REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjus daržovių konservavimo ir sulčių spaudimo sezonui, specialistai įspėja – rauginti, marinuoti ir vaisių sultis laikyti žiemai tinkama tik stiklinė tara.

Prasidėjus daržovių konservavimo ir sulčių spaudimo sezonui, specialistai įspėja – rauginti, marinuoti ir vaisių sultis laikyti žiemai tinkama tik stiklinė tara.

REKLAMA

Plastiko buteliai, tokie kaip nuo mineralinio vandens, netiks nei kompotui, nei sultims. Esą juose kaupiasi nuodingos medžiagos, ilgainiui galinčios sukelti ligas. Rinkdami dangtelius taip pat turime būti atsargūs – kuo dangtelis paprastenis, niekuo nedengtas, tuo didesnė tikimybė žiemą mėgautis skaniais agurkais, pomidorais ar kopūstais.

Stiklainiai su kopūstais kunkuliuoja Žiūrų gyventojos Irenos virtuvėje.

Moteris sako, kad kasmet žiemai ruošia kopūstus pagal tą patį receptą – senoviniu metodu.  Po penkiolikos minučių kaitinimo žūsta mikroorganizmai ir taip produktas ilgiau būna šviežias.

Irena sako, kad visas daržoves dažniausiai marinuoja, bet neraugina:

„Kaip greitam valymui, tai rauginam. O žiemai – tai daugiausiai marinuoju, kažkaip man neišeina rauginti žiemai. Jie minkšti pasidaro, per ilgai stovėję. Man buvo davę receptą, bet nežinau, neišeina man“, – kalba pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Savo eilės jau laukia agurkai. Juos Irena taip pat marinuos. Tinka net gerokai peraugę:

„Jeigu nesinori, kad per daug acto būtų, tai galima imti ne devynių procentų actą, o obuolių actą. Tada jis ne toks nuodingas ir ne taip rūgsčiai gaunasi“, – pastebi Irena.

REKLAMA

Prekybininkai kalba, kad konservuoti daržoves ar vaisius tampa vis populiariau.

„Nuo šių metų pradžios iki dabar jau esame pardavę daugiau nei vieną milijoną vienetų stiklainių dangtelių ir apie 150 tūkst. stiklainių. Matom, kad sezonas prasideda gegužės mėnesį ir baigiasi lapkričio mėnesį“, – teigia „Maximos“ atstovė Vilma Drulienė. 

Specialistai sako, kad labai svarbu produktus dėti į sterilius indus. 

Pasirodo, kad taip populiarėjantys buteliai nuo mineralinio vandens negali būti naudojami net sultims saugoti, o ką jau kalbėti apie smulkintų agurkų rauginimą.

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Cheminių tyrimų skyriaus atstovė paaiškina: štai vandens buteliai, skirti naudoti tik vieną kartą, ir tik tam produktui, kuriam tas butelis yra pagamintas, tarkime, vandeniui.

„Į tokį butelį jokiu būdu negalima pilti jokio kito produkto. Nei riebaus, nei rūgštaus. Jeigu kalbame apie obuolių sulčių vakavimą, konservavimą, supilame rūgštų produktą. Jei gaminys, kuris buvo labai geras mineralinio saugojimui, tai obuolių sulčių laikymui tampa jau labai blogas“, – pasakoja NVSP labaratorijos chemikė Dalia Auksienė. 

Išsiskiriančios cheminės medžiagos gali būti kenksmingos mūsų sveikatai. Pasak žinovės, panašiai reikia rinktis ir dangtelius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dangteliai, kuriuos esame įpratę naudoti daug kartų, pasak chemikės, turi būti naudojami tik vieną kartą:

„Atsiranda tokių medžiagų naudojimas, kaip plastifikatoriai, kurie suminkština plastiką, padaro jį elastingu. Būtent tokiu būdu leidžia tą dangtelį padaryti tinkamu naudojimui, konservavimui. Bet gali išsiskirti plastifikatoriai, kas yra nepageidautina“, – priduria chemikė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų