REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors dažniausiai kalbant apie erkes įspėjama apie dvi jų platinamas pavojingas ligas – erkinį encefalitą ir Laimo ligą, specialistai primena, jog erkės gali būti ir kitų pavojingų infekcijų nešiotojos.

Nors dažniausiai kalbant apie erkes įspėjama apie dvi jų platinamas pavojingas ligas – erkinį encefalitą ir Laimo ligą, specialistai primena, jog erkės gali būti ir kitų pavojingų infekcijų nešiotojos.

REKLAMA

Anaplazmozė, babeziozė, vadinamoji „katės įdrėskimo liga“ – apie tokias erkių platinamas ligas girdėjęs retas. Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) entomologė Milda Žygutienė patvirtina, kad šiaip jos nėra registruojamos, pavienius atvejus nebent užfiksuoja gydytojai. „Kita vertus, jomis persirgusius žmones vadina laimės kūdikiais, nes išsivysto imunitetas.“

Anaplazmozę sukelia bakterija ir liga savo pradžia primena erkinį encefalitą. „Vargina karščiavimas, galvos, nugaros, raumenų skausmai, viso organizmo silpnumas. Nors dažniausiai ligos eiga yra švelni ir pasveikstama savaime net visai be simptomų, atskirais atvejais anaplazmozė gali pasireikšti sunkiau. Liga nustatoma atlikus kraujo tyrimus ir gydoma antibiotikais, tačiau nesiėmus reikiamų priemonių gali komplikuotis ir pakenkti kitiems vidaus organams“, – aiškino M. Žygutienė.

Ji pridūrė, kad ši liga yra išplitusi Europoje: „Kadangi Laimo liga yra sąlyginai „jauna“, atrasta tik aštuntame dešimtmetyje, pradėjus ją diagnozuoti paaiškėjo, jog kur yra fiksuojami Laimo ligos atvejai, ten yra ir daug anaplazmozės.“

REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai užkrėstos Bulgarijoje

M. Žygutienės pastebėjimu, kita erkių platinama liga, apie kurią pastarosiomis dienomis labai daug šnekama, yra babeziozė. Tačiau skubėjo pridurti, kad ji labiau pavojinga mūsų augintinius.

REKLAMA

„Šią ligą sukelia babezijos bakterijos, jos yra skirtingų rūšių, viena jų sukelia ligą ir žmonėms. Vis dėlto tai yra labai reta liga. Mūsų erkės ją išskiria, bet labai nedidelis procentas. Europoje daugiausiai šia liga užkrėtusių erkių – net iki 34 procentų – rasta Bulgarijoje.

Babeziozė pavojingesnė tiems, kurie neturi blužnies, kurių imunitetas nusilpęs arba serga vėžiu, ypač limfoma, arba AIDS, turi kitų rimtų sveikatos sutrikimų – kepenų ar inkstų pakenkimų, gauna imunosupresinį gydymą. Didesnėje rizikos grupėje atsiduria žmonės virš 50 metų amžiaus“, – kalbėjo entomologė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pabrėžė, kad ligos eiga gali būti nuo besimptomės iki sunkiausios ir pasibaigti net mirtimi minėtiesiems asmenims.

„Kadangi pagal simptomus ligą nesunkiai galima sumaišyti su eiliniu peršalimu, būtų labai gerai, kad su tokia būkle į gydytojus besikreipiantys žmonės informuotų, kad buvo įsisegusi erkė. Tai gali palengvinti diagnostiką“, – patarė pašnekovė.

„Katės įdrėskimo“ liga

Erkės gali platinti bakteriją bartonella henselae, kuri sukelia susirgimą, daugiau žinomą kaip „katės įdrėskimo“ liga. Vienas skiriamųjų ženklų, be visų jau minėtų bendrų simptomų, galinčių padėti atpažinti šį susirgimą – padidėję limfmazgiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Liga prasideda nuo intoksikacijos, temperatūra pakyla iki 38,4 laipsnių, atsiranda drebulys, galvos, raumenų skausmai, bendras silpnumas, blogas apetitas ir būdingi įvairūs bėrimai. Liga pasireiškia ir širdies sutrikimais, gali sumažėjo kraujo spaudimas. Po kelių dienų nuo susirgimo pradžios gali padidėti kepenys ir blužnis“, – kalbėjo M. Žygutienė.

Apsisaugojimo priemonės

Patikimiausia apsisaugojimo nuo erkinio encefalito priemonė – skiepai. Nuo Laimo ligos vakcinos nėra, todėl reikia saugotis erkės įsisiurbimo. Patariama:

• Gamtoje vilkėti šviesius drabužius, nes taip bus lengviau pastebėti užropojusią erkę.

• Užsidengti atviras kūno vietas.

• Drabužius ir atviras kūno vietas galima apsipurkšti erkes atbaidančiomis priemonėmis (repelentais).

REKLAMA

• Parkuose ir pušynuose vaikščioti pėsčiųjų, pažintiniais takais.

• Grįžus iš gamtos namo atidžiai apžiūrėti savo kūną, ypač kojas, pažastis, juosmens sritį, galvą, kaklą ir ausis.

Nepatartina sėdėti ar gulėti tiesiog ant žolės, reikėtų pasikloti antklodę, kilimėlį ar kitą turimą medžiagą.

Įsisiurbusią erkę reikia nedelsiant pašalinti

Nereikia spausti erkės pilvelio ir tepti jos jokiais skysčiais. Pinceto pagalba reikia sučiupti erkę kuo arčiau galvos ir truktelėti.

Patariama pasižymėti erkės įsisiurbimo dieną ir stebėti bendrą savo sveikatos būklę. Jeigu per mėnesį pasireiškė simptomai panašūs į gripo (karščiavimas, galvos, raumenų skausmai) ar erkės įsisiurbimo vietoje atsirado raudona dėmė, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją ir informuoti jį apie erkės įsisiurbimo dieną. Tai palengvins nustatyti ligos diagnozę.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų