REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo spalio partijoms panaikinta galimybė nemokamai naudotis valstybės ir savivaldybių patalpomis nebus didelė našta, teigia politinių partijų atstovai.

Nuo spalio partijoms panaikinta galimybė nemokamai naudotis valstybės ir savivaldybių patalpomis nebus didelė našta, teigia politinių partijų atstovai.

REKLAMA

Dauguma BNS kalbintų partijų atstovų pažymi, kad panaudos pagrindu turimų patalpų nėra daug, jos daugiausiai yra mažesnėse savivaldybėse, o Vilniuje ir Kaune galimybė nuomotis patalpas mažesne nei rinkos kaina panaikinta jau prieš kelerius metus.

Seimas liepos pabaigoje pritarė prezidento Gitano Nausėdos veto Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymui ir partijos nebegalės neatlygintinai naudotis valstybės bei savivaldos patalpomis.

Nauja tvarka įsigalios nuo spalio. Terminuotos panaudos sutartys dėl patalpų baigsis, kaip numatyta sutartyse, o neterminuotos turės būti nutrauktos.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atsakingasis sekretorius Linas Jonauskas tvirtino, kad sunkumų toks teisinis reguliavimas nesukels, nes partija daugumą savo patalpų valdo nuosavybės teise.

REKLAMA

„Didžioji dalis yra mūsų nuosavybės teise valdomos patalpos, o kai kur rajonuose, skyriuose nuomojamės. Tiesą pasakius, šios pataisos mums nelabai aktualios“, – BNS sakė L. Jonauskas.

Darbo partijos atsakingasis sekretorius Viktoras Fiodorovas teigė dar neturintis duomenų, kiek partijai atsieis nauja tvarka. Anot jo, partija rajonuose gali turėti apie 10–12 patalpų, gautų panaudos pagrindu.

„Dar tikrai neskaičiavome, kiek partijai tai pasikeis pinigine prasme. Mes tam dalykui pasiruošę, bet kada tai galėjo atsitikti. Kai kur sutartys baigėsi, nuo panaudos jau perėjome prie nuomos“, – BNS sakė V. Fiodorovas.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovė Paulė Kuzmickienė tvirtino, jog partija tik keletą patalpų turi panaudos pagrindu.

„Tai yra mažesnės savivaldybės, aišku, kartais tokiose savivaldybėse rasti patalpų partijos veiklai yra sudėtingiau, nes mažiau pasirinkimo galimybių. Vilnius, Kaunas buvo didžiausias iššūkis, o visa kita yra įveikiama“, – BNS sakė P. Kuzmickienė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotoja Kristina Kirslienė tvirtino, kad panaudos būdu partija patalpų neturi daug, tad pasikeitusi tvarka nebus didelė finansinė našta.

„Kadangi mes panaudos būdu daug patalpų neturime, ir Vilniuje kaip parlamentinė partija neturime, nes savivaldybė jau prieš kurį laiką pasakė, kad nebus, reikia susižiūrėti skyriuose“, – BNS sakė LVŽS atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nėra daug tokių skyrių, kad turėtumėm panaudos būdu, suinventorizuosim ir susižiūrėsim. Labai didelė našta tikrai nebus“, – teigė K. Kirslienė.

Vilniaus miesto savivaldybė prieš porą metų priėmė sprendimą nebesuteikti partijoms patalpų nemokamai pagal panaudos sutartį, o nuomoti rinkos kaina, dar anksčiau tai padarė Kauno miesto savivaldybė.

Finansų ministerijos liepos pabaigoje BNS pateiktais duomenimis, keturioms partijoms (Darbo, „Tvarkos ir teisingumo“, Socialdemokratų bei Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų) leista naudotis apie 350 kvadrainių metrų dydžio valstybei priklausančiomis patalpomis Tauragės, Utenos, Vilniaus ir Kauno savivaldybėse. Vienos sutartys baigs galioti šiemet, kitos 2021–2022 metais. Kokio dydžio patalpas partijos yra gavusios iš savivaldybių, susistemintų duomenų nėra.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų