REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teismas laikinai sustabdė elektros ir dujų skirstymo bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) skelbtą maždaug 150 mln. eurų vertės išmaniųjų skaitiklių konkursą.

Teismas laikinai sustabdė elektros ir dujų skirstymo bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) skelbtą maždaug 150 mln. eurų vertės išmaniųjų skaitiklių konkursą.

REKLAMA

Vilniaus apygardos teismas Italijos bendrovės „Terranova“ prašymu sprendimą priėmė praėjusį penktadienį, rodo „Liteko“ duomenys.

Pasak ESO, bendrovė paraišką pateikė ne per centrinę viešųjų pirkimų sistemą bei pasibaigus terminui, bet siekia įrodyti, jog ji laikėsi teisės aktų bei konkurso reikalavimų.

„ESO laikinai stabdo pirkimo procedūrą bei tikisi, jog jis neturės reikšmingos neigiamos įtakos strategiškai svarbiam projektui, kuris iki šio momento vyko sklandžiai“, – rašoma pranešime.

ESO birželio 6 dieną paskelbė tiekėjų kvalifikacinę atranką. Bendrovė planuoja įsigyti apie 1,2 mln. išmaniųjų skaitiklių ir visą jiems būtiną infrastruktūrą.

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt jau yra rašęs apie tai, kad jau kitąmet ESO vartotojams žada diegti išmaniuosius elektros energijos skaitiklius.

Kaip tai atsilieps galutinei elektros kainai?

ESO ryšių su visuomene projektų vadovas Tomas Kavaliauskas tv3.lt informavo, kad skaitikliai laikomi elektros tinklo elementais ir priklauso bendrovei. Ji pati sprendžia, kada ir dėl kokių aplinkybių jie keičiami.

REKLAMA

Per visą skaitiklių keitimo laikotarpį, nuo 2020 m. iki 2023 m. ESO planuoja pakeisti daugiau kaip 1,6 mln. elektros skaitiklių.

Projektų vadovo teigimu, skirtingi išmanieji skaitikliai rinkoje kainuoja nuo 60 Eur iki 130 Eur. Taigi, keičiant visus skaitiklius, iš viso prireiktų mažiausiai 96–208 mln. Eur.

Paklaustas, kaip tokios investicijos paveiktų elektros energijos kainą vartotojams, T. Kavaliauskas sakė, kad ją nustato Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK).

„Kalbant apie išmaniųjų skaitiklių projektą ir kokią galimą įtaką tai darytų tarifui, ESO labai preliminariais skaičiavimais, kurie, kaip minėta, šiuo metu derinami su VKEKK, vidutinė, pabrėžiu, vidutinė įtaka tarifui gali sudaryti apie 0,0022 Eur/kWh“, – komentavo bendrovės atstovas.

Primename, kad šiuo metu tarifo planui „Standartinis“ taikomas 0,13 Eur/kWh tarifas. Skaičiuojama, kad dauguma Lietuvos namų ūkių suvartoja apie 100–200 kWh energijos per mėnesį. Taigi, jei ESO prognozės pasitvirtintų, išmanusis skaitiklis vienam namų ūkiui papildomai galėtų kainuoti 0,22–0,44 Eur/mėn.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų