REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Politikai vasaroja “Facebook“ nuotr.

Vasara jau pustosi padus ir ja pasidžiaugti liko vos kelios savaitės. Seimo nariai, kaip ir visi mirtingieji, džiaugiasi vasaros ir atostogų malonumais, nors ši vasara kaip niekada buvo gausi politinių įvykių, nesutarimų ir neeilinių parlamento sesijų. Tiesa, net tokią politiškai karštą vasarą parlamentarai rado progų išsprukti į pajūrį, užsienį ar atsipūsti lietuviškų ežerų pakrantėse. Tiesa, oficialių atostogų Seimo nariai vis dar neturi, nors šis klausimas Seime keltas ne vieną kartą ir ne viena ietis dėl jo sulaužyta.

5

Vasara jau pustosi padus ir ja pasidžiaugti liko vos kelios savaitės. Seimo nariai, kaip ir visi mirtingieji, džiaugiasi vasaros ir atostogų malonumais, nors ši vasara kaip niekada buvo gausi politinių įvykių, nesutarimų ir neeilinių parlamento sesijų. Tiesa, net tokią politiškai karštą vasarą parlamentarai rado progų išsprukti į pajūrį, užsienį ar atsipūsti lietuviškų ežerų pakrantėse. Tiesa, oficialių atostogų Seimo nariai vis dar neturi, nors šis klausimas Seime keltas ne vieną kartą ir ne viena ietis dėl jo sulaužyta.

REKLAMA

Konstitucinis Teismas dar 2005 m. konstatavo, kad Seimo ir Seimo nario veiklos nepertraukiamumas nereiškia, jog Seimo narys neturi ar negali pasinaudoti jam, kaip ir kiekvienam dirbančiam žmogui, priklausančia konstitucine teise į poilsį ir laisvalaikį, taip pat kasmetines mokamas atostogas.

Prieš porą metų Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis kartu su valstietėmis Rima Baškiene bei Agne Širinskiene įregistravo įstatymo projektą, kuriuo siūlė parlamentarams kasmet suteikti 40 darbo dienų kasmetinių atostogų. Kaip buvo rašyta projekte, visi Seimo nariai kasmetinių atostogų išeitų ir iš jų grįžtų tuo pačiu laiku, išskyrus sušaukus neeilinę sesiją.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narių kasmetinės atostogos į kitus metus perkeliamos nebūtų. Tačiau vos tik įstatymo projektas išvydo dienos šviesą, daugumos frakcijų seniūnai pasisakė prieš atostogų reglamentavimą.

REKLAMA

Argumentų, kodėl šis įstatymo projektas nepatiko daugeliui parlamentarų būta daug: vieni piktinosi idėja įteisinti atostogas, kitiems kliuvo dienų skaičius, kuris yra vos ne dvigubai didesnis už kitų darbuotojų atostogų ilgį, o dar kiti abejojo ar saugu visiems parlamentaras išeiti atostogauti vienu metu, esą šalies geopolitinė situacija gali neleisti tokios prabangos.

Visgi vasara vilioja parlamentarus net ir tada, kai oficialių atostogų jie neturi. Štai Seimo vicepirmininkė ir valstiečių frakcijos parlamente narė Rima Baškienė savo „Facebook“ paskyroje puikuojasi nuotraukomis iš Estijos Saaremos salos.

REKLAMA
REKLAMA

Politikė rašo: „Saaremaa yra paženklinta didelio meteorito kritimo, kuris joje išmušė kraterį, vadinamą Kali krateriu, kaip spėjama, prieš kokius keturis tūkstančius metų. Šis smūgis užfiksuotas vietinių tautų mitologijoje, minimas šviesos kamuolys ir degantis miškas. Miškų čia daug: sala labai žalia, rami, gyvenimas teka lėtai. Žmonės orūs ir malonūs. Smagu buvo čia apsilankyti, artėjant rugpjūčio 23-iajai“.

Portalui tv3.lt politikė sakė, kad ši vasara jai itin darbinga, todėl atostogoms ir įspūdžiams ji randa vos kelias dienas.

„Planuoti vasaros atostogų jau nebeišeina. Neeilinė sesija, o be to laukia rudens sesija, reikia programą sudėlioti, pasiruošti jai. Laukia daug darbų, o praėjęs laikotarpis po pasibaigusios sesijos buvo labai trumpas. Seimo sesija baigėsi tik liepos 25 dieną, bet gebėjimas rasti atskiras dienas, kurios leidžia pasikrauti energijos, prisiliesti prie gėlių, aplinkos, pabūti su šeima – yra. Taip, aš suradau keletą dienų, jų nebuvo daug, nebuvo kažkokių išskirtinių kelionių, bet to ir nereikia. Pasimėgavau atskiromis dienomis, bet buvo daug gražių susitikimų, renginių. Tai taip pat pakrauna“, – sakė politikė, tikindama, kad derina darbą su malonumais, nes kitaip Seimo darbe neįmanoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„O šiaip mėgstu atostogauti Lietuvoje. Va neseniai ant Apuolės piliakalnio džiūgavome kartu su festivalio organizatoriais. O ir šiaip dar daug Lietuvos kampelių nepamatytų“, – sakė valstietė R. Baškienė.

Kita parlamentarė į Dovilė Šakalienė sakė, kad atostogos jai yra sudėtingas klausimas. „Šiais metais ilgai buvo pratęsta parlamento sesija, todėl laisvų dienų rasti buvo sunkoka. Kelias paskutines liepos dienas praleidau Šventosios pajūryje kartu su mama, pabuvome penkias dienas. Po to grįžau, nes turėjau daug darbų. O štai praeitą savaitę turėjau nedidelę operaciją, tai dirbu iš namų“, – aiškino parlamentarė, patikinusi, kad yra iš tų, kurią „darbas randa“, todėl ji dirba net ir atostogų metu.

REKLAMA

„Aš visada buvau darboholikė ir tai nėra gerai, tai suprantu ir niekam nerekomenduoju. Paprastai stengdavausi prisiderinti prie savo šeimos narių, štai, jei mano vyras gauna atostogas, mėginu tuo metu nesivežti kompiuterio ir kažkur pabūti kartu. Mes dažniausiai atostogaujame Lietuvoje, išsirenkame ramią vietą, kur nors prie jūros ar Druskininkuose. Atostogų metu tiesiog norisi pasivaikščioti miške, pabūti ramiai“, – sakė D. Šakalienė.

Ji tikino, kad Seimo narys turi teisę į poilsį, bet nėra tikra, kaip reikėtų reglamentuoti parlamentarų poilsį. „Aš buvau iš tų žmonių, kurie buvo už įteisinimą atostogų oficialiai, bet kita vertus padiskutavus su konstitucinės teisės specialistais ir pažiūrėjus, kaip yra kitose šalyse, kur nėra apibrėžto laiko atostogoms, problema tokia, kad valdžios atstovas turi būti pasirengęs mesti viską ir atvykti į Seimo posėdį, nes mūsų ir geopolitinė jautri. Gali būti, kad staigiai reiks susirinkti Seimui ir atšaukinėti iš atostogų yra sunkiau nei tiesiog skubiai sukviesti į neeilinę sesiją“, – svarstė Seimo narė.

REKLAMA

Kitas politikas ir Seimo narys Dainius Kepenis prisipažino, kad vasaros atostogos jam anksčiau reikšdavo darbą, nes vasaromis Palangoje jis vesdavo sveikuoliškas stovyklas. Visgi dabar to nebeliko, todėl jis gali pasimėgauti vasara kiek kitaip.

„Nuvažiuoju į Palangą, kur yra mano žmona, pasimėgauju jūra“, – aiškino parlamentaras, prasitaręs, kad toks pokytis yra malonus. Jis tikino, kad šią vasarą leidžia darbuose, susitikimuose su partiečiais ir pasimatymuose su artimaisiais.

Konservatorius Andrius Navickas savo „Facebook“ paskyroje skelbia nuotraukas ir aprašymus iš kelionių su šeima. Politikas su žmona ir dukra keliauja po kaimyninės Lenkijos miestus, prieš tai jie mėgavosi Estijos ir Suomijos gamta. Kita konservatorė Rasa Juknevičienė savo socialinėje paskyroje skelbia nuotraukas ir atostogų Lietuvos kaime, o tiksliau – Tiltagaliuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikė džiaugiasi daržo derliumi, saulėlydžiais ir saule. Liberalų atstovė Aušrinė Armonaitė, regis, ilsisi prie Lietuvos ežerų, jos „Facebook“ paskyroje nuotraukos iš maudynių ir ežerų pakrančių. O štai tvarkos ir teisingumo partijos lyderis Remigijus Žemaitaitis vasaros atostogas, regis, leidžia su bendrapartiečiais.

Pramogauja plaukdamas baidarėmis ar dalyvaudamas vasaros šventėse. Kiti politikai taip pat neatsilieka, leidžia vasaros dienas prie jūros, ežerų, ar užsienyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų