REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po aštuonių dešimtmečių į Lietuvą sugrįžo itin prabangi prezidento Antano Smetonos auksinė plunksna. Muziejininkai tikisi, kad Amerikos lietuvių fondo dovana ne tik papuoš Signatarų namus, bet ir leis pažinti mažai žinomą tarpukario Lietuvos prezidento pusę.

Po aštuonių dešimtmečių į Lietuvą sugrįžo itin prabangi prezidento Antano Smetonos auksinė plunksna. Muziejininkai tikisi, kad Amerikos lietuvių fondo dovana ne tik papuoš Signatarų namus, bet ir leis pažinti mažai žinomą tarpukario Lietuvos prezidento pusę.

REKLAMA

Antano Smetonos auksinė plunksna į Signatarų namus atkeliavo kaip Amerikos lietuvių kultūros archyvo dovana. Šiandien ji išdidžiai pristatyta likus vos dviem dienom iki 145-ųjų prezidento gimimo metinių. Pirmasis Lietuvos prezidentas auksinę plunksną dovanų gavo tarpukariu atvykęs į šalia Ukmergės esantį gimtąjį Užulėnų kaimą, kuriame kasmet minėdavo Antanines.

Antanas Smetona daug keliaudavo po Lietuvą. Jis mėgo susitikti su žmonėmis, aplankyti žmones, ir visu, visuose miesteliuose jis buvo labai gražiai sutinkamas, buvo statomi ir vartai“ , – pasakoja Signatarų namų vedėja Meilutė Peikštenienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kelionės į Ukmergę metu gauta dovana išties išskirtinė. To meto aukso kainą prilyginus šiuolaikinei, vien prabangus metalas plunksnai kainuotų apie 7000 eurų. Ją nukaldinto garsus Kauno juvelyras Chankelis Aranovičius. Tiesa, plunksna išskirtinai dekoratyvinė, tad vargu ar prezidentas ja rašė.

REKLAMA

„Antanui Smetonai, 33-aisiais metais padovanojo Ukmergės inteligentai ir yra ant plunksnos parašyta, jo ekscelencijai ponui prezidentui, ponui Antanui Smetonai – spaudos darbininkui, plunksnos darbininkui“ , – sako M. Peikštenienė.

Muziejaus vedėja šiuos žodžius pabrėžia ne atsitiktinai. Neva jie puikiai atskleidžia mažai žinomą ir dažnai užmirštamą Antano Smetonos gyvenimo pusę:

„Jisai buvo žinomas, labai žinomas, kaip publicistas. Jo tekstai, jo mintys jo nuostatos ir kvietimai tautos visos vienytis. Ir sakė, kad tautos vienybėje yra valstybės stiprybė.“

REKLAMA
REKLAMA

Pristačius plunksną sunkiai tramdydama ašaras A. Smetonos brolio anūkė sakė, kad tikisi jog tai paskatins žmones pažvelgti į A.Smetoną, ne tik kaip į politiką, bet ir filosofą, mąstytoją ir modernios lietuvių tautos kūrėją. Moteris iki šiol prisimena kaip pakylėtai jausdavosi visa šeima po susitikimų su prezidentu:

„Tie trumpi susitikimai, kurie būdavo, kaip tėvelis su mama užeidavo, keletą kartų tikrai buvo prezidentūroje. Sakydavo, kad dėdė mane dar mažytę pakeldavo ant rankų, aš aišku šito neatsimenu, bet tie susitikimai buvo šilti.“

Sugrąžinti kultūros vertybę norėta jau kurį laiką. Tiesa, ją parvežti į Lietuvą taikėsi ne vienas muziejus. Visgi pavasarį minint Antanines ją galiausiai nuspręsta perleisti būtent nacionaliniam muziejui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš 90 metų pagaminta ir tikrai nelengva, beveik 200 gramų sverianti, auksinė Antano Smetonos plunksna Signatarų namuose atsidūrė ne veltui. Būtent šiame kabinete prezidentas pirmo pasaulinio karo metais užsiiminėjo labdaringa veikla, o visai netrukus, 1918 m., šiame kabinete kartu su kitais signatarais pasirašė Lietuvos nepriklausomybės aktą.

„Lietuvoje ne mes vieni žinojome. Muziejai domisi, intensyviai ieško tų eksponatų. Taip buvo susidomėjimas ir kaip jau Meilutė minėjo, kad dar kita relikvija – auksinė Smetonos moneta buvo padovanota Kauno Čiurlionio dailės muziejui“ , – pasakoja muziejaus direktorės pavaduotojas Žygintas Bučys.

REKLAMA

Bet to, muziejininkai užsimena, kad netrukus jie tikisi sulaukti ir daugiau svarbių istorinių artefaktų. Tiesa, konkrečių detalių neatskleidžia:

„Žiūrim, žiūrim, stebim, deramės.“

A. Smetona per Sovietų okupaciją pabėgęs į Jungtines Valstijas ten tragiškai žuvo per gaisrą namuose, Amerikoje pragyvenęs vos ketverius metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų