REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Plakatai Vilniuje (nuotr. facebook.com)

Chuliganai įgėlė Šimašiui: ant paminklo Cvirkai pakabino pašiepiančią lentelę

Papildyta: policija pradėjo tyrimą

Prieš savaitę nukabinta atminimo lenta Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai miesto gatvėse atgimė plakatų pavidalu. Be to, ant Vilniuje esančio paminklo rašytojui Petrui Cvirka trumpam užkabinta lentelė su užrašu „Drauge Šimašiau, didžiuojuosi“.

6

Prieš savaitę nukabinta atminimo lenta Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai miesto gatvėse atgimė plakatų pavidalu. Be to, ant Vilniuje esančio paminklo rašytojui Petrui Cvirka trumpam užkabinta lentelė su užrašu „Drauge Šimašiau, didžiuojuosi“.

REKLAMA

Įvairiose Vilniaus vietose, taip pat ir ant Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos, kur dar prieš savaitę kabėjo atminimo lenta Jonui Noreikai, klijuojami plakai su lentos atvaizdu.

Taip pat plakatuose vaizduojami ir pats Jonas Noreika, ir Kazys Škirpa, kurio vardo alėją liepos pabaigoje Vilniaus miesto savivaldybės taryba nusprendė pervadinti Trispalvės alėja.

Smulkus chuliganizmas

Šiuo metu atostogaujančio Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus patarėjas Aleksandras Zubriakovas portalui tv3.lt teigė, kad plakatai jau pašalinti.

REKLAMA
REKLAMA

„Savivaldybė vertina tai kaip smulkų chuliganizmą. Be jokios abejonės, užrašai bus pašalinti, plakatai jau pašalinti. Viskas yra tvarkoje dėl demokratijos ir žodžio laisvės, bet nereikia teršti miesto“, – atsakyme tv3.lt rašė A. Zubriakovas.

REKLAMA

Rengia mitingą

Šio trečiadienio vakarą Vilniuje šalia Lietuvos nacionalinio muziejaus, prie paminklo Karaliui Mindaugui, rengiamas mitingas apginti J. Noreiką bei K. Škirpą. Mitingo organizatoriai tikisi pritraukti apie 200 dalyvių.

„Kas kitas? Vincas Kudirka? Jonas Basanavičius? Karalius Mindaugas? Neliečiamos Vilniuje tik NKVD ir KGB žudikų „atminimo“ lentos. Grįžta gūdūs sovietų laikai, todėl pasipriešinkime, ginkime Lietuvos Laisvės kovų Didvyrių šventą atminimą!“ – rašoma socialiniame tinkle „Facebook“ esančiame renginio aprašyme.

REKLAMA
REKLAMA

Kontroversija dėl nuopelnų

Atminimo lenta karininkui Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai nuo Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos pastato sienos nuimta liepos pabaigoje. Atminimo lentą ketinama saugoti savivaldybės įmonėje „Grinda“.

R. Šimašius sprendimą nuimti atminimo lentą grindė siekiu taikyti „vienodą principą“ visiems atminimo ženklams, kurie susiję su totalitariniais režimais.

Lentą šį balandį prieš gegužę vykusius rinkimus į Europos Parlamentą kūju sudaužė rinkimuose kandidatavęs Stanislovas Tomas. Tąkart suklijuota lenta grąžinta ant bibliotekos sienos.

Atminimo lenta Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai diskusijas visuomenėje kėlė ne vienerius metus. Kritikų teigimu, lentą buvo būtina šalinti įvertinus tai, kad J. Noreika, būdamas Šiaulių apskrities viršininku, pasirašė raštus dėl žydų geto steigimo ir žydų turto tvarkymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu lentos gynėjai akcentavo J. Noreikos nuopelnus antisovietiniame pogrindyje, vėlesnį įsitraukimą į antinacinę veiklą. J. Noreika buvo suimtas 1946 metų kovą, o kitąmet okupacinės sovietų valdžios sušaudytas.

Policija pradėjo tyrimą

Policija pradėjo administracinę teiseną dėl ant Vinco Kudirkos paminklo Vilniuje užkabintos lentelės.

Kaip BNS sakė Vilniaus policijos atstovas Tomas Bražėnas, pradėta administracinė teisena dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

„Dėl kitų, šiam momentui, duomenų ir pranešimų neturime“, – teigė policijos atstovas.

Nuo V. Kudirkos ir Petro Cvirkos paminklų pirmadienio rytą nukabintos Vilniaus merui Remigijui Šimašiui adresuotos lentelės.

Lietuvos policija praneša, kad ant V. Kudirkos paminklo Vilniuje apie penktą valandą ryto pastebėta iškaba su užrašu „Šimašiau, ar aš kitas?“

Teigiama, kad netrukus pareigūnai nukabino lentelę nuo paminklo, esančio priešais Vyriausybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų