REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaune gyvūnų globėjų rankose – neįprastas pacientas. Jie rūpinasi lūšies jaunikliu. Šis susižeidęs akį. Specialistai spėja, kad mažylis buvo jaukintas, tačiau vos išvydęs grobį pasirodo esą tikras plėšrūnas.

Kaune gyvūnų globėjų rankose – neįprastas pacientas. Jie rūpinasi lūšies jaunikliu. Šis susižeidęs akį. Specialistai spėja, kad mažylis buvo jaukintas, tačiau vos išvydęs grobį pasirodo esą tikras plėšrūnas.

REKLAMA

Tokį garsą, tarsi motoro burzgimą, kačių mylėtojai puikiai pažįsta. Tačiau čia murkia ir glaustosi visai ne naminė katė. Šis mažylis katinių šeimos atstovas, tai tikrų tikriausias lūšiukas. Jis į gyvūnų priežiūros centrą „Nuaras“ pateko net iš Dzūkijos. Jį, vis ieškantį žmogaus draugijos, pamatė pasieniečiai.

„Iš Kabelių užkardos pranešė pasieniečiai, nuvyko Nacionalinio Dzūkijos parko darbuotojai paėmė, o vėliau mūsų ekipažas važiavo iki Merkinės ir iš ten jau atsivežėm. Jis kai buvo pastebėtas pradžioje keistai elgėsi, kadangi atrodė jaukus, eina prie žmonių“, – sakė Gyvūnų globėjų asociacijos vadovas Vytautas Gustaitis.

Įtariama, kad lūšiukas gal net jaukintas, leidžiasi glostomas. Arba buvo įpratintas maitinti, tad ir ieškodavo žmogaus draugijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagal tai kaip jis elgiasi, galima daryti prielaidą, kad jis buvo prie žmogaus. Jis vaikščiojo po automobilių aikštelę. Jie praktiškai kartu su savo tėvais medžioja, kaip čia taip įvyko, kad jis atsiskyrė… Būna, kad žūsta tėvai ir palieka mažyčius ir jie negali savarankiškai susimedžioti grobio, tai žmogaus įtaka taip padarė, pašėrė kelis kartus ir jis ėmėm sekioti kaip paskui mamą“, – sakė V. Gustaitis.

REKLAMA

Veterinarijos gydytoja apžiūri mažylį, šis nepaliauja urgzti.

„Normalaus kūno sudėjimo, šiek tiek papūstas pilvas, yra įtarimų, kad gali būti vidaus parazitų, tai suduoti vaistai nuo vidaus ir išorės parazitų“, – sakė veterinarijos gydytoja Rūta Bingelytė-Mikėnienė.

Specialistai sako, kad patinėlis kokių trijų keturių mėnesių, tad lieka tik spėlioti, kaip jis slampinėjo vienas, mat įprastai mamos jauniklių nepalieka.

„Šiaip nebūdinga, kad lūšys motinos atstumtų savo vaikus. Tokio amžiaus jis turėtų dar prie motinos, mokintis, kaip susirasti grobį“, – sako veterinarijos gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Šalia dešinės akies mažyliui žaizdelė. Būtent ją apžiūrint ir valant lūšiukas kiek pykteli ir urzgia. Tai gali būti ir kovos už būvį ar grobį pasekmės. O kovoti jis moka. Pasieniečiui nagais buvo įsikibęs į kelnes.

Sveria jis beveik du kilogramus, tad tikrai nėra išsekęs ar per menko svorio. O ir pusryčiams jau sukirto neblogas vaišes. Tad apetitu nesiskundžia. Lūšiuko net elgesys pasikeičia akimirksniu, išvydus vištienos kąsnelį. Jis tampa tikru plėšrūnu.

Išryškėja medžioklės instinktai – įsikandęs grobį jis gąsdina kiekvieną, kurį įtaria į jį kėsinantis. Lūšiukas laikinai globai bus perduotas Klaipėdos zoologijos sodui, ten paaugs ir sutvirtės. Tada bus sprendžiama ar galima jį paleisti į natūralią gamtą ir grąžinti į gimtąsias vietas Musteikos miškuose ar bus ieškoma kitos girios.

Lūšis yra įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą. Šių plėšriųjų žinduolių Lietuvoje suskaičiuojama apie 100 individų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų