REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu nemažai valdžios institucijų su darbuotojais yra sudariusios kolektyvines sutartis. Kai kurių jų nuostatų galėtų pavydėti daugelis paprastų darbuotojų.

Pastaruoju metu nemažai valdžios institucijų su darbuotojais yra sudariusios kolektyvines sutartis. Kai kurių jų nuostatų galėtų pavydėti daugelis paprastų darbuotojų.

REKLAMA

Kolektyvinių sutarčių registre yra dešimtys sutarčių, sudarytų valstybės ir savivaldybių institucijose. Kai kurias atsirinkus visiškai atsitiktine tvarka, aiškėja, kad kai kurie tarnautojai ir pareigūnai užsitikrinę kur kas geresnes darbo sąlygas nei numato Darbo kodeksas.

Pavyzdžiui, Lietuvos banko kolektyvinėje sutartyje numatyta, kad tarnautojui paprašius, darbo sutarties šalių sutarimu jam suteikiamos kūrybinės atostogos: už laikotarpį iki 28 dienų per kalendorinius metus mokant 100 proc. tarnautojo pareiginės algos ir nustatytų priedų, nuo 29 iki 56 dienų – mokant 50 proc. algos ir priedų.

Centrinio banko darbuotojui, be savo pareigų atliekančiam laikinai nesančio tarnautojo pareigas, mokamas 20 proc. priedas nuo 11-os kolegos pavadavimo dienos. Tarnautojams, paskirtiems studentų praktikos vadovais mokamas 10 proc. priedas.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal banko kolektyvinę sutartį, tarnautojams, kurių veikla įvertinta kaip viršijanti lūkesčius, visada, nepaisant konkurencingumo lygio, skiriamas finansinis skatinimas už veiklos rezultatus.

REKLAMA

Joje galima rasti ir tokią nuostatą: darbdavys, būdamas socialiai atsakingas ir siekdamas fizinės tarnautojų gerovės, toleruoja ir netikrina tarnautojų neatvykimo į darbą dėl ligos ar reikalų tvarkymo valstybės ar savivaldybių institucijoje ar įstaigoje 4 darbo dienas per metus.

Neatvykti galima ne ilgiau kaip 2 dienas iš eilės, jeigu tokios dienos nėra prieš poilsio dieną, prieš šventes ar po jų. Vadovybei apie neatvykimą privalu pranešti iki tos dienos 10 val.

Beje, Lietuvos bankas užtikrina sumokėjimą ar kompensavimą bylinėjimosi išlaidų, kurias darbuotojas patiria dėl civilinių bylų, darbdavio pritarimu iškeltų pagal tarnautojo ieškinį dėl asmens garbės ir orumo gynimo, turtinės ar neturtinės žalos atlyginimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Sodros“ duomenimis, Lietuvos bankas turi 605 darbuotojus. Vidutinis jų darbo užmokestis – 2611 eurų neatskaičius mokesčių.

50 proc. priedas prie algos

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kolektyvinėje sutartyje numatyta, kaip darbuotojai gali gerokai pasididinti savo algą.

Pvz., darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis (išskyrus darbininkus), vieniems metams pareiginės algos kintamoji dalis nustatoma atsižvelgiant į jų praėjusių metų veiklos vertinimą.

Jei veikla įvertinta „gerai“, darbuotojams nustatoma 15–25 proc. pareiginės algos pastoviosios dalies dydžio priedas (algos kintamoji dalis), o jei veikla įvertinama „labai gerai“ – 26–50 proc. priedas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, kiekvienų metų IV ketvirtį ministerija, esant teisiniam pagrindui ir sutaupytų darbo užmokesčio lėšų, ne daugiau kaip 1 kartą per metus skiria šias išmokas arba premijas: valstybės tarnautojams vienkartines išmokas už ypatingos svarbos užduotis, darbuotojams – premijas atlikus svarbias užduotis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija turi 220 darbuotojų. Vidutinis jų darbo užmokestis – 2160 eurų neatskaičius mokesčių.

Premijos jubiliejų proga

Valstybinės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) kolektyvinė sutartis darbuotojams numato jubiliejines premijas.

Tie, kas gali būti skatinami, gyvenimo jubiliejinių skaičių (30, 40, 50, 60 metų) proga premijuojami vienkartinėmis piniginėmis išmokomis iš sutaupytų darbo užmokesčio lėšų, padėkomis, papildomomis mokamomis atostogomis ar vardinėmis dovanomis.

REKLAMA

Neviršijant nustatytų priemokų dydžių, VSAT darbuotojui mokama ne mažesnė nei 10 proc. priemoka už kito darbuotojo funkcijų atlikimą (nuo pirmos dienos).

Šioje institucijoje darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartį, kasmetinių atostogų trukmė ilginama atsižvelgiant į ilgalaikį nepertraukiamą stažą: turintiems ilgesnį kaip 5 m. stažą – 3 darbo dienomis, už kiekvieną paskesnių 5 m. nepertraukiamąjį darbo stažą – 2 darbo dienomis, tačiau bendra kasmetinių atostogų trukmė negali būti ilgesnė kaip 37 darbo dienos.

VSAT turi daugiau kaip 3,6 tūkst. darbuotojų. Jų vidutinė alga – 1520 eurų neatskaičius mokesčių.

„Lietuvos geležinkelių“ įmonių grupės kolektyvinė sutartis kai kuriems darbuotojams taip pat numato ilgesnį poilsį. Pvz., lokomotyvų mašinistams ir mašinistų instruktoriams suteikiamos papildomos 2 savaičių trukmės kasmetinės atostogos.

REKLAMA

Be to, papildomos atostogos už ilgalaikį nepertraukiamąjį darbą įmonių grupėje: turintiems 10 metų stažą – 3 darbo dienos, už kiekvienų paskesnių 5 metų stažą – viena darbo diena.

„Lietuvos geležinkeliai“ turi per 5,1 tūkst. darbuotojų, kurie vidutiniškai uždirba po 1605 eurus.

Rokiškio rajono savivaldybės administracijos kolektyvinėje sutartyje numatyta, kad darbuotojai skatinami neviršijant biudžetinei įstaigai darbo užmokesčiui skirtų lėšų šiais atvejais.

Pvz., darbuotojų darbo jubiliejaus (10, 15 ir daugiau kas penki metai) proga mokama 1 minimalios mėnesinės algos (MMA) dydžio vienkartinė išmoka, sulaukus 65 metų ir išeinant iš darbo – 2 vidutinių darbo užmokesčio dydžių vienkartinė išmoka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, esant sutaupytam darbo užmokesčio fondui Šv. Kalėdų proga darbuotojams skiriama iki 1 MMA dydžio šventinė išmoka.

Rokiškio rajono savivaldybės administracija turi 118 darbuotojų. Per mėnesį jie vidutiniškai uždirba 1366 eurus.

Panevėžio miesto savivaldybės kolektyvinė sutartis darbuotojams numato mažesnes premijas.

Pvz., vienkartinė piniginė išmoka išmokama atlikus ypatingos svarbos užduotis, švenčių dienų progomis, gyvenimo jubiliejinių sukakčių progomis (40, 50, 60) – 100 eurų, o tarnybos metų jubiliejinių sukakčių progomis (10, 20, 30, 40) – 200 eurų.

Panevėžio miesto savivalybėje dirba 241 darbuotojas. Čia vidutinė alga neatskaičius mokesčių viršija 1622 eurus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų