REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugeliui įprasta, kad apsilankymas pas odontologą kaip reikiant patuština piniginę. Nieko gero nežada ir statistiniai duomenys – kasmet odontologinės paslaugos tik brangsta. Nuo pernai metų liepos iki dabar kainos pakilo beveik 4 procentais, o vien jau šiemet – 2,8 proc. Nuo euro įvedimo 2015 m. odontologinės paslaugos pabrango penktadaliu.

Daugeliui įprasta, kad apsilankymas pas odontologą kaip reikiant patuština piniginę. Nieko gero nežada ir statistiniai duomenys – kasmet odontologinės paslaugos tik brangsta. Nuo pernai metų liepos iki dabar kainos pakilo beveik 4 procentais, o vien jau šiemet – 2,8 proc. Nuo euro įvedimo 2015 m. odontologinės paslaugos pabrango penktadaliu.

REKLAMA

Ypač gydymo kainos „kandžiojasi“ didžiųjų miestų klinikose, tačiau nenorintys su tuo taikytis ieško, kur dantis susitaisyti pigiau. Pasirodo, kitąkart tam, užtenka nuvažiuoti vos 30 kilometrų. Naujienų portalas tv3.lt nusprendė pasidomėti, kaip skiriasi kainos didžiuosiuose ir kai kuriuose netoli jų esančiuose mažesniuose miestuose.

Akivaizdu, kad sostinėje odontologinių paslaugų kainos yra didžiausios. Atsitiktinai pasirinkus keletą Vilniaus klinikų aiškėja, kad vidutiniškai helio plomba čia kainuoja 40–60 eurų. Vieno kanalo gydymas gali atsieiti apie 80 eurų, o priklausomai nuo pasirinkimo implanto kainos svyruoja nuo 485 iki 700 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Profesionalią burnos higieną galima atlikti už 50–60 eurų, o dantų balinimas, priklausomai nuo pasirinkto būdo, gali atsieiti nuo 60 iki 290 eurų. Nuolatinio danties traukimas priklausomai nuo sudėtingumo kainuos nuo 22 iki 60 eurų.

REKLAMA

Nors Kaune ir Klaipėdoje galima rasti pigiau dantis gydančių kabinetų, nemaža dalis jų kainoraščiais nenusileidžia sostinės gydymo įstaigoms. Dalis klinikų Kaune dantis siūlo taisyti nuo 35 eurų, tačiau nemažai tokių, kur plombavimas kainuojantis 40-65 eurus.

Nesudėtingas danties rovimas gali atsieiti ir 30 eurų, o kanalo gydymas 44–80 eurų. Už balinimo procedūrą gali prireikti pakloti nuo 85 iki 175, o profilaktinę burnos higieną – 30–60 eurų. Danties implantas kainuoja panašiai 500–640 eurų.

Pasižvalgius po atsitiktines Klaipėdos odontologijos klinikų tinklalapius, kainos išlieka panašios. Plombų kaina svyruoja nuo 30 iki 80 eurų, profesionali burnos higiena atliekama už 39–69 eurų, o danties rovimas gali atsieiti nuo 35 iki 60 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiauliuose ir Panevėžyje kainos kiek mažesnės. Jei didesniuose odontologijos centruose jos dar „kandžiojasi“, Aukštaitijos sostinėje užsiplombuoti dantį galima už 20 eurų, nuo 20 iki 45 eurų kainuojanti ir profesionali burnos higienos procedūra.

Pigiau važiuoti į kitą miestą?

Tačiau nuvažiavus vos už 27 kilometrų už panašią, t. y. daug žemesnę kainą, dantis gydytis turi galimybę ir sostinės ar Kauno gyventojai. Štai nuvykus iki Trakų danties plombavimas gali kainuoti vos 15 eurų. Už 50 kilometrų esančiose Širvintose plombavimas atliekamas už 20–35 eurus, profesionalią burnos galima atlikti irgi už 35 eurus.

Viename Nemenčinės odontologiniame kabinete plombų kainos prasideda nuo 30 eurų, tiek pat kainuoja atlikti ir profesionalią burnos higieną, danties kanalo gydymas siekiantis nuo 30 iki 40 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuvažiavę kiek daugiau nei 30 kilometrų kauniečiai Jonavoje užsiplombuoti dantį gali ir už 15–25 eurus, kanalo gydymas vienoje klinikoje kainuoja 50 eurų, o profesionali burnos higiena – 25–50 eurų. O vienoje Kazlų Rūdos šeimos klinikoje plomba kainuojanti nuo 17 eurų, danties kanalo gydymas siekia 40 eurų.

Klaipėdiečiai pigiau dantis galėtų taisytis tiek netoli esančioje Palangoje, tiek Kretingoje. Vienoje šio miesto klinikoje plombos kainuojančios 20–35 eurus, profilaktinę burnos higieną galima atlikti ir už 25 eurus, danties kanalo gydymas atsieisiantis 30 eurų. Dantų balinimo procedūra priklausomai nuo būdo kainuojanti nuo 70 iki 160 eurų.

REKLAMA

Palangoje užsiplombuoti dantį galima už 26–46 eurus. Nesudėtingas nuolatinio danties pašalinimas kainuoja 14–19, sudėtingas – 25 eurus.

Pigesnė paslauga rizikingesnė?

Paklaustas, kodėl taip skiriasi paslaugų kainos tarp privačių klinikų skirtinguose ar net tuose pačiuose miestuose, Odontologų rūmų prezidentas Laurynas Šeikus įvardijo kelias priežastis.

„Kaina susideda iš kelių komponentų. Visų pirma skirtinguose miestuose skiriasi patalpų nuomos kaina. Kitas dalykas – medžiagų kaina: vienos klinikos dirba su prabangiausiomis medžiagomis, regionuose, kur žmonės neturi tiek pinigų, perka pigesnes. Taip pat paslaugų kaina priklauso nuo mokamų algų dydžio – juk odontologas turi turėti buhalterį, padėjėją“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad, pavyzdžiui, Baltarusijoje yra tris kartus pigiau nei Lietuvoje. „Ten ir šildymo kainos mažesnės, ir europinės medžiagos perkamos vos ne perpus pigiau. Mes gi, kaip ES narė, perkame tokiomis pačiomis kainomis kaip vokiečiai, prancūzai“, – sakė A. Šeikus.

Jis pridūrė, kad jau dabar pastebima tinklų kūrimosi tendencija ir ateityje greičiausiai bus sukurtas monopolis: „Bus nustatytos vienodos kainos ir niekur nesidėsi.“

Žalgirio klinikos vadovė prof. dr. Alina Pūrienė sakė negalinti tvirtinti, kad ieškantieji pigesnių odontologijos paslaugų būtinai rizikuoja dėl jų kokybės, tačiau, akivaizdu, kad negali iš visai pigaus daikto norėti pačių geriausių lūkesčių išsipildymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tas pats galioja ir visose kitose srityse. Yra medžiagų, instrumentų, aparatūros skirtumas, vienos priemonės gaminamos išsivysčiusiose šalyse, kur kontrolė yra vienokia, tačiau kitos gaminamos neišsivysčiusiose šalyse. Būna, nuvažiuoja į NVS valstybes ir nusiperka pigesnių plombų arba iš parodos atsiveža, kur prekiauja kokie kinai, besivystančios šalys. Savo akimis matome komplikacijas, kai įdėtas implantas būna ne tik kad ne originalas, bet dar kažkas nelabai protingai padaryta ir pardavinėjama už labai pigią kainą“, – kalbėjo gydytoja odontologė.

Ji pridūrė, kad atitinkamai didesnę kainą nulemia ir specialisto kvalifikacija: „Yra skirtumas, kai kanalas gydomas gydytojo, kuris mokėsi 5 metus ir to, kuris dar papildomai mokėsi tris metus atlikti konkretų darbą, naudojasi mikroskopu, kurio kainos – nuo 50 iki 100 tūkstančių. Lygiai tokia pati situacija kalbant ir apie protezavimą – yra didžiuliai kainų skirtumai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų