REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ilgametį Troškūnų šventos Trejybės parapijos kleboną Saulių Filipavičių prokurorai siunčia į teismą. Pasak tyrėjų, dvasininką klampina neteisėtai suktas skolinimo verslas.

Ilgametį Troškūnų šventos Trejybės parapijos kleboną Saulių Filipavičių prokurorai siunčia į teismą. Pasak tyrėjų, dvasininką klampina neteisėtai suktas skolinimo verslas.

REKLAMA

Pagal bylą įspūdingas pinigų sumas, kurios galėjo siekti ir pusę milijonų eurų, skolinęs klebonas susižėrė ir palūkanų – mažiausiai keliolikos tūkstančių eurų pelną. Tiesa, parapijiečiai jokių kunigo nuodėmių nemato.

Aplink Anykščių rajone Troškūnų miestelio šventos Trejybės bažnyčią nepailsdami zuja darbininkai. Čia europinėmis lėšomis ir ūkiško klebono pastangomis remontuojami maldos namai, varpinė, kiti bažnyčios pastatai. Tačiau aiškėja, kad apsukrus klebonas suktis spėjo ne tik parapijoje, bet ir versle, kuris, pasak prokurorų, yra neteisėtas.

„Jis, neturėdamas leidimo, teikė paskolas fiziniams ir juridiniams asmenims už tai imdamas palūkanas. Ir dalį tų palūkanų deklaravo“, – sako prokuroras Kęstutis Greiciūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrėjai įtaria, kad klebonas neteisėtų paskolų verslu galėjo užsiimti kelerius metus. Į teismą keliaujančioje byloje nustatyti beveik 40 pinigų skolinimo atvejai per 2010 – 2017 metus. Tiesa, visą skolintų pinigų kilmę kunigas įrodė. 

REKLAMA

„Skolino asmenines lėšas. Kadangi nenustatėm, kad tie pinigai buvo parapijos, o paskolintos sumos per kelis metus siekia iki 0,5 mln. eurų“, – pasakoja K. Greiciūnas.

Teisėsaugai ėmus domėtis dvasininko finansais, paaiškėjo, kad klebonas rūpinasi ne tik parapijos reikalais, bet ir yra įregistravęs nuosavą ūkį. Esą iš jo ir galėjo skolinti įspūdingas sumas.

Beje, prokurorai teigia, kad aplaidžiai kunigas tvarkė ir parapijos finansus. Tris dešimtmečius jai vadovaujantis klebonas užkliuvo ir mokesčių inspekcijos prievaizdams, kurie pasigedo parapijos apskaitos – kiek tikinčiųjų aukų ir surinktų bažnytinių rinkliavų buvo už pastaruosius metus.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip minėjau, jis ne tik atliko kunigo funkcijas, bet vertėsi kita veikla – gavo lėšas iš žemės nuomos ir už mišką europines lėšas“, – teigia K. Greiciūnas.

„Klebono bėda, kad jis neatskyrė savo parapijos ir kaip ūkininko piniginės. Viskas buvo vienoj piniginėj“, – priduria Panevėžio mokesčių inspekcijos viršininkas Aldas Svarnavičius.

Pats klebonas akis į akį komentuoti bylos nepanoro ir žurnalistams bažnyčios vienuolyno durų neatvėrė, nors prie jų stovinti mašina išdavė, kad klebonas niekur nėra išvykęs.

Susisiekus telefonu kunigas trumpai nukirto apie jam pareikštus įtarimus.

„Galiu pasakyti tik vieną dalyką – jokio nusikaltimo nepadariau, nieko nepadariau prieš LR įstatymus, manau, kad teisybė paaiškės. Aišku, prokurorų teisė kaltinti, mano teisė gintis“, – teigia Troškūnų klebonas Saulius Filipavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, už kelerius metus parapijos pamirštus sumokėti mokesčius kunigas suskubo atsiskaityti su valstybe. Šį birželį klebonas grąžino per 7 tūkst. eurų nesumokėtų mokesčių, bet delspinigių išvengė, nes pasinaudojo juridinams asmenims taikytu laikotarpiu, kai buvo galima grąžinti skolas taikiai. 

„Mokestiniai ginčai vyko už ankstesnį laikotarpį. 2018 metais patikrinimo aktas buvo, tai pasinaudojo šiais metais galiojančiu pusmečiu ir deklaruota viskas sumokėta“, – sako mokesčių inspekcijos atstovas A. Svarnavičius.

Parapijiečiai mūru stoja už savo kunigą ir nieko girdėti apie galimas dvasininko aferas nenori, mat garsėja gerumu ir atjauta:

REKLAMA

„Nesąmonė, labai sąžiningas žmogus, geras, nuoširdus, tikrai nieko, jokių priekaištų neturėčiau. Ir rūpinasi bažnyčia, tvarko.“

„Labai geras žmogus, tikrai visi jį myli Troškūnuose, labai daug žmonėms gero padarė.“

„Kunigas mūsų pažiba visos parapijos, jis turi būt apsirengęs gražiai, o kad jis pinigų turi, tai mes duodam, mes duodam – valdžia neduoda.“

„Jis sakė dar Trakuose turi namą, tai gal iš ten. Visi verčiasi kaip gali.“

Kreditų veikla šalyje yra griežtai licencijuota, ja verstis leidimą išduoda Lietuvos bankas. Už neteisėtą veiklą kunigui gresia bauda arba areštas. Vyskupija raštu pareiškė, kad į teisiamųjų suolą netrukus sėsiančiam kunigui pretenzijų neturi.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų