REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politikai ruošia naują draudimo rūkyti balkonuose planą. Pagal jį vos vieno gyventojo prašymo pakaks, kad balkonai visame daugiabutyje būtų paskelbti nerūkymo zona. Skeptikai abejoja, ar toks įstatymas suveiks, tačiau Tomas Tomilinas viliasi, kad rūkantieji paisys prie durų iškabintų draudžiamųjų ženklų ir policijai neteks jų gaudyti.

Politikai ruošia naują draudimo rūkyti balkonuose planą. Pagal jį vos vieno gyventojo prašymo pakaks, kad balkonai visame daugiabutyje būtų paskelbti nerūkymo zona. Skeptikai abejoja, ar toks įstatymas suveiks, tačiau Tomas Tomilinas viliasi, kad rūkantieji paisys prie durų iškabintų draudžiamųjų ženklų ir policijai neteks jų gaudyti.

REKLAMA

Vilnietis Igoris pasakoja, kaip kenčia nuo rūkalių gyvendamas pirmame daugiabučio aukšte:

„Mano langas taip. Čia atsistos pora ir rūko. Aš jiems: berniukai, atsiprašau, man dūmas į langą eina. Kultūringai. Gerai, skambinsiu policijai. Policija pasakys, mes ekipažų neturim. Tai kokie įstatymai?"

Tačiau ir nerūkančiųjų gynėju pasiskelbęs parlamentaras Tomilinas Igoriui sako niekuo negalįs padėti.

„Kalbant apie namo aplinką, tai yra vieša erdvė, ne privati erdvė", – sakė Seimo narys Tomas Tomilinas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau T. Tomilinas parengė naują planą, kaip rūkančiuosius išvaryti bent iš daugiabučių balkonų, kad kaimynams nebereikėtų kentėti nuo tabako dūmų. Užteks vos vieno gyventojo elektroninio rašto savivaldybei, kad jis prieštarauja rūkymui daugiabutyje, ir tokio namo balkonai turės būti paskelbti nerūkymo zona.

REKLAMA

„Savivaldybė turi pareigą informuoti namo gyventojus, iškabinti ženklus prie įėjimo. Dar palaukiame 15 dienų, kol įsigalioja draudimas, kad visi sužinotų, nebūtų netikėtumo. Ir tik tada konkrečiame daugiabutyje įsigalioja draudimas", – tęsė jis.

T. Tomilinas numano, kad rūkalių nemėgstantis gyventojas gali susilaukti kaimynų nemalonės, tad įstatymu ketina įpareigoti savivaldybę slėpti pasiskundusiojo tapatybę. Draudimui rūkyti balkonuose daugybė žmonių pritaria, tik kai kurie rūkantieji smerkia:

„Negalima niekur rūkyti, aš nerūkau ir kitiems nesiūlau."

„Visi dūmai pas mus. O mes nerūkantys. Mus labai kankina kaimynai", – teigė pašnekovas.

„Kavą geria, rūko, tai nekultūringa", – savo mintimis dalijosi dar vienas žmogus.

Štai sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga draudimui rūkyti balkonuose pritaria, tačiau kiti ministrai abejoja, ar įstatymas veiks, mat policijai gali teikti neproporcingai didžiulis darbas rūkančiuosius sekti, gaudyti ir įrodinėti nusižengus:

REKLAMA
REKLAMA

„Nė vienas žmogus neturi būti prievarta verčiamas kvėpuoti tabako dūmais. Neturi susidurti su pasyviu rūkymu. Kada toks laikas ateis, nedrįsčiau spėlioti, bet siūlymai turi būti tokie, kuriuos realu priimti. Ir taip matote, kiek diskusijų įvairiausių kyla ir nesutarimų dėl to."

„Pareigūnai atvažiuoja, apžiūri, jei kaimynas prisipažįsta. Vis tiek reikia surinkti nuorūkas, įrodymus. O jei kaimynas neįsileidžia į butą, pareigūnai negali įeiti, patikrinti. Kad laužtų duris, ne tas atvejis. Situacija tarp gyvos ir deklaratyvios normos yra siūlo plonumo", – minėjo ministras Eimutis Misiūnas.

„Draudžiant policija nespės reaguoti į kiekvieną nusiskundimą dėl kvapo ir pan. esminis dalykas – leisti namų bendrijoms apsispręsti, daugiabučiams, ar leisti, ar įsirengti specialiąsias vietas", – tikino ministras Virginijus Sinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O štai T. Tomilinas mėgina įtikinti vyriausybę, kad policijos daugumoje atvejų neprireiks, rūkantieji paisys draudžiamųjų ženklų. Policija turės pradėti tyrimą tik tuomet, jei kaimynai ignoruos draudimą rūkyti balkonuose ir dėl to pasiskųs daugiabučio gyventojas. Pirmą kartą policija rūkalių tik perspės, o jei pažeidimai kartosis, grės bauda iki 50 eurų.

„Informavus visą namo bendruomenę vis tiek nesilaikoma? Aš tuo netikiu. Parodykite rūkančius laiptinėse, nors vieną. Nėra tokių žmonių. Nors anksčiau visi sakė, rūkys. Žmonės laikosi draudimų", – sakė T. Tomilinas.

O Seimo prašymu vyriausybė jau svarsto drausti rūkyti ne tik daugiabučių balkonuose. Visuomeninio transporto dengtas stoteles bei vaikų žaidimo aikšteles rengiamasi paskelbti nerūkymo zonomis. Lauko kavinėse taip pat turės būti išskirtos zonos nerūkantiems. Draudimas rūkyti rengiamas ir teritorijoms lauke, kur buriasi žmonės ir vyksta renginiai bei sporto varžybos.  

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų