REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grėsmė išnyko – Vilniaus sinagoga vėl veikia

papildyta 16:30 val.

Lietuvos žydų bendruomenė (LŽB) ketvirtadienį pranešė, kad vėl atidaro savo būstinę ir Vilniaus sinagogą.

Lietuvos žydų bendruomenė (LŽB) ketvirtadienį pranešė, kad vėl atidaro savo būstinę ir Vilniaus sinagogą.

REKLAMA

„Šiandien, kartu su (bendruomenės pirmininke) Faina Kukliansky, priimtas sprendimas atnaujinti bendruomenės ir sinagogos veiklą“, – rašoma LŽB paskelbtame pranešime.

Šios patalpos buvo uždarytos antradienį, aiškinant gautais grasinimais po kilusios įtampos dėl Vilniaus valdžios sprendimų atsisakyti pareigūnų Kazio Škirpos ir Jono Noreikos atminimo įamžinimo.

Žydų bendruomenė nurodė atsižvelgusi į tai, kaip kilusį ažiotažą įvertino prezidentas Gitanas Nausėda ir ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, pareiškę, kad visų tautų atstovai Lietuvoje gali jaustis saugūs.

Bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky anksčiau sakė, kad į policiją nesikreipė, nes tai nebuvo realūs grasinimai, o grėsmingo pobūdžio laiškai.

REKLAMA
REKLAMA

F. Kukliansky oponuojančios žydų organizacijos pavadino nekorektiškais jos sprendimus dėl sinagogos ir patalpų uždarymo.

Atminimo lenta J. Noreikai – Generolui Vėtrai nuo Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos sienos nuimta liepos pabaigoje. Sprendimą priėmęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius argumentavo, kad J. Noreika tvirtino nacių administracijos sprendimus steigti žydų getą ir konfiskuoti jų turtą.

REKLAMA

Sostinės taryba liepos pabaigoje taip pat nusprendė pervadinti Kazio Škirpos alėją sostinės centre dėl karininko viešai ne kartą deklaruotų antisemitinių pažiūrų.

Vilniaus centre trečiadienį daugiau nei 300 žmonių mitinge protestavo prieš šiuos sprendimus, pabrėždami didelį J. Noreikos ir K. Škirpos vaidmenį antisovietiniame judėjime. Tuo metu žydų bendruomenė sostinės valdžios sprendimus sveikino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų