REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Prie nuimtos Generolo Vėtros lentelės – garbės sargyba (nuotr. Fotodiena/Justinas Auškelis)

Kremliaus propagandinis ruporas RuBaltic.ru portalas nepraleido pro akis aštrių diskusijų dėl generolo Vėtros lentelės nuėmimo, Kazio Škirpos alėjos pervadinimo ir žydų bendruomenės baimių dėl saugumo. Savo tekste Kremliaus remiamas portalas užsipuolė konservatorius, teigė, kad Lietuvoje nesaugu žydams ir aiškino, kad partizanų istorija yra netikra.

6

Kremliaus propagandinis ruporas RuBaltic.ru portalas nepraleido pro akis aštrių diskusijų dėl generolo Vėtros lentelės nuėmimo, Kazio Škirpos alėjos pervadinimo ir žydų bendruomenės baimių dėl saugumo. Savo tekste Kremliaus remiamas portalas užsipuolė konservatorius, teigė, kad Lietuvoje nesaugu žydams ir aiškino, kad partizanų istorija yra netikra.

REKLAMA

RuBaltic rašo, kad dėl saugumo sumetimų ir neva kylančios nacionalizmo bangos Lietuvos žydų bendruomenė nutarė uždaryti savo biurą ir sinagogą Vilniuje. Pasak Kremliaus pareiškimams pritariančio portalo, šis nutikimas yra daugelį metų trunkančios konservatorių vykdytos politikos Lietuvoje vaisius.

Esą būtent dėl to vietiniai žydai negali jaustis saugūs. Straipsnyje rašoma, kad nebaudžiami komentarai ir antisemitiniai raginimai buvo viešai spausdinami visiems prieinamose konservatorių lyderių ir partijos puslapiuose, pasak propagandinio leidinio, juose net Mergelė Marija vadinama „žydelka“. Ir tai esą vietinius žydus privertė susimąstyti apie savo saugumą.

REKLAMA
REKLAMA

Portalas taip pat atkreipia dėmesį, kad paskutiniu metu vietos žydų bendruomenė gauna ne vieną grasinantį laišką, būtent dėl to ir dėl vyraujančios nedraugiškos atmosferos žydų atžvilgiu šalyje, pasak RuBaltic, ir buvo uždaryta Vilniaus sinagoga, o vietos žydų bendruomenė kreipėsi į valdžios atstovus prašydami užtikrinti jų saugumą. Tekste pabrėžiama, kad vietos žydai deda mažai vilčių į Lietuvos politikus.

REKLAMA

„Atkreipiame dėmesį, kad iki dabar valstybinės institucijos nereagavo į nacionalinės priešpriešos skatinimą. Norėtųsi išgirsti Lietuvos valdžios nuomonę ir tikslią poziciją šiais klausimais: ar bus Lietuvoje ir toliau leidžiama vieša propaganda, žmonių, dalyvavusių žydų naikinime, palaikymas, ar bus laikomasi nuomonės, kurią primetė viena politinė jėga“, – RuBaltic cituoja Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkę Fainą Kukliansky.

Kremliaus remiame portale rašoma, kad Vytautas Landsbergis į valdžią atėjo „ant sausio 13-osios aukų kraujo ir primetė savo tautiečiams kovotojų su sovietų okupantais kultą“. Straipsnyje rašoma, kad Lietuvoje neatsižvelgiama į tai, jog tie kovotojai dar žudė ir taikius gyventojus, tarp jų ir žydus.

REKLAMA
REKLAMA

RuBaltic rašo, kad lietuviškos „istorijos modelis“ pastaruoju metu braška per siūles, nes net Jono Noreikos-generolo Vėtros anūkė jį mano esant nacių kolaborantu, o štai Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius vis tiek jį gina. Tekste taip pat sakoma, kad dar pavasarį „europarlamento deputatas“ Stanislovas Tomas bandė sunaikinti atminimo lentą generolui Vėtrai.

Taip pat teigiama, kad generolo Vėtros lentelės sostinės meras Remigijus Šimašius tuomet atstatinėti nenorėjo, bet buvo priverstas dėl paslaptingų dokumentų, kuriuos rado savivaldybėje.

Tiesa, kai R. Šimašius pagaliau nutarė nuimti lentelę, pasak RuBaltic, jis tai argumentavo poreikiu unifikuoti monumentų nuėmimą, esą nuėmus sovietinių herojų paminklus, pats laikas nuimti ir nacių kolaborantų atminimo lenteles.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

RuBalic rašo, kad „lentelių kare“ savo penkias kapeikas įkišo ir šalies ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, pasakęs, kad diskutuodami, kas šalies patriotas, o kas – išdavikas, kai kurie žmonės jau peržengė ribą.

Kremliaus propagandinis portalas savo tekste tikina, kad Vilniaus meras ir Lietuvos premjeras „nemato problemos“ dėl lentelių kovos ar grasinimų žydų bendruomenei. Esą tai tik bailių chuliganų darbas, kurie pamiršo, kad „kurstyti tautinę nesantaiką Lietuvoje draudžiama“.

Tiesa, RuBaltic rašo, kad chuliganai neva nieko nepamiršo, o kaip tik gerai išmoko savo patriotizmo pamokas, kurias nuo 1991 metų lietuvius moko konservatoriai. Esą bet kuris, kuris suabejos „miško brolių“ gerais darbais, iš esmės bando atimti herojišką lietuvių praeitį.

RuBaltic savo straipsnį baigia klausimu ar verta stebėtis, kodėl kai kurie lietuviai taip karingai nusiteikę?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų