REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po septynias valandas trukusio posėdžio Teisėjų taryba apsisprendė – prezidentui Gitanui Nausėdui paprašius patarimo – ji sutinka, kad tris iš aštuonių korupcijos byloje įtariamus teisėjus reikia šalinti iš pareigų.

Po septynias valandas trukusio posėdžio Teisėjų taryba apsisprendė – prezidentui Gitanui Nausėdui paprašius patarimo – ji sutinka, kad tris iš aštuonių korupcijos byloje įtariamus teisėjus reikia šalinti iš pareigų.

REKLAMA

Du kitus svarstytus įtariamus teisėjus taryba gina, likę savojo verdikto iš kolegų dar neišgirdo. Su kyšininkavimu siejami Temidės tarnai kolegoms liejo savo tiesą – jie esą niekuo neprasikaltę. 

Nuo pat ankstyvo ryto į Nacionalinę teismų administraciją istorinėje korupcijos byloje susirinko įtariami teisėjai.

Dar prieš kelias savaites prezidentas Gitanas Nausėda Teisėjų tarybos paprašė patarimo dėl aštuonių teisėjų atleidimo iš pareigų, galimai pažeminus teisėjų vardą.

Tiesa, į posėdį atvyko tik penki įtariami Temidės tarnai – Robertas Rainys, Henrichas Jaglinskis, Viktoras Kažys, Arūnas Kaminskas ir Egidijus Laužikas.

REKLAMA
REKLAMA

Susirinkusi taryba iš pradžių susipažino su prokuratūros surinkta medžiaga, po to paskelbė dviejų valandų pertrauką. 

Po vidurdienio teisėjams sugrįžus – į salę pastarieji buvo kviečiami po vieną. Pirmasis užsuko Aukščiausiojo teismo teisėjas Egidijus Laužikas. Visgi, po maždaug pusvalandį trukusios akistatos su kolegomis jis buvo nekalbus ir greit pasišalino.

REKLAMA

Gerokai kalbesnis apeliacinio teismo teisėjas Viktoras Kažys. Jis tikina, kad jam metamais įtarimais kyšininkavimo byloje kategoriškai nesutinka.

Anot jo, nepateikiama jokios informacijos nei kada, nei kur, nei kokiomis aplinkybės kyšis neva buvo imtas. Taip pat priduria, jog kaltinimai apie esą palankiai priimtą jo sprendimą pernai nagrinėtoje, su žemės ūkio bendrove susijusia byla nepasitvirtino, esą įtartiną Kažio sprendimą vėliau patvirtino ir Aukščiausiasis teismas. Paklaustas, ar po nušalinimo jis verčiasi kokia nors veikla, teisėjas patikino, jog šeimoje dabar dirba tik žmona.

REKLAMA
REKLAMA

„Esu kaltinamas už tai, kad prieš tai nuteistus nekaltus žmones mūsų kolegija išteisino ir tas nuosprendis Aukščiausio teismo buvo paliktas galioti nepaisant viso šito skandalo ir šleifo. Tai reiškia jis teisėtas ir pagrįstas“, – sako teisėjas Viktoras Kažys. 

Po akistatos su taryba keletą žodžių tarė ir Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis. Jis atskleidė, kad jam krintantys įtarimai susiję su bylinėjimusi dėl Vijūnėlės dvaro Druskininkuose.

Tiesa, savo kaltės jis nemato taip pat.

„Jeigu aš turėčiau labai didelį priešą, kurio aš neturiu, aš visos tos procedūros, į kurią esu įkliuvęs nuo vasario 20 dienos, niekam nelinkėčiau, tai sakau nuoširdžiai“, – pasakoja teisėjas Henrichas Jaglinskis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir tik po septynių valandų darbo tarybos pirmininkas jos pirmininkas Algimantas Valantinas praneša, kad tarybos nariai pritaria dėl trijų teisėjų atleidimo. Tad jei po prezidento teikimo ir tarybos pritarimo tam pritars ir Seimas – darbo neteks Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Apeliacinio teismo teisėjas Konstantinas Gurinas, oVilniaus apygardos teismo teisėją Henrichą Jaglinskį šalinti galės ir prezidentas.

Du kolegas taryba atsisakė leisti pašalinti iš pareigų – Apeliacinio teismo teisėją Viktorą Kažį ir Vilniaus apylinkės teismo teisėją Robertą Rainį, esą negalima dar teigti, kad jie teisėjų vardą tikrai pažemino.

REKLAMA

Dėl likusių trijų teisėjų Teisėjų taryba žada apsispręsti kitame posėdyje, kuris vyks rugpjūčio pabaigoje.

„Teisėjų taryba susipažino su medžiaga, kurią pateikė prokurorai ir buvo patarta prezidentui kolegas atleisti iš teisėjų pareigų ar kreiptis dėl jų atleidimo pažeminus jų vardą“, – teigia tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas.

Prieš porą savaičių Seimo opozicija surinko parašus dėl apkaltos proceso pradėjimo keturiems korupcijos byloje įtariamiems aukšto rango teisėjams.

Jei teisėjai būtų pašalinti iš pareigų, jie ne tik netektų galimybės tęsti karjeros, bet ir prarastų socialines garantijas – net 1700 eurų siekiančią teisėjo pensiją. 

REKLAMA

Vienam iš įtariamųjų Konstantinui Gurinui iki jos liko mažiau nei mėnuo – 65-eri jam sueina jau šį rugpjūtį.

Visgi, teisininkai aiškina, kad garantijų jis netektų net ir pensijai prasidėjus, jei būtų patvirtinta, kad Gurinas išties pažemino teisėjo vardą.

Korupcijos byloje iš viso įtraukti 48 asmenys, tarp jų ir teisėjai, ir advokatai. Įtariama, kad dėl palankių teisėjų sprendimų galėjo būti žadami ir mokami kyšiai nuo 1000 iki 100 tūkstančių eurų. Bendra sutartų kyšių suma gali siekti 400 tūkstančių eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų