REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė nepritarė draudimui rūkyti balkonuose. Ministrų kabineto įsitikinimu, toks draudimas nėra tikslingas ir nepasieks gerų rezultatų. Vienas iš draudimo iniciatorių Tomas Tomilinas rankų nenuleidžia ir gyventojams siūlo naują būdą, kaip kovoti su rūkančiais kaimynais.

Vyriausybė nepritarė draudimui rūkyti balkonuose. Ministrų kabineto įsitikinimu, toks draudimas nėra tikslingas ir nepasieks gerų rezultatų. Vienas iš draudimo iniciatorių Tomas Tomilinas rankų nenuleidžia ir gyventojams siūlo naują būdą, kaip kovoti su rūkančiais kaimynais.

REKLAMA

Ministrų kabinetas svarstė T. Tomilino, Aurelijaus Verygos ir kitų Seimo narių siūlomas Tabako kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siūloma uždrausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose ir terasose, jeigu bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui.

Taip pat, dengtose viešojo transporto stotelėse, vaikų žaidimo aikštelėse bei tose vietose, kuriose teikiamos viešojo maitinimo paslaugos, aptarnaujant pirkėjus lauko sąlygomis, išskyrus rūkymui skirtose vietose, laisvalaikio praleidimo vietose lauke, kuriose vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai. Be to, politikai siūlė taikyti tą patį reguliavimą bedūmiams naujoviškiems tabako gaminiams.

Pareikalautų per daug pinigų ir žmonių

Vyriausybė savo priimtoje išvadoje nepritaria draudimui rūkyti daugiabučių namų balkonuose ir terasose, jeigu bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui. Išvadoje rašoma, kad draudimo rūkyti šiose vietose kontrolė pareikalautų neproporcingai siekiamam tikslui didelių finansinių ir žmogiškųjų išteklių, įrodinėjimo procesas būtų sudėtingas, užtruktų ilgą laiką ir nebūtų pasiekti įstatymo projektu siekiami rezultatai.

REKLAMA
REKLAMA

„Nerūkantieji patirtų didesnę žalą sveikatai, nes būtų rūkoma prie jų uždarose patalpose, taip pat, rūkant uždarose patalpose padaugėtų gaisrų daugiabučiuose namuose“, – teigiama vyriausybės išvadoje.

REKLAMA

Vyriausybės nuomone, siūlymas drausti rūkyti balkonuose bet nedrausti rūkyti vietose, iš kurių dūmai galėtų sklisti į kitų gyventojų butus, nėra sistemiškas.

„Rūkymo daugiabučių namų balkonuose ir terasose draudimas nėra išdiskutuotas, nėra įvertintos kitos galimos teisinio reguliavimo alternatyvos, finansiniai bei žmogiškieji ištekliai, būtini siekiamam rezultatui pasiekti“, – rašoma išvadoje.

Vyriausybės atstovai įsitikinę, kad tikslinga įtvirtinti ne draudžiamąsias, o informavimo, švietimo, skatinimo gyventi sveikai ir kitas priemones, norint spręsti tabako gaminių ir jų sukeliamos žalos aplinkai ir žmonių sveikatai problemas.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė pritarė siūlymui drausti rūkyti bendrose gyvenamosiose ir kitose bendro naudojimo patalpose, dengtose viešojo transporto stotelių vietose, vaikų žaidimo aikštelėse ir vietose, kuriose teikiamos viešojo maitinimo paslaugos, aptarnaujant pirkėjus lauko sąlygomis išskyrus rūkyti skirtose vietose, laisvalaikio praleidimo vietose lauke, kuriose vyksta varžybos ar kiti renginiai.

Tomilinas pateikė naują siūlymą

Nors vyriausybė nepritarė draudimui rūkyti daugiabučių balkonuose, vienas iš šio draudimo iniciatorių Seimo narys T. Tomilinas siūlo kitą būdą kovoti su rūkančiais kaimynais.

Pagal siūlomą pataisą žmogus, patiriantis diskomfortą dėl nuolatinio kaimynų rūkymo savo bute, turės galimybę pranešti apie tai savivaldybei internetu (jei norės – raštu).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybė turės informuoti namo gyventojus, kad šiame name rūkymas balkone kenkia kaimynams, todėl po penkiolikos dienų specialiais ženklais įspės kaimynus apie tai, kad rūkyti balkonuose nebegalima. Iki tol balkonuose rūkę kaimynai turės pasirinkti rūkymo vietą lauke.

„Vietų parūkyti Lietuvoje tikrai pakanka. Kai kurie žmonės rūko savo butuose, bet kaimynai dūmų dažniausiai nejaučia, nes veikia ventiliacija. <...> Kaip kvapai iš kaimynų virtuvės dažniausiai nepatenka į mūsų namus, taip ir cigarečių dūmų kvapas nepateks. Tačiau, jei kažkas netvarkoje, tu neįgyji teisės kenkti kitam. Negali kenkti, jei tau tingisi užsimauti batus, užsidėti paltą“, – išplatintame pranešime teigia T. Tomilinas.

REKLAMA

Seimo nario teigimu, šis jo siūlymas metodas numato, kad nerūkančiam žmogui padės savivalda, o policijos pagalbos absoliučioje daugumoje situacijų nereikės, nes pareigūnai neturės prievolės reaguoti į skundus, kurie pateikiami iš tų daugiabučių, kur neatlikta politikų siūloma kaimynų informavimo procedūra.

T. Tomilino nuomone, gali pasitaikyti „vienas kitas piktybinis pažeidėjas“, kuris nereaguos į kaimyno skundą dėl pasyvaus rūkymo. Šis kaimynas tada būtų įspėtas policijos, tačiau jai nereikėtų vykti į butą.

Politiko teigimu, gyventojai galės nufilmuoti rūkantį kaimyną, nes darant nusižengimą negalioja privatumo apsauga. Ta nuotrauka internetu pasieks policiją ir per 24 val. kaimynas bus iškviestas į policiją. T. Tomilinas tokią praktiką lygina su situacijomis, kai greičio matuokliai užfiksuoja greitį viršijantį vairuotoją.

„Net ir tokiu atveju, niekas neskubės bausti rūkančio žmogaus. Žodinis pareigūno įspėjimas yra ne mažiau efektyvus nei piniginė bauda. Juk mes kabame apie bendravimo kultūros pasikeitimą. Nėra tikslo bausti žmonių. Tikslas – padėti spręsti konfliktus dėl pasyvaus rūkymo daugiabučiuose“, – įsitikinęs T. Tomilinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų