REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paviešinamos istorijos apie tai, kaip taloną pas gydytoją pacientai gauna ne tik po kelių mėnesių, bet net ir dvejų metų, tik dar kartą apnuogina didžiules šalies sveikatos sistemos ydas. Nors teisę į nemokamą gydymą garantuoja Lietuvos Konstitucija, dėl didelių eilių valstybinėse gydymo įstaigose pacientas laiku reikiamos pagalbos gali ir nesulaukti. Kol Sveikatos apsaugos ministerija žada tobulesnę pacientų registravimo sistemą, daugelis sergančiųjų ieškodami pagalbos priversti plačiau atverti piniginę kreipdamiesi į privačius gydymo centrus. Portalas tv3.lt nusprendė pasidomėti, kiek gi konkrečiai gali atsieiti konsultacija tokioje įstaigoje.

Paviešinamos istorijos apie tai, kaip taloną pas gydytoją pacientai gauna ne tik po kelių mėnesių, bet net ir dvejų metų, tik dar kartą apnuogina didžiules šalies sveikatos sistemos ydas. Nors teisę į nemokamą gydymą garantuoja Lietuvos Konstitucija, dėl didelių eilių valstybinėse gydymo įstaigose pacientas laiku reikiamos pagalbos gali ir nesulaukti. Kol Sveikatos apsaugos ministerija žada tobulesnę pacientų registravimo sistemą, daugelis sergančiųjų ieškodami pagalbos priversti plačiau atverti piniginę kreipdamiesi į privačius gydymo centrus. Portalas tv3.lt nusprendė pasidomėti, kiek gi konkrečiai gali atsieiti konsultacija tokioje įstaigoje.

REKLAMA

Štai viename populiariame medicinos centre, neturinčiame sutarčių su teritorine ligonių kasa, vidutiniškai įvairių specialistų (kardiologo, gastroenterologo, pulmonologo, endokrinologo, reumatologo, dermatovenerologo, šeimos gydytojo) konsultacijos siekia 55 eurus. Tyrimo komentavimas ir gydymo paskyrimas atsieina dar 13 eurų. Tačiau, jei norima patekti pas konkretų specialistą, medicinos mokslų daktarą, konsultacijos kaina išauga ir iki 90 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Pirminė gydytojo alergologo konsultacija kiek brangesnė – atsieis 60 eurų, jei konsultuos medicinos daktaras, dešimčia aurų brangiau. Dermatologo-alergologo, medicinos daktaro konsultacija kainuos 70 eurų.

REKLAMA

Jei dar bus atliekami tyrimai, sumos gerokai išauga. Pavyzdžiui, echokardioskopija su doplerizacija ir dokumentacija kainuoja 64 eurus, ramybės elektrokardiograma (EKG) –17, krūvio EKG – 60. Tad apsilankymas pas kardiologą gali gerokai patuštinti piniginę – nuo 85 iki 132 eurų ir dar daugiau. Įvairūs gastroskopiniai tyrimai kainuoja nuo 80 iki 115 eurų, kolonoskopija – nuo 120 eurų.

Pakartotinės konsultacijos dėl tos pačios ligos kainuoja 33–40 eurų. Konsultacijos pas bet kurį gydytoją norintieji skubos tvarka turi pakloti 110 eurų.

Kitame privačiame medicinos centre, neturint gydytojo siuntimo chirurgo, kardiologo konsultacija kainuoja 69 eurus, medicinos daktaro, docento konsultacija – 79 eurus. Tiek pat atsieitų infekcinių ligų gydytojo, kraujagyslių chirurgo, neurochirurgo, onkologo chemoterapeuto konsultacija. Apsilankymas pas gastroenterologą kainuotų 84 eurus. Tiek pat atsieitų, pavyzdžiui, ir kardiologo profesoriaus, širdies chirurgo konsultacija. Šeimos gydytojo konsultacija kainuoja 69 eurus.

REKLAMA
REKLAMA

Kreipiantis su siuntimu konsultacijos pas specialistus galinčios kainuoti nuo 13 iki 20 eurų pigiau. Pakartotinė konsultacija kainuojanti 49 eurus.

Kainos didžiulės, o specialistai tie patys?

Medicinos ir chirurgijos centro „Northway” atstovė Loreta Masevičienė patvirtino, kad dauguma į įstaigą atvyksta be siuntimo.

„Nors apdraustiesiems sveikatos draudimu ir turintiesiems siuntimą dalį operacijų kompensuoja ligonių kasos, specialisto konsultacijos kaina, nepriklausomai, žmogus turi siuntimą ar ne, yra ta pati. Praktiškai visų sričių gydytojų konsultacijos kainuoja vienodai, jei gydytojas turi mokslinį laipsnį, ji gali atsieti kiek brangiau. Toliau viskas priklauso nuo reikiamų tyrimų, pavyzdžiui, oftalmologų paslaugos gali kainuoti brangiau, ypač jei pagyvenęs žmogus ateina išsamiai pasitikrinti regėjimą. Be abejo, apsilankymo kainą didina specialūs tyrimai pagal kiekvieno poreikį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi pas mus dirba vieni geriausių specialistų, visų sričių konsultacijų paklausa yra didelė. Natūralu, kad daug žmonių kreipiasi į šeimos gydytojus, akušerius ginekologus, ortopedus traumatologus, LOR gydytojus. Taigi viena pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės ateina, – ne tik eilės, bet ir aukštos kvalifikacijos specialistai“, – dėstė ji.

Ateina ir pasitikrinti diagnozės

Štai Medicinos diagnostikos ir gydymo centro direktoriaus pavaduotoja, vidaus ligų gydytoja Jūratė Garšvienė informavo, kad vien per praėjusius metus į šį centrą kreipėsi per 75 tūkst. pacientų iš Lietuvos ir užsienio.

„Didelė dalis pacientų dėl pirminės konsultacijos pas specialistus į centrą kreipiasi tiesiogiai be išankstinio šeimos gydytojo ar kito specialisto siuntimo ir tik apie ketvirtadalis, mūsų skaičiavimais, jau turėdami siuntimą. Pastebime, kad didžioji dalis be siuntimo atvykstančių pacientų jau registracijos metu teiraujasi konkrečių dėl savo išskirtinės kompetencijos žinomų specialistų, taip pat norėdami sutaupyti laiko, o prireikus ir galimybės greitai ir patogiai atlikti reikalingus tyrimus“, – sakė ji.

REKLAMA

Dažniausiai pacientai kreipiasi norėdami atlikti pačius įvairiausius diagnostinius tyrimus – nuo bendrojo kraujo ar kitų laboratorinių iki sudėtingiausių magnetinio rezonanso ar kompiuterinės tomografijos tyrimų. Tarp centre teikiamų gydytojų specialistų konsultacijų daugiausiai pacientų sulaukia atitinkamai vidaus ligų gydytojai, neurologai, dermatovenerologai, akušeriai-ginekologai, ortopedai-traumatologai, taip pat akių ligų gydytojai.

„Chirurgijos centre sulaukiame daugiausiai pacientų, besikreipiančių dėl kataraktos ir lazerinės akių korekcijos, taip pat ginekologinių ir kojų venų operacijų. Neretai pasitaiko ir atvejų, kai pacientai į mūsų centro specialistus kreipiasi taip vadinamos antros nuomonės, norėdami pasikonsultuoti dėl jau nustatytos diagnozės ar gydymo“, – pastebėjo J. Garšvienė.

REKLAMA

Su siuntimu – ne į vieną gydymo įstaigą

Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus vyriausioji specialistė Elita Radkevič portalui tv3.lt yra sakiusi, kad eilių problema yra žinoma, tačiau tikino, kad situaciją turėtų palengvinti išankstinė pacientų registracijos sistema, kuri turėtų būti pradėta diegti šį rudenį.

„Joje bus rodoma, į kokią gydymo įstaigą reikėtų kreiptis norint pas gydytoją užsiregistruoti greičiausiai. Jis pacientui nebūtinai priklausys pagal gyvenamąją vietą, bet tai bus artimiausias vizitas, jei žmogus nenori laukti“, – sakė ji.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) specialistai primena, kad ne visi žmonės žino, kad gavę siuntimą iš gydytojo jie patys gali pasirinkti tiek gydytoją specialistą, tiek gydymo įstaigą, kurioje yra mažiausia eilė paskirtoms sveikatos priežiūros paslaugoms gauti. Taip pat verta žinoti ir keletą dalykų, kuriuos turi padaryti gydytojas, išduodamas siuntimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pirmiausia reikėtų žinoti, kad apdraustiems PSD pacientams siuntimą nemokamai gydytojo specialisto konsultacijai išduoda gydytojas (šeimos gydytojas arba gydytojas specialistas), atsižvelgdamas į paciento sveikatos būklę. Svarbu paminėti, kad pacientai turi teisę patys pasirinkti tiek sveikatos priežiūros įstaigą, tiek šeimos gydytoją. Jei žmogus yra apsidraudęs PSD, o įstaiga (net ir privati) turi sutartį su teritorine ligonių kasa reikiamoms sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti, pacientas jas gauna nemokamai.

Jei gydytojas nusprendžia siųsti pacientą planinei gydytojo specialisto konsultacijai, išduodamas siuntimą jis turi nurodyti bent 3 gydymo įstaigas, kuriose dirba siuntime nurodytos profesinės kvalifikacijos gydytojas. Pacientas gali pats pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje yra mažiausia eilė paskirtoms sveikatos priežiūros paslaugoms gauti. Svarbu tik nepamiršti užsiregistruoti pas gydytoją specialistą per 30 dienų, nes tiek laiko galioja siuntimas”, – aiškino VLK atstovas Rimantas Zagrabajev.

REKLAMA

Jis atkreipė dėmesį, kad yra kelios išimtys, kuomet žmogus į gydytoją specialistą gali kreiptis savo iniciatyva – be siuntimo – ir būti tikras, jog paslaugos jam bus suteiktos nemokamai. Šeimos gydytojo siuntimo nereikia kreipiantis į gydytoją dermatovenerologą. Taip pat, jei į tą patį specialistą dėl tos pačios priežasties kreipiamasi pakartotinai (t. y. gydytojas nurodė atvykti pakartotinai, nes dar tęsia paciento tyrimą ar gydymą) arba pacientas serga lėtine liga, dėl kurios jam reikalinga ilgalaikė stebėsena. Žinoma, būtinoji pagalba teikiama taip pat be siuntimo.

Turintis siuntimą pacientas gali pasirinkti gydytoją specialistą bet kurioje sveikatos priežiūros įstaigoje, turinčioje sutartį su jo gyvenamosios vietos teritorine ligonių kasa (TLK) dėl reikalingų paslaugų teikimo. Siunčiantis gydytojas turi suteikti informaciją pacientui, kur tokios paslaugos teikiamos. Informaciją apie eiles galima rasti teritorinių ligonių kasų interneto svetainėse (ją ligonių kasoms teikia pačios gydymo įstaigos), paskambinus telefonu į gydymo įstaigas ir jų informacinėse sistemose. Dėl eilių gydymo įstaigose galima pasitarti ir su gydytoju, kuris išduoda siuntimą. Taip pat detalią informaciją apie laisvas vietas pas gydytojus galima rastis užsukus į VLK interneto svetainės skyrelį „Apie eiles“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų