REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per metus labiausiai brangusi daržovė – svogūnas, kurio kilogramo kaina parduotuvėse šoktelėjo net 166 proc. Taip pat, lyginant šią ir praėjusią liepą, itin brango burokėliai, bulvės bei kopūstai. Daržovių augintojai tokį kainų pokytį priskiria ne tik prekybininkų antkainiams, bet ir itin sausiems orams.

Per metus labiausiai brangusi daržovė – svogūnas, kurio kilogramo kaina parduotuvėse šoktelėjo net 166 proc. Taip pat, lyginant šią ir praėjusią liepą, itin brango burokėliai, bulvės bei kopūstai. Daržovių augintojai tokį kainų pokytį priskiria ne tik prekybininkų antkainiams, bet ir itin sausiems orams.

REKLAMA

Kilogramas importuotų naujo derliaus nesupakuotų svogūnų parduotuvėse per metus pabrango beveik 166 proc. nuo 0,35 eurų iki 0,93 eurų, rodo Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenys.

Sparčiai augo ir burokėlių kaina. Kilogramas lietuviškų burokėlių parduotuvėse per metus brango beveik 98 proc. nuo 0,43 eurų iki 0,85 eurų.

Per metus kilogramo nepakuotų lietuviškų, naujo derliaus bulvių kaina parduotuvėse išaugo 96 proc. Palyginimui, pernai liepą tokios bulvės kainavo 0,50 eurus, šią liepą – 0,98 eurus.

REKLAMA
REKLAMA

Kilogramas raugintų baltagūžių kopūstų plastikiniame maišelyje parduotuvėse per metus brango beveik 94 proc. nuo 0,93 eurų iki 1,80 eurų.

Prastas derlius ne tik Lietuvoje

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos (LDAA) direktorė Zofija Cironkienė pažymi, kad labiausiai svogūnų kainos šuolį paveikė itin sausi orai, lėmę prastą derlių ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos šalyse, iš kurių importuojame šias daržoves.

REKLAMA

„Derliaus ne tik mes neturime, bet ir kitos šalys. Ir ta problema, matyt, bus visus metus. Europoje, kaip ir Lietuvoje, svogūnai jau yra užaugę, beliko subręsti, netrukus prasidės jų derliaus nuėmimas. Ankstyvieji svogūnai visada būna brangesni, nes jie sodinami iš ropelių, todėl jų ir savikaina didesnė, ir derlius mažesnis. Sausra buvo labai didelė nuo pat ankstyvo pavasario, savo darbą padarė. Svogūnų ropelės užaugo mažesnės, tuo pačiu ir tonažas mažesnis. Savaime suprantama, kyla jų kaina“, – tv3.lt sakė Z. Cironkienė.

Rasti pigesnių svogūnų rudeniop pavyks nebent turguose.

„Rudenį tie, kurie neturi saugyklos, nori produkciją parduoti, tai rinkoje būna ir mažesnių kainų. Bet, kita vertus, su prekybos tinklais dirba keli ūkiai, kurie augina didesnius plotus svogūnų. Prekybos tinkluose kainos bus tokios, kokios bus nusistovėjusios visoje Europoje. Teoriškai turguose gal ir galėtų būti mažesnių kainų, nes tikrai bus nemažai sezoninių, vasarinių augintojų, kuriems produkciją reikės parduoti, tačiau dažniausiai šia situacija pasinaudoja perpardavinėtojai, pigiai supirkdami, brangiai parduodami, nebent tiesiogiai pirktumėte iš ūkio“, – teigė LDAA direktorė.

REKLAMA
REKLAMA

Vis tik ji pažymi, kad lyginant ne metų, o pastarųjų mėnesių kainas, svogūnai pamažu pinga.

Sausra lėmė ir didesnę bulvių kainą. Joms, kaip ir svogūnams, intensyviausio augimo laikotarpiu trūko lietaus. Drėgmės trūko kelis mėnesius – nuo balandžio iki liepos pradžios.

„Ankstyvosios bulvės savo augimą baigė ir nepasiekė savo tonažo optimumo. Kadangi buvo didelė paklausa, augintojai kasė bulves, nelaukdami jų optimalaus dydžio. O dabar jau yra kasamos tos bulvės, kurios buvo skirtos sandėliavimui. Jų pertekliaus nėra, už tai jų ir kaina laikosi“, – kalbėjo Z. Cironkienė.

Didesnė kaina – ir dėl prekybininkų

Anot Z. Cironkienės, didesnis dalies daržovių kanų pokytis per metus prekybos tinkluose fiksuojamas ne tik dėl prasto derliaus, bet ir dėl antkainių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pas augintojus yra mažesnis pokytis. Pavyzdžiui, pas augintoją kilogramas burokėlių kainuoja nuo 0,27 iki 0,35 eurų. Tai matote, koks antkainis“, – pastebėjo pašnekovė.

Vis dėlto LDAA direktorė prognozuoja, kad, jei ir toliau laikysis dabartiniai orai, galime tikėtis geresnio burokėlių ir morkų derliaus, vadinasi, ir patrauklesnių šių daržovių kainų.

„Mes tikimės, kad, jeigu ir toliau laikysis dabartinai orai, jei nebus nei per šlapia, nei per sausa, tai su burokėliais ir morkomis gali situacija pasitaisyti. Dabar yra intensyvus šitų šakniavaisių augimas, dar galima tikėtis ir vidutinio derliaus“, – sakė Z. Cironkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų