REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Vilkai papjovė avis (nuotr. tv3.lt)

Vilkai savo jauniklius pradėjo vesti į „žudymo mokyklą“ ir ėmė skersti pievose besiganančias avis. Tačiau šie plėšrūnai aktyvūs ne tik naktį. Pasirodo, vilkai mėgsta dieninius pasivaikščiojimus kaimo keliukais.

9

Vilkai savo jauniklius pradėjo vesti į „žudymo mokyklą“ ir ėmė skersti pievose besiganančias avis. Tačiau šie plėšrūnai aktyvūs ne tik naktį. Pasirodo, vilkai mėgsta dieninius pasivaikščiojimus kaimo keliukais.

REKLAMA

Pievose, esančiose palei Nevėžio upę, ketvirtadienį papjovė vieną avį, o naktį iš ketvirtadienio į penktadienį – penkias. Dar šešias avis miško plėšrūnai gana smarkiai apkandžiojo.

Įspėjame, kad galerijoje yra sukrečiančių vaizdų:

Vilkai darbuojasi nebe pirmą kartą

Veterinaras Algimantas Lūža portalui tv3.lt pasakojo, kad tos pievos pamėgtos avių augintojų, nes ten esanti žemė nėra tinkama dirbimui, bet avių ganykloms – puikiai tinkama. Netoli pievų yra miškas, kuriame vilnuotų gyvulių ir tyko plėšrūnai.

„Jau kelerius metus žinome, kad ten veisiasi vilkai ir jiems parūpo avys“, – pasakojo A. Lūža.

Praėjusiais metais tose apylinkėse vilkai pasidarbavo dar gausiau – vienu metu paskerdė net 26 avis. Šį kartą nuostolis mažesnis, tačiau jis gali padaugėti. A. Lūža teigė, kad, kai grįš gyvulių šeimininkai, bus sprendžiamas smarkiai apkandžiotų avių likimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes rekomenduojame užmigdyti ir išvežti utilizacijai“, – tvirtino veterinaras.

Anot pašnekovo, tokie yra veterinariniai reikalavimai – jei gyvūnas apdraskytas plėšrūno, jį reikia arba paskiepyti nuo pasiutligės ir kelias dienas stebėti, arba, jei apdraskytas labai smarkiai, užmigdyti.

REKLAMA

Veda jauniklius į žudymo mokyklą

Tačiau šį kartą, pasak A. Lūžos, vilkai nebuvo pasiutę, nes avys buvo tvarkingai išėstos, nuo užpakalio iki pat galvos.

„Pasiutęs vilkas nedrasko, neėda, nes jam sutrinka smegenų veikla ir jis negali normaliai ėsti“, – pasakojo pašnekovas.

A. Lūžos teigimu, jau prasidėjo tas laikotarpis, kai vilkai nebepajėgia pakankamai išmaitinti savo jauniklių, dėl to vedasi juos į vadinamąją „mokyklą“ – moko juos medžioti. Anot veterinaro, iš paskerstos avies galima pasakyti, kokio amžiaus plėšrūnas taikėsi į gyvulį.

REKLAMA
REKLAMA

„Matosi, kur vilkas senas, jei jau griebia avį už gerklės, tai jai jau viskas. O kur jauniklis, tai į šoną, šalia kaklo, už ausies kando, matosi, kad mokosi. Tokia jų žudymo mokykla“, – dėstė A. Lūža.

Veterinaro teigimu, likusią bandą dar galima išgelbėti, jei jų ganymosi vietoje naktimis būtų sargas, degtų laužai ar būtų įrengtos šviesos, kurios turėtų jutiklinius sensorius.

Vilkai socializavosi

A. Lūža pasakojo, kad vilkai iš miško išlenda ne tik nakties metu. Veterinaras buvo sulaukęs skambučio, kad Ąžuolytės kaime dienos metu keliu ėjo trys vilkai. „Nebebijo jie nieko. Socializuoti labai pasidarė“, – juokėsi pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Veterinaro teigimu, vilkai žmogų gali užpulti tik keliais atvejais. Pirma, jei vilkas yra pasiutęs. Antra, jei žmogus prieina per arti vilkų irštvos, kur yra vilkiukai.

„O šiaip nepuola, nereikia jų bijoti. Vilkas per 3–4 kilometrus pajus, kad ateina žmogus“, – sakė A. Lūža.

Tačiau veterinaras pasakojo, kad vilkai akylai stebi po mišką vaikštančius žmones.

„Dažnai vaikštau po miškus, tai pajuntu, kada vilkas žiūri, o kada elnias žiūri į mane. Nors aš to vilko net nematau“, – pasakojo A. Lūža.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų