REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Palangos valdžia nuo poilsiautojų paliekamų šiukšlių pliažuose ginasi jau seniai ir įvairiausiais būdais. Štai neseniai dalintos vienkartinės popierinės šiukšliadėžės, o šiandien į pliažą išvažiavo ir nauja smėlio valymo mašina. Ji surenka net pačias smulkiausias šiukšles 10 centrų gylyje.

Palangos valdžia nuo poilsiautojų paliekamų šiukšlių pliažuose ginasi jau seniai ir įvairiausiais būdais. Štai neseniai dalintos vienkartinės popierinės šiukšliadėžės, o šiandien į pliažą išvažiavo ir nauja smėlio valymo mašina. Ji surenka net pačias smulkiausias šiukšles 10 centrų gylyje.

REKLAMA

Ankstyvą rytą Palangos pliažas dar tuščias. Įprastai tokiu metu čia galima sutikti tik paplūdimį prižiūrinčius darbininkus. Kas rytą 9 jų rankomis renka šiukšles. Tačiau šįryt už juos dirba po pliažą kursuojanti savaeigė smėlio valymo mašina. Už ją miestas sumokėjo 140 tūkstančių eurų. Tačiau Palangos savivaldybė neprisidėjo nė centu, mat technika įsigyta iš projektinių lėšų.

 

„Nauja technika koks čia sunkumas, ne rankomis rinkti. Nauja mašina kvepia dažais“, – sako mašinos vairuotojas. 

REKLAMA
REKLAMA

„Į Palangą ateina nauja kokybė, bus švarūs paplūdimiai ir šiandien ir vakar mes ją iš šiandien išbandėm. iš tikrųjų efektas yra didžiulis. Aš manau, kad poilsiautojai pajaus kitą kokybę“, – teigia Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

REKLAMA

Į pliažą išpurentu, baltutėliu smėliu brendantys poilsiautojai džiaugiasi švara, tik kai kurie liūdi krante neberadę jūros išmestų dovanų:

„Be abejo žmogaus šiukšlės tai turi būti pašalintos bet visokie šapukai ir iš jūros sunešti visokie šapukai tai jų nebūtina valyti, manau“.

„Aišku kad gerai, nu. Kuo švariau, tuo geriau“.

„Nuorūkų daug pastebėjau. Pati nerūkau, bet nuorūkų labai daug pastebėjau“.

„Supratom, kad šiukšles galbūt renka. Nu tai labai malonu užeiti, kada viskas švaru, tvarkinga“.

Mašina smėlį išvalo iki 10 centimetrų gylio. Komunalininkai tikina, kad naujas pirkinys surenka net pačias smulkiausias šiukšles, tad pliaže nebeliks ir jūros išmestų dumblių.

REKLAMA
REKLAMA

„Kamšteliai įvairūs, plastmasės atliekos, šaukšteliai plastikiniai, nuorūkos viskas tiesiog pasilikdavo smėlyje, šiandien su šita mašina mes tą galėsime surinkti ir išvalyti“, – pasakoja Palangos komunalininkų vadovas Gediminas Valinevičius.

„Problema yra didelė dumbliai. Tai grėbimo rėžimu galima surinkinėti pajūryje išmestus dumblius ir jisai dirba kaip grėblys. Ir priklausomai nuo užterštumo galima įjungti kombinuotą rėžimą – sijojimo ir grėbimo“, – sako UAB „Hidora“ direktorius Vidas Nemanis.

Paplūdimius tvarkantys komunalininkai sako, kad smėlyje poilsiautojai palieka ne tik šiukšles, bet ir vertingus daiktus. Paplūdimio švara besirūpinantys specialistai juokauja, jog netrukus paaiškės kiek ir kokių vertingų daiktų turistai palieka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu po mėnesio laiko prie šito automobilio vairo sustos eilė mechanizatorių kurie nori dirbti, reiškiam, turto randama“, – juokauja G. Valinevičius.

Tačiau smėlyje žmogus palieka ne tik šiukšles ar vertingus daiktus. Sveikatos specialistai primena ir apie nematomus, bet smėlyje knibždančius parazitus ir bakterijas. 

„Pagrinde gyvūnai, taip pat žmogus gali platinti parazitų kiaušinėlius, jeigu yra užsikrėtęs liga. Užkrečiamųjų ligų sukėlėjas į žmogaus organizmą patenka per nešvarias rankas per burną ir taip jis patenka į virškinamąjį traktą“, – aiškina Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Brigita Kairienė.

Pradėjus šiandien, valyti smėlį kartoti valymą planuojama iki rudens. Bent po du kartus per mėnesį. Mašina kursuos Palangos savivaldybei priklausančiame 25 kilometrų paplūdimio ruože, tad bus valomi ir Šventosios pliažai. Smėlis mašinomis valomas ir Neringoje, bei kai kuriuose Klaipėdos paplūdimiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų