REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lampėdžio ežero pakrantė ir toliau kaitina aistras. Viešumoje pasklidus informacijai, kad galimai buvo pažeistos ežero kranto ribos, situacija jau domisi ir aplinkosaugininkai. Tyrimo išvadas jie žada paskelbti kitos savaitės pradžioje. O štai savivaldybės atstovai sako, kad visi darbai susiję su irklavimo trasa, o kad šalia tvarkomos vietos meras ir jo artimieji turi žemės- tėra atsitiktinumas

Lampėdžio ežero pakrantė ir toliau kaitina aistras. Viešumoje pasklidus informacijai, kad galimai buvo pažeistos ežero kranto ribos, situacija jau domisi ir aplinkosaugininkai. Tyrimo išvadas jie žada paskelbti kitos savaitės pradžioje. O štai savivaldybės atstovai sako, kad visi darbai susiję su irklavimo trasa, o kad šalia tvarkomos vietos meras ir jo artimieji turi žemės- tėra atsitiktinumas

REKLAMA

Nerimsta aistros dėl štai šios Lampėdžio ežero pakrantės, kuri yra Nevėžio ir Nemuno draustinio buferinėje zonoje… Matyti, kad darbai čia vykdyti ir ne taip seniai, o šalia vis dar stovi didžiulė žvyro krūva. Savivaldybės atstovai sako, kad darbai vykę ties šia vieta tik ežere – iškasta nuo seno jame buvusi žvyro juosta, per ilgus metus jau apaugusi krūmais ir medeliais, kuri trukdė įrengiamai irklavimo trasai.

„Rengiant techninį projektą, kuris galutiniame savo etape buvo suderintas su visom institucijom – aplinkosauginėm, su visom, su kuriom tik įmanoma suderinti – buvo numatyta, kad tą žvyro sankasą reikia pašalinti, o ją pašalinus krantus sutvirtinti. Taip ir buvo padaryta. Žvyro sankasa nukasta ir pašalinta ir dabar nebetrukdo irklavimo trasai, o krantai sutvirtinti ten rengiant tinklą ir pasėjant žolę“, – sako Kauno mero patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Grigalevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės atstovai, griežtai neigia pasklidusią informaciją, kad koreguotos kranto ribos:

Tai yra visiška nesąmonė, ir nieko bendro su realybe neturintys teiginiai. 

Tačiau kur tiksliai dėtas iš ežero iškastas žvyras ir ar jis nepanaudotas aukštinant pakrantę – savivaldybės atstovai negali pasakyti. Jei žvyras vis dėlto nugulė čia krante, kad jis būtų aukštesnis, tai gali būti traktuojama kaip pažeidimas. Aplinkosaugininkai pradėjo tyrimą.

REKLAMA

„Apžiūros aktą surašė, realią situaciją nustatė, šiuo momentu, kas yra toje pakrantėje.  Keisti reljefo irgi negalima, ar jinai buvo išaukštinta, vėlgi tai atsakys ar tai buvo kažkur numatyta ją išaukštint, nebuvo numatyta, kai turėsime projektą, jis bus išnagrinėtas“, – teigia aplinkosaugininkas Konstantinas Šumskas.

Aplinkosaugininkai mato ir kitų darbų, kurių teisėtumas kelia abejonių, tad aiškinamasi ar visa tai buvo numatyta suderintame projekte ar pasielgta savavališkai:

„Darbai pakrantės apsaugos juostoje yra reglamentuojami. Tai šiuo metu ten buvo vykdomi darbai, ten buvo pažeista velėna apsaugos pakrantės juostos, kas yra draudžiama. Klausimas ar tai nebuvo numatyta prijekte, jeigu tai buvo numatyta, bus vienas požiūris, jei nebuvo numatyta, tai yra pažeidimas ir bus vertinama.“

REKLAMA
REKLAMA

Lampėdiškiai sako, jau pusmetį bandantys gauti atsakymus, kodėl dar metų pradžioje prireikė keisti Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinio specialųjį planą, tačiau atsakymų taip ir nesulaukę. Tad minčių kyla įvairių. 

„Mero interesai kažkokie yra, bet kaip sakau, mums nebuvo paaiškinta kas planuojama keisti ir iki šiol nėra jokio plano, nes teritorija didelė – kokias vietas vietas planuojama keisti. Aiškinamajame rašte to sprendimo buvo parašyta, kad yra probleminių vietų tame specialiajame plane ir kad tas specialus planas tapo neadekvatus teritorijos tvarkymui“, – sako Lampėdžių bendruomenės centro pirmininkė Dalia Akramienė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusios kadencijos taryba nusprendė koreguoti specialųjį planą, balsavo ir meras su sūnumi Dainiumi. Prokuratūra lampėdiškių raštais nesusidomėjo, ir viešojo intereso ginti nesiėmė. O štai vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino politikoje besisukančius milijonierius Matijošaičius tėvą ir sūnų pažeidus įstatymus.

Šiame Lampėdžio krante, keli metrai nuo vandens, ir būtent šioje vietoje, kur matyti išstumdytas žvyras kaip tik suformuoti sklypai, priklausantys Kauno mero Visvaldo Matijošaičio ir jo sūnaus valdomai įmonei „VICI Investments”. Nors duomenų, kad čia jau išduoti statybų ar kokie nors kitokie leidimai – esą nėra, sklypo lyginimą primenantys darbai vykdyti. Tačiau dar prieš savaitę meras tikino, kad tėra sutapimas, jog irklavimo trasos įrengimas ir sklypų tvarkymas vyksta kartu.

REKLAMA

„Oi tai čia nėra taip paprasta, kol visas procedūras praeini, gal dabar jos pagreitėjo mieste. Nekilnojamą turtą ten turiu nuo 2006 tvarko mano sūnus ir tie darbai vyksta ir įtakos jokiems sprendimams neturi“, – pasakoja Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. 

Tokios vietos, gamtos apsuptyje, prie vandens telkinio, su puikiu vaizdu pro langą ir dar esančios miesto zonose, kur puikus susisiekimas iš ties labai patrauklus kąsnelis. Pirkėjai jas mielai graibsto ir moka didesnius pinigus.

Iš viso šioje Lampėdžio pakrantėje, ežero gatvėje mero ir jo sūnaus valdoma įmonė VICI Investements yra įregistravusi 15 sklypų. Tai padaryta šių metų pradžioje. Prieš tarybai imantis koreguoti Nemuno ir Nevėžio santakos draustinio ribas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų