REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikos apsaugos ministras Aurelijus Veryga skanaus ir sveiko maisto receptus mokykloms ir ligoninėms pristatė, tačiau švara ir higiena ligoninių virtuvėse nepasirūpino. Maisto inspektoriai konstatuoja, kad dalyje šalies ligoninių maistas ne tik skurdus ir nekelia apetito, bet ir klesti nešvara. Inspektoriai išsiaiškino, kad čia maistas patiekiamas ir ruošiamas nešvariuose induose, virtuvėms reikia remonto, nesilaikoma elementariausių higienos normų.

Sveikos apsaugos ministras Aurelijus Veryga skanaus ir sveiko maisto receptus mokykloms ir ligoninėms pristatė, tačiau švara ir higiena ligoninių virtuvėse nepasirūpino. Maisto inspektoriai konstatuoja, kad dalyje šalies ligoninių maistas ne tik skurdus ir nekelia apetito, bet ir klesti nešvara. Inspektoriai išsiaiškino, kad čia maistas patiekiamas ir ruošiamas nešvariuose induose, virtuvėms reikia remonto, nesilaikoma elementariausių higienos normų.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kartu su virtuvės šefais prieš pusantro mėnesio pristatė naujus patiekalus, kurie turėtų atsirasti tiek mokyklose, tiek ligoninėse. Ministerija ant ligoninių ir mokyklų stalų tada siūlė dėti šamo filė kepsnius, kesadilijas su daržovėmis ir jautienos maltinius. Tai nebuvo pirmas valdžios bandymas pagerinti maisto kokybę viešosiose įstaigose. Dar praėjusių metų pradžioje valdžia važinėjo po šalies ligonines ir tikrino jų maistą. Nors nauji receptai jau parašyti, panašu, kad ligoninėse situacija kol kas nepasikeitė. Maisto ir veterinarijos tarnyba skelbia, kad vertėtų susirūpinti ne tik patiekalų išvaizda, bet ir elementariausia higiena, kurios laikosi toli gražu ne visos šalies ligoninių virtuvės.

„Netinkamai prižiūrima, netinkamai išvaloma. Netvarkingos ir nehigieniškai prižiūrimos patalpos“, – taip ligoninių virtuves apibūdino maisto produktų inspektorė Vita Šturmienė. Maisto ir veterinarijos tarnyba per pusmetį iš viso gavo 14-a gyventojų skundų dėl galimai netinkamo maitinimo ligoninėse.

REKLAMA
REKLAMA

Maisto produktų inspektoriai pirmąjį šių metų pusmetį iš viso patikrino pusę šalies gydymo įstaigų virtuvių. Ir kas antro tyrimo rezultatai prasti – rasta pažeidimų. Inspektoriai aptiko senų nešvarių indų, įrankių. Dalyje ligoninių virėjos dėvėjo nešvarius drabužius, trūko higienos priemonių rankoms dezinfekuoti. Inspektoriams akis taip pat badė nutriušusios patalpos ir atgyvenusi technika. Maistas ligoniams turėtų būti pateikiamas riekiamos temperatūros, tačiau dalies virtuvių darbuotojos termometro iš viso neturėjo.

REKLAMA

„Reikia registruoti temperatūrinius režimus, tačiau žurnaluose įrašai yra, o termometrų jie paprasčiausiai neturi. Tai įrašai logiška, kad fiktyviai daromi“, – sako maisto produktų inspektorė.

Pasak veterinarijos inspektorių, ligoninėse virėjoms trūksta elementariausių kulinarinių, technologinių žinių. Negana to, dažnai ligoniams specialiai ruošiamas pigesnis maistas.

„Kažkur tai trūksta keleto minučių pakaitinti, patroškinti. Arba kaip tik perverdamas, pertroškinamas maistas. <…> Receptūroje nurodyta viena žaliava, kuri yra brangesnė, geresnės kokybės, geresnės maistinės vertės. Ji pakeičiama prastesnės kokybės maisto produktu“, – sakė maisto produktų inspektorė.

REKLAMA
REKLAMA

Prastų maisto gaminimo pavyzdžių, anot maisto inspektorių, labai daug. Kartais net elementariausia grietinė specialiai keičiama pigesniu riebalų mišiniu. Visų šių pažeidimų šiemet daugiau nei pernai. Sveikatos apsaugos ministerija sutinka, kad tokie dalykai ligoninių virtuvėse vykti negali.

„Maisto ir veterinarijos pastebėjimai liūdina, kad tai yra pakankamai daug yra įstaigų kurių sauga neatitiko reikalavimų“, – sako Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius.

Šiuo metu sveikatos apsaugos ministerija baigia parengti pacientų maitinimo tvarkos aprašą. Jis turėtų nustatyti tikslesnes ligonių maitinimo normas.

„Tame apraše yra labai daug dėmesio skirta tiek, atsakomybei, kas už ką atsako, draudžiamų, rekomenduojamų produktų sąrašas. Estetinis vaizdas, pateikimas. Ir visi tie klausimai yra reglamentuoti. Ko iki šio nebuvo“, – sako Visuomenės sveikatos departamento direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, anot maisto ir veterinarijos tarnybos, bėda slypi ne aprašuose. Esą ligoninių virtuvėms tiesiog trūksta darbuotojų ir pinigų.

„Dažniausiai nustatomi patalpų, inventoriaus pažeidimai. Kas reikalauja įsigyti naują įrangą arba susiremontuoti visas arba tam tikras patalpas“, – tikino V. Šturmienė.

Sveikatos apsaugos ministerija atkreipia dėmesį, kad maistas ruošiamas geriau, kai pati ligoninė juo rūpinasi, o ne perka paslaugas iš įmonių. O opozicinės partijos priduria, kad dalis ligoninių tapo situacijos įkaitėmis, kai reikalaujama geresnės kokybės, tačiau maisto tiekėjus pakeisti sunku.

„Maitinimas ligoninėse yra monopolizuotas. Šį procesą maisto tiekimo organizuoja dvi su puse įmonės visoje Lietuvoje. Ir reta išimtis, jog viena ar kita įmonė galėtų įsisprausti į šitą visą procesą. Antras dalykas, finansavimas iš privalomojo sveikatos draudimo fondo yra neadekvačiai mažas“, – tikino socialdemokratų pirmininkas Gintaras Paluckas.

REKLAMA

„Ministerija kepa popierius vieną po kito, idėją vieną po kitos, kas savaitę. Tai vaikų maitinimas, tai ligoninių pakeitimai. Priiminėja sprendimus, kurie visuomenėje lyg ir matomi, lyg ir vertinami kaip iniciatyva, bet įgyvendinti juos yra sudėtinga“, – aiškino Seimo narys Antanas Matulas.

Anot maisto inspektorių, dalies ligoninių virtuvėse taip pat nebuvo efektyviai naikinami vabzdžiai ir graužikai. Susidaro palankios sąlygos daugintis bakterijoms. Dėl to grėsmė maisto saugai dar didesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų