje, kai lieka tik metai iki rinkimų, nelabai išeina mokytis“, – sakė opozicinių socialdemokratų frakcijos Seime seniūnas Julius Sabatauskas.

Pasak jo, būsimoji ministrė turi tvirtus įsitikinimus, tačiau kai kada jie gali ir pakenkti.

„Palinkėčiau jai neturėti išankstinės nuomonės, tai yra blogiausias dalykas, kuris gali ištikti politiką“, – tvirtino socdemas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Tamašunienei yra tekę aiškintis dėl pernykštės komandiruotės Australijoje, kur ji dalyvavo Okeanijos dieviškojo gailestingumo kongrese.

Išvyka kainavo daugiau nei 3,7 tūkst. eurų. Opozicijos politikai sakė, kad šis vizitas buvo nereikalingas.

R. Tamašunienės vyras Jaroslavas turi įmonę, užsiimančią mažmenine prekyba. Jų dukra Jana rugsėjį pradės antrą tarptautinės komunikacijos magistro studijų kursą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų