REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
 (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Prezidentas susitiko su laikinai Ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einančiu Virginijumi Sinkevičiumi, kuris grįžo iš Briuselio, kur bendravo su Europos Komisijos (EK) vadove Ursula van der Leyen. Susitikimas, skelbta, buvo neformalus, ko juo siekta, buvo neaišku. V. Sinkevičiaus pavardė vienintelė įvardyta, kaip svarstytina į eurokomisaro postą ir šiandien prezidentas patvirtino, kad jis tikrai bus teikiamas kandidatu. 

5

Prezidentas susitiko su laikinai Ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einančiu Virginijumi Sinkevičiumi, kuris grįžo iš Briuselio, kur bendravo su Europos Komisijos (EK) vadove Ursula van der Leyen. Susitikimas, skelbta, buvo neformalus, ko juo siekta, buvo neaišku. V. Sinkevičiaus pavardė vienintelė įvardyta, kaip svarstytina į eurokomisaro postą ir šiandien prezidentas patvirtino, kad jis tikrai bus teikiamas kandidatu. 

REKLAMA

Prezidentas po susitikimo sakė, kad dėl V. Sinkevičiaus susitarimas tarp jo, premjero ir Ramūno Karbauskio, buvo pasiektas praeitą savaitę, ministro kelionės tikslas į Briuselį buvo nuvažiuoti, susipažinti ir aptarti klausimus. Vakarykštis susitikimas su Europos Komisijos vadove, pasak prezidento, buvo labai sėkmingas, šiuo metu kalbama apie labai reikšmingą komisaro postą Lietuvai. Prezidentas patikino, kad susitikimo metu nebuvo kalbama nei apie lytį, nei apie amžių ar kitus dalykus, apie kuriuos mes čia daug kalbame. Pats prezidentas po V. Sinkevičiaus susitikimo su Ursula van der Leyen su ja kalbėjo telefonu.  

„Vakarykštis susitikimas, tą aš žinau iš mano vėliau sekusio pasikalbėjimo telefonu su van der Leyen, buvo labai sėkmingas. Virginijus prisistatė labai gerai, kalbama apie labai reikšmingą komisaro postą, tačiau šiandien negaliu jo skelbti, nes tai galėtų pakenkti deryboms, kurios gali gerokai ilgiau tęstis. Nebuvo kalbama nei apie lytį, nei apie amžių ar kitokius dalykus, apie kuriuos mes galbūt kartais čia Lietuvoje ypatingai daug kalbame ir pamirštame esmę, kad Lietuva, kaip šalis turi gauti savęs vertą komisaro postą. Jeigu žmogus yra kompetetingas ir gali adekvačiai reikalavimus šitam postui įgyvendinti, tai jis jau yra ritmas kandidatas“, – sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas palinkėjo sėkmės V. Sinkevičiui. „Belieka pasiekti formalų susitarimą, patvirtinimą, tai yra – Vyriausybė priima sprendimą, aš jį suderinu ir po to sprendimas eina į Seimą. Manau čia problemų neturėtų kilti. Belieka palinkėti ponui Virginijui sėkmės, nes tikrai jam teks padėti nemažai pastangų. Tikimės ir iš žaliųjų frakcijos Europos Parlamente reikšmingos paramos jo kandidatūrai, noriu tikėtis, kad viskas bus labai gerai ir su maksimalia nauda tiek Lietuvai, tiek visai Europos Sąjungai“, – kalbėjo G. Nausėda.

REKLAMA

V. Sinkevičius po susitikimo su prezidentu kalbėjo, kad jo susitikimas su Europos Komisijos pirmininke buvo derintas ne asmeniškai, bet oficialiais kanalais per Lietuvos atstovybę. Susitikimas, laikinai Ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einančio V. Sinkevičiaus, buvo „labai šiltas, labai produktyvus“.

„Kalbėta buvo apie labai daug iššūkių, kurie laukia Europos artimiausius penkerius metus ir apie strategijas, kurias reikės įgyvendinti per penkerius metus. <<..>> Dėl mano, kaip kandidato į eurokomisarus galutinio patvirtinimo reikalingas ir Seimo sprendimas, Seimo sesija įvyks tik rugpjūčio 20 dieną", – sakė ministras, patikinęs, kad negali pasakyti ar iki paskyrimo eurokomisaru jis bus ir ministras. 

REKLAMA
REKLAMA

Su Europos Komisijos pirmininke, pasak V. Sinkevičiaus, kalbėta apie daug sričių, bet konkrečių postų įvardyti nenorėjo.

„Pirmininkė tik pradėjo neformalias konsultacijas, ji norėtų pasilikti sau teisę atsirinkti tinkamiausius žmones, o vėliau susidėlioti portfelius“, – sakė V. Sinkevičius.

Anot jo, konkretų portfelį,  kurį gausime, sužinosime iš komisijos pirmininkės ir tai bus rugsėjo pradžioje.

„Sritys yra susiję su dabartine veikla“, – sakė V. Sinkevičius. Jis pripažino, kad nėra tobulas kandidatas, yra savikritiškas.

„Reikės įdėti daug darbo ir pastangų, nes klausimai Europos Komisijoje yra tikrai labai kompleksiški“, – kalbėjo V. Sinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarstant 28-ių V. Sinkevičiaus kandidatūrą, kai kurie opozicijos politikai reiškė abejones dėl per jauno jo amžiaus. V. Sinkevičius savo ruožtu sakė per beveik trejus darbo Vyriausybėje metus nesulaukęs kritikos dėl darbų.

„Aš negaliu ginčyti argumento dėl savo amžiaus, nes to pakeisti aš negaliu, o dėl savo darbo, jis yra pastaruosius trejus metus matomas“, – kalbėjo politikas.

Ekonomikos ir inovacijų ministro V. Sinkevičiaus kandidatūrą į eurokomisaro postą pasiūlė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, šis pasiūlymas buvo nemenkas siurprizas premjerui. Ramūnas Karbauskis taip pat tvirtino, kad Lietuva viena negalėtų išspręsti lyčių lygybės komisijoje problemos, mat EK vadovė prašė atsižvelgti į lyčių lygybės poreikį teikiant kandidatus. 

REKLAMA

Prezidentas Gitanas Nausėda ir premjeras Saulius Skvernelis ne kartą aptarė kandidatūras į Lietuvai skirtą eurokomisaro postą. Kol kas viešai kalbama tik apie V. Sinkevičiaus kandidatūrą, nors iš opozicijos pasigirdo net siūlymų prezidentę Dalią Grybauskaitę svarstyti kaip galimą kandidatę.

Opozicijos vertinimu, valstiečių siūlomas V. Sinkevičius nėra pakankamai patyręs ir negautų reikšmingo portfelio. Kandidatūrą į Europos Komisiją teikia Vyriausybė, suderinusi su prezidentu ir Seimu. Premjeras savo favorito nėra įvardijęs. Nauja Europos Komisija formuojama po gegužę vykusių Europos Parlamento rinkimų. Darbą baigiančioje komisijoje dirba už sveikatą ir maisto saugą atsakingas komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų