REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su žmonių priklausomybe nuo telefono jau kovoja ir turizmo verslas. Pasaulio viešbučiai ir SPA centrai savo svečiams siūlo kuriam laikui palikti skaitmeninius prietaisus seIfuose, o už tai siūlo nemokamas nakvynes, įvairias procedūras ir ekskursijas. Tokių naujovių poilsiautojams daugėja ir Lietuvoje. Medicinos ir fizikos mokslininkai šias naujoves sveikina ir sako, kad retas suvokia, kokią žalą mums daro nuolatinis įnikimas į telefoną, planšetę ar kompiuterį.

Su žmonių priklausomybe nuo telefono jau kovoja ir turizmo verslas. Pasaulio viešbučiai ir SPA centrai savo svečiams siūlo kuriam laikui palikti skaitmeninius prietaisus seIfuose, o už tai siūlo nemokamas nakvynes, įvairias procedūras ir ekskursijas. Tokių naujovių poilsiautojams daugėja ir Lietuvoje. Medicinos ir fizikos mokslininkai šias naujoves sveikina ir sako, kad retas suvokia, kokią žalą mums daro nuolatinis įnikimas į telefoną, planšetę ar kompiuterį.

REKLAMA

Kelionių ekspertas Rimvydas daug ir sunkiai dirba kiekvieną dieną, be to, mobilieji skambučiai ir žinutės socialiniuose tinkluose apskritai nesibaigia.

Vilnietis pastebi, kad be šiuolaikinių technologijų bent parą ištverti dabar sunku daugeliui. O tai, pasak vyro, be galo vargina. Todėl jis nusprendė priimti vieno iš SPA centrų siūlomą iššūkį – atvykus pailsėti, mobilųjį užrakinti seife trims paroms:

REKLAMA
REKLAMA

„Pirma para buvo tikrai sunki, nes buvo daug pirmų kartų, kuo reikėtų pakeisti išmanųjį telefoną. Vėliau supratau, kad mano mintys prasivalė. Aš nebejaučiu pykčio, nebejaučiu galbūt pavydo. Nejaučiu erzulio matydamas kito žmogaus nuomonę socialiniame tinkle ir galbūt su ja nesutikdamas.“

REKLAMA

Rimvydas juokauja, kad vyresnės kartos žmonėms išgirdus tokias jo kalbas gali pasirodyti, kad jaunoji karta išprotėjo. Tačiau pabuvęs be telefono jis įvertino, kaip skiriasi poilsio kokybė su juo ir be jo, ir įvertino, kad ši problema – nejuokai.

Lietuvoje šią iniciatyvą – pabūti be telefono, sugalvojo vieno iš Birštono kurorte įsikūrusių SPA centrų vadovė Laura Janušonienė. Ji sako, kad idėją padiktavo patys svečiai.

„Pastebėjau, kad žmonės ateidami į procedūras vis tiek atsineša mobiliuosius. Laukimo erdvėje jie su mobiliuoju, po procedūros pirma, ką padaro išėję, pasiima telefoną ir iš karto žiūri, ar jiems kažkas neskambino. Ateini į restoraną, lygiai taip pat, žmonės nežiūri vienas į kitą“, – pasakoja SPA vadovė Laura Janušonienė. 

REKLAMA
REKLAMA

Ji neslepia bijojusi, kad svečiai nenorės taip paprastai kelioms paroms užrakinti savo telefono. Tad sugalvojo, kad bus mainai į procedūras. SPA vadovė sako, kad kai kurių švečių reakcijos išties džiugina:

„Vaikas pasiūlė savo mamai. Rusai buvo iš Latvijos svečiai. Sako, mama, ar tu gali, gal darom, tu palik telefoną, nes tu visą laiką dirbi. Tai man dar labiau noras pasakyti žmonėms, kad vaikai nori būti su mumis.“

Programa dar tik prasideda, apie ją dauguma svečių išgirsta pirmą kartą. Štai vienas iš registratūroje sutiktų išvykstančių svečių prasitarė, kad kitą kartą, jei grįš, tai tik į programą be skaitmeninių prietaisų:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, puiki idėja, nes čia to ir atvažiuojam, kad atsipalaiduotume, pabėgtume nuo tempo, įtampų ir panašiai.“

Kelionių organizatoriaus Rimvydo teigimu, apskritai pasaulyje priklausomybe nuo telefonų susirūpina vis daugiau žmonių. Pasak jo, daugėja viešbučių ar SPA centrų, skatinančių pailsėti nuo skaitmeninių prietaisų.

„Viešbučiai, siūlydami tokias, taip vadinamas, „Digital detox“ programas, siūlo atiduoti savo išmanųjį telefoną, mainais į tam tikrą dovaną. Dažnai tai būna ekskursija, paviršinis nardymas, ekskursija su gidu į šalia esančius kalnus, SPA procedūra“, – sako R. Širvinskas. 

Tokie siūlymai populiariausi Azijoje, o Europoje egzistuoja ir dar labiau viliojančių iniciatyvų.

REKLAMA

„Vienas labai įdomus viešbutis yra Švedijoje, Geteburgo mieste, kuriame galima nieko nemokėti už nakvynę, jei visiškai nesinaudosi savo išmaniuoju telefonu“, – teigia R. Širvinskas. 

Psichikos sveikatos centro direktorius Martynas Marcinkevičius sako, kad moksliniais tyrimais patvirtinta, jog skaitmeniniai prietaisai – kenksmingi sveikatai. Tarkim, Olandija, kuri yra viena iš pirmaujančių šalių pagal psichinę sveikatą, pasak gydytojo, jau vykdo prevencinę programą. Prie skaitmeninių prekių nurodo, kad jos gali pakenkti sveikatai. Psichiatrijoje egzistuoja ir su tuo susijusi diagnozė.

„Tai yra nomobofobija. Tai yra baimė atsiskirti su savo mobilaisiais įrenginiais, nebūti prisijungus prie socialinių tinklų“, – pasakoja psichiatras Martynas Marcinkevičius.

REKLAMA

Didžioji problema esą – neaprėpiamas informacijos kiekis, nuolat besikeičiantys paveikslėliai, nuotraukos, vaizdo įrašai – mūsų smegenims tai sunku apdoroti. Psichiatro teigimu, nuo skaitmeninių technologijų pertekliaus gresia įvairios ligos:

„Tai yra nuolatinis smegenų dirginimas, dėl ko pirmiausiai didėja nerimastingumas, blogėja dėmesio koncentracija, labai aktualus dalykas yra miego sutrikimai, sunkumas užmigti.“

Profesorius Saulius Balevičius sako, kad tokių prietaisų pertekliaus žala domisi ir fizikai. Jis pasakoja, kad telefonas, planšetės ir panašūs prietaisai turi imtuvą bei siųstuvą, kurie skleidžia mus veikiančias bangas:

„Imtuvas šiaip yra objektas, kuris skleidžia labai silpnas bangas, lyginant su siųstuvu. O štai siųstuvas veikia aukšto dažnio bangas, kad galima būtų gerą ryšį turėti. Ir tos aukšto dažnio bangos gali turėti įtakos gyviems organizmams.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Profesorius tikina nenorintis gąsdinti, tačiau rekomenduoja telefonų ir kitų prietaisų naktį nelaikyti po pagalve, o svarbiausia – internetinio ryšio maršrutizatoriaus nelaikyti miegamajame:

„Dėl to gali būti tokių fiziologinių, neurologinių pakitimų.“

Psichiatrijos specialistų teigimu, iki 3-ejų metų vaikams skaitmeniniai prietaisai turėtų būti draudžiami. Vėliau, iki 6-erių metų – ribojami, ne daugiau valanda per dieną. Suaugusiesiems rekomenduojama nelaikyti bent iki miego laiko jų nenaudoti nors porą valandų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų