REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol Seime dar tik skinasi kelią įstatymo pataisos, kuriomis šalyje norima uždrausti cirkų pasirodymus su laukiniais gyvūnais, Kėdainiai tai jau padarė. Kėdainiai – pirmasis miestas Lietuvoje, nusprendęs tokioms trupėms nebeišduoti leidimų ne tik rengti šou, bet ir apsistoti jo teritorijoje. Su šiuo draudimu Kėdainiai – pirmūnai, bet toks jų sprendimas užkliuvo Vyriausybės atstovui, atsakingam už Kauno kraštą.

Kol Seime dar tik skinasi kelią įstatymo pataisos, kuriomis šalyje norima uždrausti cirkų pasirodymus su laukiniais gyvūnais, Kėdainiai tai jau padarė. Kėdainiai – pirmasis miestas Lietuvoje, nusprendęs tokioms trupėms nebeišduoti leidimų ne tik rengti šou, bet ir apsistoti jo teritorijoje. Su šiuo draudimu Kėdainiai – pirmūnai, bet toks jų sprendimas užkliuvo Vyriausybės atstovui, atsakingam už Kauno kraštą.

REKLAMA

Vaizdų, kai gatvėmis pėdina cirko dramblys, o vėliau jis demonstruoja triukus cirko palapinėje, Kėdainiuose jūs nebeišvysite. Kėdainiai- pirmasis miestas šalyje savoje teritorijoje, uždraudęs ne tk cirko pasirodymus su laukiniais žvėrimis ir paukščiais, bet ir tokių cirkų apsistojimą jų terotorijoje.

„Mes labai kviečiame cirką į Kėdainius. Cirką, kurie naudoja akrobatus, kurie rodo žmogaus galimybių ribas, klounus, kurie prajuokina vaikus. Bet labai nenorėtumėm, kad į Kėdainius atvažiuotų cirkai, kurie išnaudoja gyvūnus, kurie kankina. Dabar tikriausiai to niekada ir neatsitiks. Mes uždraudėme tokią veiklą", – sakė Kėdainių tarybos narė Karolina Štelmokaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Gyventojai mieste dalijasi į dvi stovyklas – vieni tokią idėją palaiko, kiti sako, kad cirko reikia:

„Labai teigiamai vertinu. Man pavyzdžiui smirdi. Neprižiūrimi gyvūnai. Ir tas dramblys kai vaikščiodavo. Kur apsauga?"

REKLAMA

„Kada juos veža ant ratų, tuose narvuose uždarytus, tai yra gyvūnų kankinimas. Gerai juos pamatyti, susitikti, bet tai jų ir kankinimas. Tai gal tik zoologijos sode užtenka?"

Sprendimą parengusi Kėdainių tarybos narė Karolina Štelmokaitė, sako, kad paskutinis lašas buvęs būtent birželį, kai mieste viešėjęs cirkas reklamos tikslais išsivedė dramblį pasivaikščioti miesto gatvėmis. Gyventojai tada surengė piketą, o po jo politikė su bendraminčiais ir parengė teisės aktus:

„Žmonės tampa sąmoningesni ir supranta, kad labai sudėtinga būtų liūtą priversti šokti per degantį lanką, prieš tai ilgą laiką jo nebaudus, jei jis to nedaro. Ar mešką užsodinti važiuoti dviračiu. Tie laukiniai gyvūnai patiria didžiules kančias, prieš tapdami mūsų pramogos objektu."

REKLAMA
REKLAMA

Kėdainių seniūnas Algirdas Krivičius rodo tą erdvę, kur tuštutėlėje didelėje privačioje pievoje Rasos gatvėje keliaujantis cirkas įsikurdavo bent triskart per metus:

„Tai privati valda, o pagal galiojančią tvarką jie su savininku sudarydavo sutartį panaudos ir naudodavosi."

Išdygdavo gyvenamieji vagonėliai, gyvūnų voljerai ir spalvota palapinė. Štai kokius vaizdus fiksavo žiūrovai pasirodymuose – būta ir Nilo krokodilų, pitonų, liūtų, ponių, kupranugarių ir garsusis dramblys.

„Jie pateikdavo visus reikalingus dokumentus, tuo pačiu būdavo suderinta ir patikrinta Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų tie gyvūnai, ten būdavo pažymėjimas, kad jie gali vykdyti vaidinimus su gyvūnais – ir mes privalėdavom išduoti", – tęsė seniūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprendimą uždrausti miesto cirką su laukiniais gyvnais palaikė du trečdaliai Kėdainių tarybos narių.

„15 balsavo už šitą sprendimo projektą, didžioji dauguma. Mes nelaukėm, kol bus įstatymo pataisymai padaryti Lietuvos lygiu, tiesiog, kadangi tokius sprendimus galim priimti tarybos lygmeny – tai dauguma ir priėmėm", – tikino vicemeras Paulius Aukštikalnis.

Tiesa, kėdainiečių sprendimas dėl gyvūnų cirkuose pirmiau Seimo užkliuvo Vyriausybės atstovui Kauno apskrityje. Jis nurodė pakeisti arba panaikinti draudimą. Tam net duotas terminas – mėnuo. Kaip pasielgti – ar šaukti neeilinį posėdį ar laukti balsavimų Seime – Kėdainių politikai dar svarsto. Seimas rudens sesijoje jau planuoja svarstyti Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas,kuriose apibrėžta kada ir kokie gyvūnai gali būti naudojami pasirodymuose, o kokie ne.

REKLAMA

„Katės šunys yra naminiai gyvūnai, todėl nematome problemų, kad rengti kažkokius pasirodymus, pažintinius apsirodymus, tikrai gyvūnai nepatiria streso, nes jie naminiai gyvūnai. O šiuo atveju kalbame apie laikinius gyvūnus, kuriems yra nebūdinga gyventi šalia žmogaus", – aiškino ministras Kęstutis Mažeika.

Tiesa, svarstomos pataisos numato ir išimčių – nebūtų draudžiami pasirodymai delfinariume, zoologijos sodas galės supažindinti su gyvūnais.

„Taip pat naudojami gyvūnai išvykose į mokyklas, vaikams pažintiniais tikslais, smulkieji žinduoliai vabzdžiai, kurie yra zoologijos sodo kolekcijoje", – tęsė ministras.

O iškilusius nenumatytus atvejus vertins ekspertų darbo grupė. Beje, kol šios pataisos dar klaidžioja šalies valdžios kabinetuose, o Vyriausybės atstovas miesteliui grūmoja viršijus įgaliojimus, Kėdainių pavyzdžiu jau seka kiti miestai. Laukinius žvėris cirke uždraudė Rokiškis, tokį pat draudimą parengusi ir Jonava. Kaip elgsis šie miestai po Vyriausybės atstovų raštų- nežinia. Europoje ya 24 valstybės, turinčios vienokius ar kitokius apribojimus cirkams, kur naudojami gyvūnai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų