REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Virš Seimo narės Irinos Rozovos tvenkiasi debesys. Seimas susirūpino, ar prie valdančiųjų prisijungusi Rozova nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui. Ji dalyvavo masiniais protestais pasibaigusiame ortodoksų forume Sakartvele. O prieš porą metų Rozova neteko teisės dirbti su slapta informacija. 

Virš Seimo narės Irinos Rozovos tvenkiasi debesys. Seimas susirūpino, ar prie valdančiųjų prisijungusi Rozova nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui. Ji dalyvavo masiniais protestais pasibaigusiame ortodoksų forume Sakartvele. O prieš porą metų Rozova neteko teisės dirbti su slapta informacija. 

REKLAMA

Seimo narė Irina Rozova dėmesio centre atsidūrė jai pačiai labai netikėtai – skandalu virto jos viešnagė kontraversiškame Tarpparlamentinės ortodoksų suvažiavime Tbilisyje birželį. Suvažiavimo metu vienas komunistas iš Rusijos įsitaisė Sakartvelo parlamento vadovo kėdėje ir tai iššaukė didžiulius kartvelų protestus. Jau trečią kadenciją Seime dirbanti Irina Rozova priklauso lenkų ir rusų tautines mažumas atstovaujančiai frakcijai ir dirbdama opozicijoje nebuvo itin pastebima. Tiesa, Lietuvos saugumui, pasirodo, ji užkliuvo jau anskčiau – prieš pora metų saugumo departamentas neišdavė parlamentarei teisės dirbti su slapta informacija.

„VSD nerenka specialiai informacijos apie parlamentarus. Renka informaciją apie diplomatus trečiųjų šalių, kurie veikia po priedanga, kurie renka informaciją arba vykdo įtakos operacijas. Jei su jais kontaktuojama, visada patenkama į akiratį“, – sako Seimo narys, konservatorius Arvydas Anušauskas.

REKLAMA
REKLAMA

„Seime neėmiau jokios slaptos informacijos, čia tiesiog tokia tvarka. Buvau paskirta komisijos pirmininko pavaduotoja, matyt valdyba prašymą išsiuntė VSD. Nieko bendra neturiu. Nereikia man jokios informacijos, dirbu sveikatos reikalų komitete“, – teigia Seimo narė Irina Rozova.

REKLAMA

Į tarpparlamentinę ortodoksų asamblėją Tbilisyje Rozovą išleido Seimo pirmininkas Pranckietis. Nors ši organizacija laikoma Kremliaus įrankiu daryti įtaką užsienio parlamentarams ir mažinti Rusijos izoliaciją, Pranckietis neįžvelgė jokio pavojaus.

„Aš esu prašęs mūsų specialiųjų tarnybų, kad jei jie numato kokią nors problemą, kad iš anksto mus perspėtų, kad neįvyktų kokių nors tokių dalykų. O šiuo atveju- paprasta komandiruotė“, – sako Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Tai yra parlamentinis formatas, kuris, mūsų nuomone, yra išnaudojamas, užsienio politikos tikslams įgyvendinti“, – teigia VSD direktoriaus pavaduotojas Vaidotas Mažeika.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamento narių dalyvavimas tokiame formate yra rizikos veiksnys.

 

O štai pati Irina Rozova, dalyvaudama Kremliui palankiuose ortodoksų renginiuose, sako neįžvelgianti jokios savo nuodėmės:

„Aš esu daug metų politikoje, puikiai suprantu, ką veikiu, kur vykstu, su kuo bendrauju. Visos insinuacijos man juokingos. Mano bandymas bendradarbiauti man įdomus darbas, ten parlamentarai iš skirtingų šalių.“

Tačiau Nacionaliniu saugumu besirūpinantiems seimūnams Rozovos veikla sukėlė įtarimų. Esą pastarasis jos vizitas į Sakartvelą tėra vos viena detalė.

„Tai yra ne tik šių metų istorija, tęsiasi kelis metus. Reikia kai kurių akcentų, paaiškinimų, kad būtų galima padaryti išvadas. Dalyvavimas ortodoksų asamblėjoje tėra tik vienas iš platesnio paveikslo dalių“, – pasakoja Seimo narys, konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ponios Rozovos veikla kelia rūpesčių. Vienoki rūpesčiai yra, kada politikas yra opozicijoje, kitokie- kada frakcija dalyvauja valdančiosios daugumos veikloje“, – sako Seimo narys Vytautas Bakas.

Tad Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas ketina toliau aiškintis Rozovos veiklą ir ryšius.

„Išklausėme VSD informaciją. Gavome nemažai, pakankamai įdomios. Bet reikės juos dar papildomai išsikviesti ir gauti papildomos informacijos“, – pasakoja Seimo narys, „valstietis“ Dainius Gaižauskas.

Opoziciniai konservatoriai Rozovą jau lygina su socdemu Mindaugu Basčiu, kuris prispaustas skandalo dėl įtartinų ryšių su buvusiais kagėbistais pasitraukė iš Seimo. Šešiasdešimtmetė Irina Rozova yra gimusi Klaipėdoje, tačiau žurnalistiką studijavo Maskvos Lomonosovo universitete, o iki Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo dirbo Karaliaučiuje ir Omske.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų