REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant rugsėjo 1-ajai mokinių tėvams vis didesnis galvos skausmas dėl mokyklinių prekių. Prekybininkai sako, kad pagrindinių prekių krepšelis šiemet atsieina vos apie 30 eurų. Tokia įvardyta suma tėvai stebisi – sako išleidžiantys keliskart daugiau. O apie 18 tūkstančių būsimų pirmokų tėvų sako išvis neturintys pinigų mažųjų suruošti į mokyklą.

Artėjant rugsėjo 1-ajai mokinių tėvams vis didesnis galvos skausmas dėl mokyklinių prekių. Prekybininkai sako, kad pagrindinių prekių krepšelis šiemet atsieina vos apie 30 eurų. Tokia įvardyta suma tėvai stebisi – sako išleidžiantys keliskart daugiau. O apie 18 tūkstančių būsimų pirmokų tėvų sako išvis neturintys pinigų mažųjų suruošti į mokyklą.

REKLAMA

Dvynukai Džiugas ir Mažvydas – būsimi penktokai. Ir nors mokslo metai jiems prasidės dar tik po mėnesio – berniukų kuprinės jau beveik suruoštos, o stalas nuklotas įvairiausiais mokykliniais reikmenimis.

Dar dvi sesutes, taip pat dvynukes, turintys būsimi penktokai sako, kad prie mokyklinių išlaidų prisideda ir patys – atidaro savo kiaulę taupyklę: „nežinau, kažkiek, kiek mama pasako.“

Tuo metu dviejų porų dvynukų mama Ieva pripažįsta, kad rugsėjo 1-osios pirkinius ji su vaikais planuoja labai atsakingai ir iš anksto:

REKLAMA
REKLAMA

„Kažkur 80 eurų dviem vaikams su kuprinėm. Tai jau tikrai, tikrai. O jeigu dar perki sąsiuvinius, viską, tai 100 eurų tikrai jau būnam visą laiką, kiekvienais metais atsidėję.“

REKLAMA

Prekybos centruose jau prasidėjo mokyklinių prekių mugės. Anot prekybininkų, perkamiausių mokyklinių prekių sąrašo „karaliai“ – sąsiuviniai ir pieštukai. Toliau rikiuojasi aplankalai, piešimo sąsiuviniai, įvairiausios spalvinimo priemonės. Prekybos tinklų atstovai pastebi, kad tėveliams brangiau kainuoja į mokyklą suruošti pirmokus, o mokyklinį krepšelį labiausiai išbrangina kuprinės.

„Populiariausių prekių krepšelis, kurį kaip ir praėjusiais metais siūlome įsigyti, yra sudarytas iš dešimties populiariausių prekių ir kaina yra apie dešimt eurų. Norint išleisti mokinį į mokyklą pirmą kartą reikia gerokai daugiau – ir kuprinės, ir rašymo priemonių. Tokį krepšelį rekomenduojame sudarytą iš 30 prekių ir jo kaina, kaip ir praėjusiais metais, išlieka tokia pati, apie 31 eurą“, – sako „Maximos“ atstovė Vilma Drulienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaina prasideda nuo 28 eurų ir gali išaugti iki tikrai jau daugiau priklausomai nuo to, ar pirks tą kuprinę, ar nepirks, nes vien jau jos kaina paprastai yra didesnė, nes vėlgi ji yra ilgesnio naudojimo prekė. Tačiau iš tikrųjų už 20–30 eurų supirkti tą pradinį krepšelį reikalingą mokinukui į mokyklą“, – pasakoja „Iki“ atstovė Berta Čaikauskaitė.

Nors prekybininkai sako, kad pats pirkimo bumas prasidės dar tik po poros savaičių, mokyklinėmis prekėmis vežimėlius ir krepšelius pildančių tėvelių jau netrūksta. Tik visi pirkėjai kaip sutarę tvirtina, kad mokyklinėms prekėms išleidžia keleriopai daugiau nei skaičiuoja prekybininkai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pieštukams 8 eurai, bet būna kartais nusiperkam ir už 14 eurų, nes, žinokit, neįmanoma piešti.“

„Biudžetas priklauso nuo to, kiek reikia tų prekių. Pažiūriu, kiek namuose yra likusių tų sąsiuvinukų. Na, maždaug 50 eurų tikrai.“

„Ne… Tai apie 100 eurų kalba tikrai eina: penalą reikia pirkti, tušinukų, kuprinės.“

„Visą laiką laukiam, žinokit, visą laiką laukiam akcijų. Kai tik atsiranda, iš karto ir perkam. Jeigu tik mokyklinėms prekėms, tai, ką aš žinau, 60 eurų, daugiau…“

Tačiau Lietuvoje apstu ir tokių tėvų, kurių net akcijos mokyklinėms prekėms negelbsti, nes jie tiesiog neturi pinigų vaikams, ypač pirmokams, suruošti į mokyklą. Daugiausia tokių šeimų Kupiškio, Radviliškio ir Pakruojo rajonuose.

REKLAMA

„Kiekvienais metais į mokyklą pradeda eiti per 40 tūkstančių vaikų ir kiekvienais metais 18 tūkstančių būtent šeimų negali tinkamai paruošti to pirmokėlio ir išleisti jo į mokyklą. Tai, manau, kad skaičiai kalba patys už save ir ta pagalba bet kokia yra tikrai reikalinga“, – sako „Pirmoji kuprinė“ vadovė Eivina Žižiūnaitė.

Tad nepasiturinčioms ar socialinės rizikos šeimoms jau trečius metus pagalbos ranką, tiksliau, pagalbos kuprinę tiesia projektas „Pirmoji kuprinė“.

„Mes dovanojame ne tik tuščią kuprinę, tačiau ji jau yra pripildyta visomis reikalingomis kanceliarinėmis priemonėmis. Taip pat yra dovanojama sportinė apranga, sportinis krepšys. Taip pat šių metų nauja iniciatyva yra padėti šeimoms su pratybų sąsiuviniais bei uniforma“, – sako E. Žižiūnaitė.

Tokiomis kuprinėmis, kuriose mokyklinių prekių net už 200 eurų, šiemet bus apdovanoti apie 70 būsimų pirmokų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų